Filosofování pod starým mohutným dubem

DISKUZE » Volná diskuze

Dáma s hrnstjm
Dáma s hrnstjm 20.12.2019 v 06:44

Podobně jako Naias... koupila jsem si knihy sama, ale za darované peníze. Včera jsem vyzvedla v Zásilkovně, ale otevřu až pod stromečkem. Bude to Sláma v botách a její druhý díl, který vyšel minulý týden. Tak dlouho jsem knihu sháněla po knihovnách v okolí a kamarádech... až jsem si ji nakonec musela koupit :-) https://www.databazeknih.cz/knihy/slama-v-botach-367413 + https://www.databazeknih.cz/knihy/slama-v-botach-2-428762 Knihami se budu zatím jen kochat a prohlížet, protože mám zrovna dost nasysleno z knihovny (asi jako i vy před Vánoci, že?)

Naias
Naias 20.12.2019 v 06:49

Jedna z kníh, ktoré som si nadelila, je Jací jsou? - Američané. Píše sa tam, že "některé školy zrušily diktáty, protože řada dětí příliš chybuje a výsledný neúspěch by mohl mít neblahý vliv na jejich sebevědomí." Riešenie priam šalamúnske. Pamätám si jeden strip amerického komiksu Calvin a Hobbes, kde Calvin premýšľa o svojom sebavedomí a skončí tým, že zníži svoje nároky na seba na tú úroveň, na ktorej už je. Vtedy som to považovala za vtip.

Naias
Naias 20.12.2019 v 07:01

Naškrečkované z knižnice mám, ale aj tak som všetko "darované" aspoň prelistovala. No jednej knihy som sa ešte nedotkla. Tá je totiž na pošte.

Sarah01
R.E.M.
R.E.M. 20.12.2019 v 07:40

Naias: Jest-li potkám v knihovně Jací jsou? - Američané, určitě si ji půjčím.

O úrovni vzdělávání jsme si s několika rodilými Američany opakovaně povídali a ptali jsme se mj., jak vypadá školství v USA. Mluvili o nižších a snižujících se nárocích na americké žáky, o tom, že s částí učiva u nás středoškolského se Američané setkávají až na jejich "vysokých" školách - výjimkou jsou přestižní soukromé školy, tam jsou vysoké nároky na studenty i mnohem vyšší objem učiva než v jejich "obyčejných" školách.

R.E.M.
R.E.M. 20.12.2019 v 07:49

Koupit/vybrat si knižní dárky sama, je sázkou na jistotu. :-)
V naší rodině se někdy překvapíme knihou (přešlapy se nekonají, víme naše oblíbené autory a témata), někdy si řekneme, které knihy bychom chtěli, vybereme si je, ale pak je "ježíšek" zabaví a schová až do 24. 12. Čtení a často i listování před štědrovečerním rozbalování dárků je přísně zakázáno. :-))

Text příspěvku byl upraven 20.12.19 v 07:53

Naias
Naias 20.12.2019 v 08:00

R.E.M., tí rodení Američania vedia po česky? Zaujímalo by ma, čisto zo zvedavosti, či cudzinci, ktorí vedia po česky, rozumejú, ak začujú slovenčinu.

R.E.M.
R.E.M. 20.12.2019 v 08:36

Naias: Konverzace probíhala v angličtině. Pouze jedna Američanka (s kterou jsem se pravidelně vídala) se po delším pobytu v ČR naučila trochu česky, ale velmi málo, proto jsme mluvily anglicky. Jak by reagovala na slovenštinu, netuším. Předpokládám, že by nerozuměla.

Text příspěvku byl upraven 20.12.19 v 08:37

encyklopedie
encyklopedie 20.12.2019 v 08:48

Dáma s hrnstjm - nasysleno z knihovny....tak to já jsem asi jediný, který prosinec jede bez knih z knihovny .....v listopadu všechno povracím a šlus.... až někdy po novém roce ....
prosinec věnuji výhradně vlastním lahůdkám....

Marika Vanova
Marika Vanova 20.12.2019 v 08:52

S knihami a Vánoci to mám podobně jako většina z vás tady, nakoupím si sama, dcera mi řekla, až si koupíš knížku, tak mi jí dej a já ti jí dám pod stromeček. Ale moc ráda kupuji i jiným, u kterých vím, že se tak nějak strefím. U nejstaršího syna si to vůbec netroufám, je to fajnšmekr a já bych se totálně netrefila, čte úplně něco jiného, než já - poezii ...

