Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Marika Vanova
Marika Vanova 10.05.2018 v 13:38

Sarah01:to je škoda, jedno i druhý, přeju, aby ses k tomu mohla brzy vrátit ;-) třeba na dovolené?

Sarah01
Sarah01 10.05.2018 v 15:34

Marika Vanova - já uz si na dovolenou knížku radši ani neberu. Teď jsem byla na prodlouženém víkendu se synem v Beskydech, on je dost aktivní pěší turista, denně 30 kilometrů, to bych jedině musela asi zůstat nechodící :-) a to teda radši ne. V létě nás čeká Šumava, to bude stejné :-) Tak možná potom. Já letos přečetla zatím jen 6 knížek.

Marika Vanova
Marika Vanova 10.05.2018 v 15:52

Ale zase se pořádně projít po krásné krajině a s rodinou je super, užívejte si to spolu, co hrdlo, teda nohy ráčí. Knihy jsou věrné kamarádky a rády počkají.

Eicherik
R.E.M.
R.E.M. 12.05.2018 v 14:17

Kabely jsou vtipné. :) Předpokládám, že jde o reklamu s Langmajerem (na mobilu mi to nepřehrává videa.)

Eicherik
Eicherik 12.05.2018 v 14:19

Je to ona. ;-)

kapr
kapr 12.05.2018 v 15:35

Ano, je to vtipné. Takové máme často docela rádi. Programy jsou často na nule, nikde nejde ani co by jen trochu stálo za poslech, natož za dívání. Kolikrát je taková reklama lepší, než celý program, že?
A tak prostě, když mne něco příliš nudí, nebo dokonce naštve, tak prostě vždycky po chvíli přepínám dál, a tak pořád dokola. Ve výsledku pak vyslechnu tutéž reklamu i 20 x za večer, a povím vám, že některé jsou pěkně pitomé. Bohužel některých bývá pravidelně skoro 100%. Vyjímka přichází tak jedna za měsíc.
Pak už pomáhá jen sledování televize bez zvuku. Občas hodím oko na obrazovku, a když se to zdá koukatelné, nebo alespoň poslouchatelné, tak tomu dám vyjimečně příležitost.

denib
denib 12.05.2018 v 21:44

Začínám číst Afrika snů a skutečností. Hanzelka se Zikmundem na začátku cesty projíždí mj. Švýcarskem a podivují se, že si Švýcaři navzájem tolik důvěřují, že parkují auta na ulici a ne v garážích :-) Kdyby tehdy věděli, jak to později bude s parkováním vypadat u nás :-) Cestu podnikli někdy na konci čtyřicátých let.

Marika Vanova
Marika Vanova 12.05.2018 v 23:32

Opisuju otázku: Copak čtete o víkendu pěkného?
Já mám rozečtený thriler Konec léta ( krátké kapitolky, takže to rychle odsejpá) a V ráji šumavském od Klostermanna, to je zase jinčí kafe.

denib
denib 13.05.2018 v 06:24

Marika: Večer jsem dočetla Věčně zpívají lesy. To bylo takové milé čtení. A teď začnu Dům na kopci - je to horor, tak to asi úplně milé čtení nebude :-)

Marika Vanova
Marika Vanova 13.05.2018 v 07:17

denib: Věčně zpívají lesy atd celou trilogii jsem četla kdysi dávno, nemohla jsem se do ní začíst, ale o to více jsem si ji pak užila.

Eicherik
Eicherik 13.05.2018 v 07:44

Trilogii Věčně zpívají lesy jsem kdysi dávno taky četl, ale netroufám si ji zpětně ohodnotit, ale bylo by to určitě vysoké hodnocení.
Já dočítám krimithriller Jako zvěř a je to hodně dobré. :-)

Medunkavera
Medunkavera 13.05.2018 v 09:28

Marika Vanova: Zaujal mně ten Váš příspěvěk o Noci literatury. Děkuji. To je perfektní. To jsem vůbec netušila, že něco takového je. Hned jsem zjišťovala, kde se to v Plzni konalo a moc mě mrzí, že jsem to nevěděla dříve. Určitě bych šla.
Ale.. koná se to každý rok, tak příště určitě půjdu.

denib
denib 13.05.2018 v 09:56

Marika: Taky jsem se nemohla začíst, ale přitom se mi to líbilo. Myslím, že problém je v tom, že tam je spousta věcí jako z rychlíku. Sotva člověk začne prožívat, že se někdo žení, už jsou spolu třicet let :-) Proti tomu tam je pak spousta stránek o jednom večeru, kdy si dva spolu netroufají ani zatancovat :-) Jenže i tak to je milá knížka. Proto jsem nedala plný počet. Jestli budu číst další díly, ještě nevím. Na tuhle knihu jsem narazila náhodou mezi knížkama k rozebrání v knihovně.

