Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

TakySimona
TakySimona 23.08.2018 v 10:54

to Lector:

kdo byli za totáče největší znalci marxismu-leninismu?
Tajně vysvěcovaní kněží, přece!

A co bylo na čepu v takovém hospodském kvízu? Pivní láskou mého letošního léta je 13ti stupňový nefiltrovaný Chinook z místního malého pivovaru. Už jsem ho vypila víc, než je má průměrná spotřeba za dekádu, tj. dvě velké!
:-)

Lector
Lector 23.08.2018 v 11:02

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

TakySimona
TakySimona 23.08.2018 v 11:03

Co jiného je v české kotlině morálnějšího, než pivní debaty?

Doporučuju na turistických cestách vyzkoušet produkci: Nachmelené opice a Pivovaru Chomoutov.

A pokud byste se vyskytl v okolí ZLOUNOVA, velmi ráda vás na ten chinook pozvu. Ale pozor je extra hořké, jako ostatně i já!

Text příspěvku byl upraven 23.08.18 v 11:05

Richie1
Richie1 23.08.2018 v 11:04

Nechtěl jsem téma více rozebírat, ale protože Lector reagoval v podstatě hlavně na mě, tak se ještě vyjádřím.
Lector mi podsouvá některé aspekty, které nejsou správné. Je sice možné, že se z mých pár předchozích příspěvků dá vyvodit, že jaksi zatracuji Vondrušku. To je ale mylný dojem a musím to napravit (už opět, stejně jako v několika jiných podobných diskuzích o Vondruškovi).
Mě osobně Vondruška neláká, protože po přečtení jedné jeho knihy jsem neměl tak dobrý čtenářský zážitek, abych začal kupovat další jeho knihy. Nebylo to vyloženě zklamání, román se mi celkem líbil ... ale mám větší a lepší výběr autorů, kterým dám přednost. A navíc je tam ten fakt historických nepřesností (k tomu se také ještě vyjádřím).
Obecně ale Vondrušku hodnotím kladně především pro tu popularizaci historie, především české historie. Na tomto poli udělal obrovský kus práce a i přes nepřesnosti v jeho díle jsem za to velmi rád.
Psát historické knihy je hodně obtížné, autor musí zvažovat obrovské množství faktů, aby neudělal chyby. Vondruška má velkou produktivitu knih, dal přednost kvantitě před kvalitou. Byť jsou jeho knihy ne zcela historicky věrné, i tak jsou pro seznámení čtenářů s naší historií velkým plusem.

A co se týče těch jeho nepřesností v historických faktech. Nepotřebuji přeci sám podrobit jeho dílo zevrubnému zkoumání, abych mohl říci, že je nepřesný. Pokud znám odborníky, kterým věřím a kteří jeho knihy četli a ukázali na nepřesnosti, tak tento fakt mohu uznat a řídit se jím. Četl jsem i odborné články historiků, kteří Vondrušku za nepřesnost kritizovali.
Tohle je ale problém jen mizivého procenta čtenářů. Těch čtenářů, kterým je historie velmi drahá a kterým její překrucování (i v maličkostech) vadí. Tipuji, že 95% procentů čtenářů Vondrušky vůbec nepoznají, zda někde autor ujel nebo ne. Čtou hezký příběh na pozadí historických událostí a jsou tím obohaceni. Proč ne, přeju jim to.

Sarah01
Sarah01 23.08.2018 v 11:06

V tomto letošním vedru myslím ani není dost od věci diskutovat i o pivu. Taky mám ráda piva z malých pivovarů, letos jsem vyzkoušela cca 5 šumavských a doporučuji.
Jinak díky za tip poslechnout si Vondruškovy epopeje na audiu, také se mi to číst moc nechce, ale opravdu mě zajímá, jak se s tím popasoval.

Eicherik
Eicherik 23.08.2018 v 11:09

Život je hořký, Bohu dík. :-D Ani Eicherik se reklamě neubrání. :-) Já jsem pil asi nejvíce hořké pivo z pivovaru Chýně a byla to náramná lahoda. Jen se na něj málokde narazí. :-)

Lector
Lector 23.08.2018 v 11:22

TakySimona
TakySimona 23.08.2018 v 11:31

Všechnu moc lokálním aktivitám!

Lector
Lector 23.08.2018 v 11:43

TakySimona
TakySimona 23.08.2018 v 12:00

Lístečkům, malým pivovarům nebo paroháčům ...říkáte "podpora regionální ekonomiky"?
Když se to vezme ze správného úhlu pohledu, pak to lze tak, tak i tak!

braunerova
braunerova 23.08.2018 v 19:41

Chtěl jsem ještě něco napsat k tomu VV, bohužel Lector už veškeré moje argumenty vyjádřil ve svém příspěvku ( a musím uznat, že podstatně lépe, než bych to dokázal já). Jinak piju výhradně spodně kvašená piva plzeňského typu.

R.E.M.
R.E.M. 23.08.2018 v 20:59

Včera jsem chtěla odpovědět braunerové, proč jsem zmínila VV. Neměla jsem čas a za těch pár hodin přibylo příspěvků. Tak to vezmu šmahem, a současně letem světem.

Byl tu dotaz, jaké chyby v knihách jsme našli. Zmínila jsem dva případy "historický atlas" se zásadní chybou v názvu jednotky a další chybu, opakovanou v několika románech VV. Proč právě ty? Protože na mě chyby zapůsobily tak silně, že si je pamatuji.