Ulriška
Ulriška 20.12.2019 v 09:53

Já napíšu Ježíškovi dopis. Je v něm tak 10 kousků, názvů knih, které bych chtěla. Finální výběr je na Ježíškovi. Já dostanu, co bych ráda, a o moment překvapení pod stromečkem nejsem ošizena.

Naias
Naias 20.12.2019 v 10:00

R.E.M., a ako to znižovanie nárokov v školstve vnímajú? Ako chybu, alebo sú radi, že im ubudlo roboty?

Ja tiež nie som ochudobnená o prekvapenie pod stromčekom. Som napríklad zvedavá, či tohto roku dostanem zase pyžamo alebo zase ponožky. Ani to nestíham vynosiť.

Eicherik
Eicherik 20.12.2019 v 17:55

Máme doma podobný systém jako Ulriška. Napíšu Ježíškovi velký seznam toho co bych chtěl a on si vybere, co mi přinese. :-)

Eicherik
Eicherik 20.12.2019 v 17:57

Vůbec se Američanům nedivím. Dodnes mám z diktátů rozhozené sebevědomí. :-)

Naias
Naias 20.12.2019 v 18:13

Ja nie. :)

Eicherik
Eicherik 20.12.2019 v 18:26

Naias: Tak Ty bys i dnes napsala diktát v češtině mnohem lépe než já. :-)

Naias
Naias 20.12.2019 v 18:29

Ani nie, keď píšem po česky, napríklad anotáciu, musím si dávať pozor, aby sa mi tam neplietol slovenský pravopis. A ak si tú anotáciu vymýšľam, radím sa s internetovou príručkou. Už som párkrát zistila, že som vedľa a všetko je inak.

R.E.M.
R.E.M. 20.12.2019 v 19:37

Naias: ad snižování nároků na žáky, snížení jejich stresu ve škole
Několik rodilých Američanů o situaci ve školách mluvil neutrálně, řekli fakta, jaká je situace, vývoj a jak to funguje ve školách v USA. U nich si nevybavuji jejich názor. Jeden člověk se zmínil, že plánuje poslat děti, až povyrostou, do soukromé školy, kde dostanou lepší vzdělání. Jeden Američan, se kterým jsem se nejdéle znala a naše rozhovory šly více do hloubky, byl dost kritický - jak ke vzdělávání, tak k poměrům na amerických školách, kde učil, kritizoval i neukázněnost a chování žáků. Názory jsou od poměrně malého, nereprezentativního vzorku Američanů - přesto pro mě tyto informace měly a mají cenu.

Ještě přidám zajímavost. Jednou jsem se pod dojmem am. filmů ptala Američanů, jest-li se sousedé chodí seznámit třeba s koláčem s novými sousedy. Prý zvyk mizí, ale v "době jejich rodičů" bylo běžné navštívit nové sousedy a přinést něco dobrého k jídlu a takto se seznámit.

Text příspěvku byl upraven 20.12.19 v 22:22

Eicherik
Eicherik 20.12.2019 v 20:41

Tohle se povedlo. :-)

Policie ČR: Přejeme vám veselé Vánoce

https://www.youtube.com/watch?v=fSIT5VnvT8E

kapr
kapr 20.12.2019 v 21:13

Super.

Eicherik
Eicherik 20.12.2019 v 21:21

A ještě informace, kterou sem dávám každý rok. Zimní slunovrat letos nastává 22. prosince v 05:20 h. :-)

bamba
bamba 20.12.2019 v 21:25

https://www.youtube.com/watch?v=2BmhHyyzh9o tak niečo na tému parkovania a druhý a zrejme na dlhý čas posledný švajčiarsky vtip.

alekis
alekis 20.12.2019 v 21:30

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Eicherik
Eicherik 20.12.2019 v 21:37

alekis: Pro někoho určitě. :-)

Eicherik
Eicherik 21.12.2019 v 10:08

Včera jsem v knihovně poprvé sám využil to "výpůjční zařízení" a je to paráda. Líbí se mi, že i do knihovnictví proniká moderní technologie. Moderní technologie ve spojení s papírovými knihami. :-)

Vložit příspěvek