Filosofování pod starým mohutným dubem
1.Lectore, i vy mi vkládáte do textu věty, které jsem nikde nenapsala. A požadavky, které jsem nikde nedeklarovala.
2. Greta T. není klimatickou dcerou boži. Je to prý člověk, který trpí poruchou autistického spektra. Ti lidé vnímají jinak, uvažují jinak a jednají jinak, než my okoralí, zvyklí a setrvační.
3. Spojovat Hitlera, nacismus a fašismus s její snahou upozornit, že už je málem na všechno pozdě - pro její generaci, my už tu pochcípáme ve svých klídečcích a pohodičkách brzy a většinou sešlostí naším životním stylem - je prostě nechutné.
Jájejí: a problém je právě v tom, že ona a jí proklamovaná řešení jsou jen způsobem, jak přes ni chtějí jiní utáhnout šrouby. Ona je jen oběť systému, který se rozhodl lidstvo v jeho současné formě zničit. Že je současný konzum cestou do pekel je nabíledni, jenže zakazováním konzumace masa a elektromobily nahrazující spalovací motory jsou jen zdánlivě líbivá "řešení".
Nikde jsem tu mladou dámu neviděla hřímat na své vrstevníky: "Přestaňte pít energeťáky z plechu, nepoužívejte PET lahve, omezme nákup potravin v jednorázových/plastových obalech, kupujte použité oblečení, každý měsíc zasaďte alespoň jeden strom, ukecejte rodiče ať si místo k moři uděláme dovolenou raději na kole a pod stanem...
A nematlejte se pořád v mobilech a narovnejte své krky a záda, ať z vás do 30ti nejsou mrzáci závislí na lécích kvůli chronické bolesti zad!"
alekis: Při čtení těchto zpráv si vždy připomenu staré římské rčení Carpe Diem. V našem věku je obzvláště aktuální.
https://www.youtube.com/watch?v=onbkJlsQiYs
Taky přeji pěkný Mikulášsky večer... i když u nás by psa nevyhnal, a to doslova.
Temný kraj, posledný diel, nic moc. Ale naznačili pokračovanie, to teda neviem načo.
Kolegové v práci taky poslední díl kritizovali. Mně se taky nezdál moc povedený. Ale já na tomhle seriálu mám stejně nejraději tu vesnickou atmosféru a Egona. To je pes. :-) Asi proto, že žiju ve městě a psa nemám. :-)
Pozrel som si aj posledných 10 dielov Martina Becka. Niektoré boli také korektné, až boli nepozerateľné.
To vyrábanie pokračovaní zavedených autorov je novodobý mor. Margaret Mitchell, Agatha Christie, teraz Maj Sjowallo a Per Wahloo. Hádam len James Bond bol dobre spravený, ale tie celkom nové diely už naozaj nemusím.
Text příspěvku byl upraven 08.12.19 v 21:42
Taky tyhle nesmyslná pokračování nemám rád. Myslím si, že je lepší vytvořit nové "hrdiny". :-)
Na "korektnost" narážím hlavně v severských knižních detektivkách. Moc nových českých detektivek jsem nečetl, tak nevím, jestli tenhle trend už k nám taky dorazil. Každopádně je tu komerční prostor pro nový žánr - nekorektní román. ;-)
Nemám ráda pokračování - parazitování na knize a autorovi nebo filmu/seriálu. Většinou je to katastrofa.
Tieto pokračovania, to už nie je tvorba, to sú marketingové produkty.
Niečo ako tá, ktorej meno sa nesmie vysloviť, ale usmieva sa z mojich príspevkov.
Text příspěvku byl upraven 08.12.19 v 22:07
Na druhou stranu mi některá knižní pokračování přijdou zajímavá. Třeba, když D. Lagercrantz prodloužil sérii Milénium. :-)
Ja neviem, možno by sa to malo posudzovať prípad od prípadu, ale vo všeobecnosti si myslím, že pokračovania príbehov by mal písať autor a ani ten by to nemal preháňať.
I u filmů je výjimkou, pokud je dvojka stejně dobrá jako "jednička". A dobrá trojka, čtyřka se vidí ještě vzácněji.
Vložit příspěvek