Faktem je, že jsem váhala, zda VV zmínit (bylo velmi pravděpodobné, že vznikne debata o VV, jaká pak opravdu vznikla).;-)

Ale k odpovědím - stručným (část mých názorů lze pro zájemce snadno dohledat přímo u autora).
- Ze svého subjektivního pohledu jsem kriticky zhodnotila nejen p. Vondrušku, ale i jednu Ecovu a Hrabalovu knihu, takže moje kritika se týká více knih a autorů.
Pokud najdu tvrdošíjně opakovaný ůdaj, který vím, že je nesmyslem, nevidím důvod, proč na nesprávný údaj neupozornit, obzvlášť, když se s ním setkávám opakovaně, navíc u autora - vystudovaného historika, kterého jsem na vlastní uši slyšela říkat, že i ve své beletrii dbá na historickou věrnost. (Po zmíněném rozhovoru s autorem jsem byla nadšená a těšila jsem se na jeho romány, no, a pak jsem byla zklamaná.)
Nejde tedy o nic jiného než, že autor, který prohlásí, že dbá na historická fakta a prezentuje se jako historik, pak předloží, úplně zbytečně, čtenářům chybný údaj.
Že je škoda, že takto oblíbený a čtený autor nevloží do svých románů více historických reálií nebo, když nechce románu věnovat mnoho času, nevloží do příběhu raději vymyšlenou postavu než skutečného člověka do nesmyslného období.

braunerova: Všímám si i jiných autorů. :) Určité výhrady jsem měla nedávno třeba i k historickému románu N. Bonhardové, a také k Haně Parkánové-Whitton, i když její knihy ani za běžné hist. romány nepovažuji.

R.E.M.
R.E.M. 23.08.2018 v 21:01

Vzhledem k tomu, že nejvíc mi chutná citronové nealkoholické, se kvalifikované diskuze o pivu nemůžu zúčastnit. :-))

Raksa.A
Raksa.A 23.08.2018 v 21:08

Já myslím, že Vondruškovi už zvoní v uších, a pivo vůbec nepiju - vím, že jsem atypická češka, ale co nadělám, nechutná mi.
Takže bych měla dotaz k svému příspěvku. Nemáte někdo povědomí, zda je skutečně v knize Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel vyprávění o tom, že byl po II.světové na mejdanu se Stalinem a Kirovem?

Eicherik
Eicherik 23.08.2018 v 21:11

Raksa.A: Já to sice četl, ale tento moment si nepamatuji. Knihu jsem měl z knihovny. :-)

pavlinda
pavlinda 23.08.2018 v 21:18

:-)Jediný nápoj,který nepiju je obdivované pivo-přesto jsem si kdysi opsala tuhle básničku,kterou snad trochu tuto diskusi osvěžím:-) :
PIVO JE NÁPOJ JAKO JINÝ.
Pivo je balzám pro ledviny,
pivo to chutná celý rok,
pivo je hořký,zlatý mok.
Po pivu spím a nechci vstát.
To je to,proč ho piju rád.

(Pavel Vrána-Inzerát)

Eicherik
Eicherik 23.08.2018 v 21:22

Já si vzpomněl na "Básníky". :-)

Naše pivo točený, na močový kameny! :-D

encyklopedie
encyklopedie 23.08.2018 v 21:30

pavlinda, nejsi sama .....42 roků jsem ženatý, 40 roků jsem pivo nepil ..... ted "musím" po obědě jedno ----- budvar FREE .....po operaci žlučníku ----doporučeno operatérem /kamarádem..

Text příspěvku byl upraven 23.08.18 v 21:30

pavlinda
pavlinda 23.08.2018 v 21:38

:-)encyklopedie-já ho neposlechla a po roce už to nešlo napravit-tak děláš asi dobře..

Raksa.A
Raksa.A 23.08.2018 v 21:59

Ještě, že nevím, kde je žlučník - co bych dělala, kdyby mi doporučili pivo!

encyklopedie
encyklopedie 23.08.2018 v 22:10

Raksa....jednou jsem řekl kamarádovi, který šel na pravidelné "politické byro" do blízké hospůdky, že jsem nebyl 40 roků v hospodě. On se s tím "pochlubil" kamarádům.
Jejich reakce - Doved nám ukázat toho blbce, co nebyl 40 roků v hospodě ....

Raksa.A
Raksa.A 23.08.2018 v 22:18

Já byla v hospodě před měsícem, pivo jsem nepila, ale naučila jsem se hrát šipky...

Richie1
Richie1 24.08.2018 v 08:44

Když už je tu řeč o národním oblíbeném moku - také patřím k té menšině, co pivo nepije a pít nechce. Naproti tomu dobrým vínem nikdy nepohrdnu.

Eicherik
Eicherik 24.08.2018 v 08:51

Teď, jak byla ta horka, jsem zavedl novinku. Nejprve si dám velkou točenou kofolu s ledem, kterou vypiji za cca 3 vteřiny a teprve poté si objednám pivo. :-)

Text příspěvku byl upraven 24.08.18 v 08:54

TakySimona
TakySimona 24.08.2018 v 09:03

Eicheriku,

a tím nám chceš jako naznačit, že ti po sladkém a studeném to hořké studené pivo lépe chutná, nebo co?
WARNING:
Dnes trollím s obzvláště velkou, přímo úplňkovou CHUTÍ!

Vložit příspěvek