R.E.M.
R.E.M. 13.05.2018 v 13:13

Další pěkný tip na čtení. Věčně zpívají lesy mají v knihovně, už jsem si trilogii vložila do seznamu.

Víkendové čtení - pokračuji ve čtení o středověké Evropě. Včera večer jsem otevřela Jidáše Iškariotskěho, ale na osmé straně mě přepral spánek.

V návaznosti na předchozí řádky mám otázku. Usínáte často nad knihou?
(Já poslední měsíce pravidelně.)

Eicherik
Eicherik 13.05.2018 v 13:49

Stává se mi to. Na chvíli knihu odložím, zdřímnu si a pak pokračuji ve čtení. :-)

denib
denib 13.05.2018 v 13:55

Většinou čtu tak dlouho, dokud mi kniha nebo hlava párkrát neklimbne. Pak jí z posledních sil odkládám, zhasínám, otevírám okno (přímo nad postelí, takže nemusím vstávat) a usínám ... :-)

denib
denib 13.05.2018 v 18:03

Eicherik: Víš, jak jsem psala, že na zadní obálce Domu na kopci je napsáno, že ta kniha je inspirací pro Stephena Kinga a že se mi to nezdálo? Tak od rána, co to čtu, mi vrtá v hlavě, že jsem určitě něco podobného už viděla. A teď jsem si vzpomněla, že to je seriál Dům v růžích. Není stejný, ale podobnost tam je. A scénář k němu napsal King :-) Tak to je asi ta inspirace, kterou měli na mysli ...

Eicherik
Eicherik 13.05.2018 v 18:06

denib: Dům v růžích neznám. Já moc zahraniční kinematografii nesleduji, ale tohle bych možná zkusil. :-)

denib
denib 13.05.2018 v 19:39

Eicherik: Já tě na to ani nechtěla nalákat. Psala jsem to jen proto, že jsem se tu podivovala té spojitosti s Kingem. Tak jsem to chtěla uvést na pravou míru. Ten seriál si vlastně už zase tak moc nepamatuju, jen celkovou atmosféru a že taky šlo o partu lidí, co chce prozkoumat strašidelný dům. Ale teď jsem u něj na čsfd našla tuto zajímavost:
"Příběh se nápadně podobá knize Shirley Jackson, která byla zfilmována pod názvem Zámek hrůzy (1963). Stephen King se také zmiňuje, že to byla jedna z jeho nejoblíbenějších knih."

Eicherik
Eicherik 13.05.2018 v 19:42

denib: Rozumím tomu. Jelikož jsem Kinga svého času docela hltal, tak se mi spojení s knihou Dům na kopci taky nepozdávalo. :-)

Marbo
Marbo 13.05.2018 v 22:52

dovolím si poznámku mimo.Koukám dnes večer na Kladivo na čarodějnice. Fyzicky si mi udělalo zle a mám kuř pauzu. A ač neznaboh, napsal jsem email na arbiskupství ohledně uznání zásluh děkana Lautnera. Vím, je více než pozdě, ale alespoň takto snažím se říci své díky.

denib
denib 14.05.2018 v 05:08

Marbo: Četla jsem knihu od Kaplického, bylo to příšerné. Nejhorší je, že proti tomu prostě nebylo obrany... Uděláš něco, co se jim znelíbí, tak jsi spolčený se satanem. Nebo stačí, abys měl peníze, které inkvizitor chce. Důkazů bude dost, stačí lidi dost dlouho mučit.

Richie1
Richie1 14.05.2018 v 08:59

Marbo, Denib: Film jsem viděl v minulosti několikrát a nedávno jsem si konečně přečetl i knihu. Nejvíc mě deptala ta bezmoc obětí - proti zvůli inkvizitora nezmohli nic.
Při čtení podobných knih si člověk uvědomí, jaké má štěstí, že se narodil do současnosti a že nežije ve středověku.
Jinak film i kniha jsou výborné, zanechají hluboký dojem.

Sarah01
Sarah01 14.05.2018 v 12:49

A věděli jste, že v roce 1485 iniciátor "Kladiva na čarodějnice" Heinrich Institoris zahájil čarodějnické procesy v Innsbrucku a neúspěšně? Dočetla jsem se o tom pár let zpátky, z Innsbrucku ho zkrátka vyhodili.

Vložit příspěvek