Filosofování pod starým mohutným dubem

K tým nezmyslom v knihách – Agatha Christie považovala Maďarov za Slovanov, čo je myslím dosť rozšírený omyl. Opísala maďarskú grófku ako nádhernú Slovanku a dala jej meno Czarská z rodu Radzinských, čo je vraj jedna z najstarších maďarských šľachtických rodín.
Dudu, to o tej chladničke, to bol riadny kiks. Ja som naopak narazila na postavu, ktorá poznamenala, že nechápe, ako mohla jej matka žiť bez chladničky.

TakySimona: No je pravda, že ty první doušky piva po té sladké smršti nejsou zrovna lahodné, ale dělám to pro zahnání žízně. Kofola na žízeň, pivo na chuť. I když i ta kofola chutná dobře a už jsem byl i o kofole a taky to šlo. Jen se po kofole hůře filosofuje. :-)

Eicheriku, až příště potkáš nějakého starého Tuarega, zeptej se ho, prosím, co mu radil jeho dědeček PROTI žízni!
:-)

Eduard Štorch zase považoval v knize Zlomený meč Markomany, Svévy a Marobuda za Slovany, ale to musíme brát v kontextu doby. Tehdy si to asi myslela většina lidí. :-)

No, ale když bychom(sic!) to interpretovali ve framu jazyka dnešní CzEnglish generace...

To jsem netušil, že u nás pohádka Zámek Soria Moria vyšla. :-)
https://www.databazeknih.cz/knihy/zamek-soria-moria-223484
Tady je ještě onen zámek na obraze mého oblíbeného Theodora Kittelsena. :-)
http://folklorethursday.com/wp-content/uploads/2018/05/soria-800x700.png

nebo do diskuze: ilustrace k příběhu + odkaz
já jsem k Poslednímu drakovi taky dala odkaz na článek kde se rozebírá nejen mimořádnost a vybočení z klišovitosti u příběhu o drakovi, ale i prakticky neznámá identita autora/autorky

Nejsem žádným ortodoxním pivistou, ovšem tím že většinu času trávím v Rajchu, přišel jsem na chuť Weißbieru.

Dneska jsem narazil na jednu nesrovnalost v knize Mladý muž & bílá velryba. Autor tam popisuje rozjezd motocyklu slovy: "Břeťa sešlápl plyn, prudce se rozjel a položil se na řídítka..." To SEŠLÁPL PLYN zní u motocyklu divně. Jinak ovšem je to kniha vynikající a 5 * ji pravděpodobně nemine. :-)

Nevím, jestli je to v knize, ale v tom filmu mi jako bývalé provozní chemičce vadilo, když jim vypadl větrák, a on si toho nevšiml. Nám stačilo na noční když prošel někdo kolem čerpadel, a už jsme byli ve střehu.

V knize je to taky. Nevím, jak to vypadá v chemičkách dneska, ale podle toho co čtu, tak tam byla tehdy bezpečnost taková volnější. Každopádně knižně je to pro mě velmi zajímavé prostředí. :-)

Eicheriku, chemici byli elita - my jsme rozuměli svému řemeslu. Já pracovala v provozech 10 let a za tu dobu pamatuju dva smrťáky, a to ten druhý byl mimo fabriku - ožrali se učňové a jedna děvenka to přehnala tak, že už ji nezachránili.
Když jsem nastoupila na Kaučuk, to bylo v době, kdy se dostavoval, tak kluci, co měli pracovat v provozu, kde se vyráběl iniciátor pro polymeraci, odmítli v tom provozu dělat a milý provoz se přestavěl.
I když byla bezpečnost práce volnější než dneska, mám pocit, že jsme rozuměli své práci líp.
Text příspěvku byl upraven 26.08.18 v 12:37

Raksa.A: Když narazím na něco z chemičky, čemu nebudu rozumět, tak vím na koho se můžu obrátit. ;-)

"Není smyslem života ulovit bílou velrybu - ale lovit.
Jsou dvě velké věci na světě - člověk a bílá velryba.
Velryba je velká a silná, ale člověk, člověk je větší, silnější !"
VladimírPáral

Teď čtu knihu Mravenci nesou smrt. Film, jehož děj se od knihy velmi liší, je celkem známý a v TV je často reprízovaný. Co je na této knize celkem zajímavé, je to, že děj se odehrává v srpnu 1968, tedy přesně před padesáti lety. Okupační armáda se v knize nevyskytuje, ale autor v knize často dává vzrůstající kriminalitu do souvislosti právě s rokem 1968 (s Pražským jarem). Což autorovi v komentáři spočítám. :-)

Ja som sa v jednej knihe dočítala o bratovi a sestre, ktorí si boli tak veľmi podobní, až bolo jasné, že sú dvojčatá. Akosi nechápem, prečo by si dvojvaječní súrodenci mali byť extra podobní, len preto, že sú dvojčatá. To snáď platí u jednovaječných dvojčiat.

Naias,
no, pan spisovatel asi nebyl zrovna nejlepší formální logik, když vyvodil takový závěr z existujících premis. Žena by nic takového nikdy nenapsala (malé fem-uškrnutí po ránu! :-))
Podoba skutečně nezáleží na tom, zda jste ze dvojčat nebo máte sourozence narozené s odstupem, či předstihem.
Dvojvaječná dvojčata jsou sourozenci, kteří mají to - štěstí/ tu náhodu, - že v okamžiku ovulace měla žena tzv. náhodou resp. kvůli hormonální stimulaci více než jedno vajíčko "On the road". No, a že spermiií musí být miliony, aby se ta tzv. woodyallenovská mohla strefit, to víme z hodin biologie taky.
Velmi zajímavá otázka je, kdo ten proces řídí! Vajíčko nebo ti bičíkatí (Taky drobný feministický kopanec.)?
Velmi dobrým studijním materiálem jsou třeba dvoje dvojčata Miloše Formana!
A ještě lepší jsou nadkočárkovské řeči nad novorozenci o tom, komu se děťátko podobá se statistikou tzv. kukaččích dětí v pozadí.
Text příspěvku byl upraven 26.08.18 v 08:59
Vložit příspěvek