Filosofování pod starým mohutným dubem
Zkusila jsem audioknihu Kmen Andromeda a taky nedoposlouchala. Audioknihy asi nejsou pro mě. Při práci mi co chvíli unikne pár slov, část děje a pak ztrácím i souvislosti a myšlenku příběhu. A když mají "ruce volno", tak se u pouhého poslouchání nudím a dám přednost čtení.
Jako audioknihu poslouchám jedině tu, kterou už jsem četla. Většinou když mám chuť si číst, ale musím dělat něco jiného... Většinou u vaření :)
Tuhle písničku mám neodmyslitelně spojenou s Vánocemi. Navíc ještě to datum 1916 - 2016. Obrázky, které ji doprovázejí jsou hodně smutné, tak kdo se na to necítíte, tak ten odkaz ani nerozklikávejte.
https://www.youtube.com/watch?v=Qw02WwiUD8Q
MOTORHEAD - 1916
Ještě jednou v českém jazyce. Velmi povedená coververze.
https://www.youtube.com/watch?v=-IhEuDW64-8
Upgraduji svůj filozofický systém na ver. 80.2017 . Den se už prodlužuje a život se zkracuje. Děti radí rodičům jak si mají rozvíjet osobnost na jejich úroveň. Kdo bude kupovat knihy až rodiče zemřou jsem zatím neprofilozofoval. V mozku na to nemám nastavený algoritmus. V literatuře ani v mediích o tom nic není. Je to pro mne doposud neznámá situace.
Kniha by se měla "vychutnat", zamyslet se třeba nad některýma věcma. Nechápu proč se někteří chlubí tím že knihu přečetli jedním dechem třeba za jedno odpoledne, a hrdě to pak hlásají po netu :)
Asi si každý knihu "vychutnává" po svém. Třeba tím někteří chtějí zdělit,že kniha byla tak skvělá,že se od ni nemohli odtrhnout a přečetli ji za jedno odpoledne.
Nádherné pohledy, Matterhorn - https://player.vimeo.com/video/53018096?portrait=0&badge=0&color=ff9933
Jiří Žáček: K čemu jsou holky na světě
K čemu jsou holky na světě?
Aby z nich byly maminky,
aby se pěkně usmály
na toho, kdo je malinký.
Aby nás měl kdo pohladit
a vyprávět nám pohádku.
Proto jsou tady maminky,
aby náš svět byl v pořádku
Eicheriku, včera můj muž zíral v televizi na nějaký pořad o genderové vyváženosti a těhotných lidech. Taky tam mluvil Žáček a řikal těm husám genderové džihádistky, což mě potěšilo. A taky mě zaujalo, že chtějí povinné procento na volebních listinách a ve vedoucích pozicích, ale ani je nenapadlo chtít povinné procento žen v každé kopáčské partě.
A můj muž na mne byl ošklivý, když jsem mu plácla na pivní mozol a řekla mu, že je člověk v devátém měsíci.
Nezdá se ti, že lidstvo má problém?
A to mi kdysi můj mladší syn řekl, že jsem jediná skutečná feministka, kterou kdy viděl!
Raksa.A: naprosto souhlasím. A jestli má lidstvo problém? To tedy má a není jich zrovna málo. Já jsem sem tu básničku musel dát. Nejen že je naprosto nevinná, ale taky je naprosto nádherná. :-)
No vidíte, a ja mám na to iný názor. Dosť ma vytáčajú prvé dve vety zmienenej básničky, z ktorých mám pocit, že mojou jedinou úlohou na svete ako ženy je byť matkou a nič iné nie je podstatné. Aby ste ma zle nerozumeli, keby tam bolo napísané - K čemu jsou na světe maminky? - nemala by som výhrady, ale takto je to dosť nepríjemne sugestívne. Najmä v porovnaní s ďalšou básničkou autora, v ktorej hovorí o chlapcoch.
Páni kluci jsou tu k tomu,
aby svět byl veselý,
vystartují ráno z domu,
jako když je vystřelí.
Nebojí se blesku, hromu,
nevadí jim mráz a led,
páni kluci jsou tu k tomu,
aby se svět točil vpřed.
Text příspěvku byl upraven 11.02.17 v 20:16
No, nevím. Já mám dva kluky, a když byli malí, tak by jim taková básnička prospěla - s holkama měli pořád nějaké problémy.
Alienor, jestli si všechno takhle bereš, tak tě brzy klepne - nemusíš přece dělat všechno, co se kde napíše. Zase je ale prima, když čteš mrňousům pohádku a koukáš, jak jim padá hlavička na polštář. Já byla máma ráda a nemůžu říct, že by mě to nějak ponižovalo. Naopak - máš možnost předat něco ze sebe dál a dívat se, jestli to k něčemu bylo.
