Hádejte autory:)
Jo ten... A jo...
Jednou jsem slyšela v rádiu nějaké vzpomínkové čtení jeho manželky a jediné co si vybavuji je její líčení svatební noci, kdy po vstupu do ložnice raději rychle přešla k posteli, aby ho náhodou nenapadlo ji brát do náruče, neb měla obavu že by se pod ní složil...
Který autor přišel na to, že pokud v dobře vyvětrané místnosti důkladně uzavřeme okna, vydrží nám uvnitř čerstvý vzduch celá léta?
Jsem si jistý, že i Mistr na to někdy přišel, jenže cimrmanologové na to zatím nepřišli. Takže bohužel... ;)
Malá nápověda: Zmíněný autor vymyslel i spoustu jiných věcí. Například pokud jde o zdravé stravování:
...nestarejte se, jestli vaše strava obsahuje škrob nebo bílek, nebo klih nebo dusík!...V obyčejných věcech k jídlu žádný dusík ani fosfor ani bílek nejsou. V každé slušné domácnosti taková svinstva pořádně v kuchyňské výlevce vymyjí, než nesou jídlo na stůl.
Napsal myslím dvě detektivky, z nichž jedna posloužila jako námět k jednomu z dílů Majora Zemana. Ale hlavně napsal velmi dobrou knihu sci-fi povídek, kterou jsem si z mládí pamatovala a léta sháněla.
Ne. Jen tuhle jednu knihu sci-fi. Jinak byl disident, dokonce 2x vězněný, napsal nějaké knihy i o tom.
...kdybys tam nedala toho disidenta, tak mne to nenapadlo
Hledaný psal prózy v 60.letech minulého století - ve vlasti i v emigraci.
Stal se posledním vězněným českým spisovatelem....před rokem 1968
Přes Francii se usídlil v Americe.Zde vystřídal také řadu zaměstnání: prodával auta, byl instruktorem jízdy na koni, redaktorem krajanských novin. Posléze učil na vojenské akademii v Kalifornii. Po roce 1990 se vrátil zpět do Čech,
Text příspěvku byl upraven 24.03.16 v 22:09
encyklopedie-prosím,dej tam něco za mne,at´ se to nezdržuje-přiznám se,že raději hádám(bez google),než zadávám:-)
...tak otvírám stránku 1245 v levé hemisféře a vyhledávám nějaká fakta /která by tam měla být..../
Hádaný v sobě spojoval mistrně zvládnuté řemeslo publicisty, vyznačující se jazykovou kultivovaností, psychologické analýzy, kterou uplatnil na velkých románových plochách.
Také tento hádanec měl problémy ze strany komunistického režimu.
Pocházel z rodiny lékaře. Nedostudoval a začal se věnovat novinařině. Spolupracoval na tvorbě " Lidovek", bezkonkurenčně nejkvalitnějšího liberálního deníku demokratické republiky.
Velmi populární se stalo převyprávění osobitých vzpomínek českého cestovatele /celkem čtyři romány,povídky... - hned v únoru byl 1948 spolu s řadou dalších demokraticky orientovaných autorů "vykopnut" ze Syndikátu českých spisovatelů, pak i ze Svazu novinářů/.
V prosinci 1948 byl dokonce zatčen, v červnu 1949 souzen.....
Text příspěvku byl upraven 25.03.16 v 16:32
verbula, střed jsi netrefila, ale devítku ano, není to však Golombek
verbula, to je trefa přímo do černého, a honem něco zadej .....at dáme prostor někomu jinému
Autorka knih značně rozdílných žánrů - novely, sociální prózy, publikace z oblasti naučné literatury píšící o mém rodném kraji.
verbula, tady ani encyklopedie nestačí, cinkla jenom Taťána Březinová ?????
Vložit příspěvek