Hádejte autory:)
Já vám dám! Všichni pořád dáváte "lehké" hádanky, tak já vám dám těžkou. Ten můj autor napsal snad jen jedinou beletristickou knihu. Jinak samé odborné - životopisy básníků a i jiné - z jeho vlastního oboru. Byl členem britského parlamentu. Zemřel v roce 1968.
Mohl by to být Randolph Churchill, ale nemyslím, že by někdy psal beletrii.
Ne, ne. Tohle je kniha snad z roku 1932 o tom, jak nebude II.světová válka. A když jsem ji četla, hned mě napadlo, že ji napsal diplomat. U nás vyšla v roce 1947.
Ale dám supernápovědu. Tenhle pán byl ženatý se spisovatelkou (nenašla jsem překlad žádné její knihy do češtiny) a básnířkou, která byla bisexuální a měla románek i s Virginií Woolfovou. Napsala svůj životopis, který nakonec vydal až její syn.
Pochop, že jejich rodina mě po té mojí taky okouzlila
Text příspěvku byl upraven 11.03.16 v 19:30
Tak to mne mrzí a teď hlavolam:-) Švédská spisovatelka česko - ruského původu, zahrála si i v televizním seriálu sebe samu a vystoupila i v jedné české televizi.
Text příspěvku byl upraven 11.03.16 v 21:36
Autor na jehož knihu se momentálně mezi čtenáři až zoufale čeká. Velice silný je i v povídkách, což ukazuje i ve svém magnum opus,jeho dílo je košaté, velkolepé.:-)), obsahuje mnoho prvků, tragédii, osamělost, v zásadě umí být velký romantik, ačkoliv právě to dává do kontextu s tvrdou realitou......
Autor vystudova žurnalistiku a psaním se živí již dlouho.
Text příspěvku byl upraven 12.03.16 v 17:13
Hledá se rodák z Londýna, absolvent Cambridge, novinář, spisovatel, básník, scénárista a dramatik (je to pořád jeden a ten samej chlap). Napsal toho spoustu, kromě scénářů a divadelních her psal romány a povídky i literaturu faktu, pro děti i pro dospělé, dokonce má na kontě i jednu detektivku. Ale ve světě - včetně českých zemí - se proslavil jednou jedinou knihou určenou dětem, v níž mimo jiné vystupuje i jeho vlastní syn, jemuž tak otec zřejmě vydobyl nesmrtelnost.
Trochu vám napovím. Ten pán vyzkoušel fakt ode všeho něco. Za 1. světové války sloužil ve Warwickshirském pluku, byl zraněn na Sommě, vrátil se do Británie a psal články pro propagandistické oddělení armádní tajné služby. Ve druhé světové válce pak byl kapitánem v Home Guard.
Text příspěvku byl upraven 13.03.16 v 08:42
Koukám, že je tu mrtvo. Tak tedy, pokud jde o autorovo "opus magnum", první překlad do češtiny pořídila v roce 1931 Zdena Mathesiová. Druhý překlad (někdy nesprávně uváděný jako první) pochází z roku 1938 a od té doby vychází v upravovaných verzích až dodnes. Autorku vám neprozradím, to by bylo moc snadné.
ejjhle vítěz přichází,
bubnů polnic hlahol zní.
škoda že sem k tomu neumím napsat tu handelovu melodii.
Říkal jsem si že se na to milovníci medvídka Pú seběhnou jako soudruzi na vystoupení alexandrovců a ono nic.
Tak vykopávej!
na to se tady nehraje. ono to zas tolik práce nedá. tak šuP!
páru tam hoď, ať do pekla se dříve dohrabem.
Populární žánry v čele s detektivním a kriminálním románem nejvíce doplatily na ideologický přístup k angloamerické kultuře, minimálně stejně neblahou roli však sehrál tradičně elitářský český přístup k literatuře, který veškerou žánrovou prózu mávnutím ruky odsuzoval jako oddechovou četbu, škvár a brak už v období mezi světovými válkami. Populární literatura byla vyřazována z knihoven, nebo se do nich mnohdy vůbec nedostávala,
Přesto hádaný autor se poprvé představil českým čtenářům v letech 1934–1935, kdy od něj vydal ......tři detektivní romány . Do roku 1997 vyšlo pod jménem ..... dvaadvacet knih
Ještě dodám, že jeho známé jméno je tu samozřejmě uvedeno. On ovšem měl další tři "psavce", o kterých tu na DK není zmínka ....
Text příspěvku byl upraven 13.03.16 v 20:01
Nevadí, hlavně, že se to vyjasnilo, kde (ne-)mám hledat. Ale stejně - nic, samá voda, ale jistě se najde lepší plavec, než jsem já.
Text příspěvku byl upraven 13.03.16 v 20:02
Vložit příspěvek