Text příspěvku byl upraven 11.02.17 v 21:13
Ešte raz - proti väčšine tej básničky nič nemám, mamy sú tam popisované veľmi pekne. Mne ide len o tie dva prvé verše, ktoré vnímam tak, ako som to popisovala vyššie (a nielen ja, inak by o tom nebola debata). V žiadnom prípade nechcem, aby mi niekto pripisoval vyjadrenia proti matkám a výroky, ktoré som nepovedala.
Básnička je pěkná, pokud ji vnímáme jako ocenění role matky neboť rodičovská role je krásná a bezesporu důležitá. Ovšem první dva řádky jdou jinam, naznačují, že ženy mají cenu JEN jako matky, a to už je divný pohled
V tom případě by i muži museli mít hodnotu jen jako otcové. A všechny ostatní role, činnosti a práce by neměly smysl!?
Ale o mužích by Žáček takto zjednodušeně nepsal, že.
A ke kvótam: kvóty a rozhodování, jest-li ano či ne, by nebyly potřeba, kdyby se obsazovaly vedoucí místa podle schopností a ne podle toho, zda jde o muže nebo ženu. Ta nerovnost platí i v platech za stejně odvedenou práci, v tomto případě v neprospěch žen.
Alienor, R.E.M.: trochu mě vaše názory překvapili, ale respektuji je. Možná je to tím, že vy jste ženy a já muž. :-) Pro jistotu ještě dodám, že pro mne jsou ženy rovnocenné mužům. :-)
souhlasím s R.E.M, básnička sama o sobě je pěkná a v podstatě i pravdivá, nicméně v knize je spolu s básničkou o chlapcích a v tom případě je nespravedlivá a šovinistická.
Dokonce si myslím, že básničky, kde by byli chlapci opěvováni jako budoucí otcové jsou o dost více potřeba než ty o holčičkách - snad budoucích maminkách , protože je podstatně více mužů, kteří nedostojí své roli otce než žen, které nezvládnou být matkou.
souhlasím s kvótami a považuju je nejen za nutném, ale hlavně za bezvýjimečně povinné. přesně to vystihla R.E.M, kdyby nebylo nespravedlnosti v obsazování vedoucích nebo i lukrativních míst nebo míst v politice, nebylo by třeba kvót. Čekat na to, až muži uvolní své skvošovo tenisovo fotbalovo pivní sevření, kde hodlají o všem rozhodovat...nebudou muset ženy využít možností, které jim přinesou kvóty,, to by mohly ženy donekonečna.¨
a tvrdit, že pokud by byly stejně tvrdé jako muži, na své pozice by se dostaly je lživé, protože nejen praxe to nepotvrzuje, ale hlavně, pokud ženy nejsou v dostatečné míře tam, kde se rozhoduje, rozhodování probíhá pouze podle cizích (mužských) pravidel.
Rakso.A, to přece není o tom, že by ženy ponižovalo být mámou, naopak, to je něco, čeho muži nedosáhnou i kdyby si na to vydupali kvóty, ale jen málokterá z nás chce být jen a jen mámou nebo ženuškou, služkou nebo milenkou, jsme plnohodnotní lidé a je třeba nás tak brát, nejsme obslužný a pomocný personál v mužském světě nebo nechceme jím být.
Kvóty? 100% žen do politiky. Chlapi se tam chovají jako kohouti na hnoji, jenom se hádají a dělají ramena. Tato činnost jim zabírá 99% jejich politické práce.
Už vím, jakej je to pocit, když člověk vypustí Djina z láhve. :-D
Né moc dobrej.
Eicherik: Myslíš toho testujícího džina? Ten se objevuje nezávisle a nečekaně i bez otevření lahve. :-))
Eicherik: Asi ne. Já jsem ani loni plánovitě neplnila body výzvy. Jen mě jeden večer v prosinci napadlo, kolik přečtených knih se mi podaří přiřadit k nějakému bodu. A nakonec jsem hravě ke každému bodu z 19 vložila jednu. Sama jsem byla překvapená, že mi to tak vyšlo. Pravda, tu poslední už jsem četla s myšlenkou na Výzvu.
Víš, já čtu jen to, na co mám chuť. Číst s vyhlídkou na Čtenářskou výzvu by mě omezovalo. Takže letos to pojmu stejně jako loni. Z těch letošních bych takto náhodně, odhaduji, zaplnila 9-10 bodů.
Text příspěvku byl upraven 12.02.17 v 10:26
Vložit příspěvek