Hádejte autory:)
Sice jsem ráda,že jsem uhodla,ale PROSÍM ,aby se dalšího zadání ujmul někdo jiný.Děkuji.
S dovolením pavlindy se pokusím o zadání další hádanky:
Hledaný spisovatel se narodil v mém rodném městě a vystudoval filosofii a teologii. Po studiích se stal kaplanem, později farářem. Byl poslancem Českého zemského sněmu, kanovníkem vyšehradské kapituly a inspektorem různých škol. Vydal mnoho knih a sbírek s náboženskou tematikou Vydal také sbírky lidových pohádek, říkadel a písní. Ke konci života oslepl a musel své texty diktovat. Státní knihovna eviduje pod jeho jménem 184 knižních titulů.
Beneš Metod Kulda (narozen v Ivančicích)
Za rohem máme ulici po něm pojmenovanou :-)
No jo no, vždycky je někdo ve výhodě a naopak, záleží na otázce :-)
S mou další otázkou zůstaneme v minulém století:
Hledaný český básník je známý, přestože je autorem pouze jedné básnické sbírky. A to se dokonce spekuluje, že větší část básní napsal jeho přítel. Dožil se vysokého věku.
Ano, druhá trefa je správná :-) Vladimír Vašek alias Petr Bezruč. Zemřel v 90 letech.
Text příspěvku byl upraven 07.04.16 v 12:40
hledá se autorka několika krásných , útlých knížek pro děvčata, v nichž 2 sestry a jejich kamarádky z jedné školy prožívají různá dobrodružství a vždy vítězí kamarádskost, ohleduplnost, poctivost a odvaha. Tak děvčata hádejte, než vám to vyfoukne woodward a nebo než se encyklopedie vrátí z dovči
To MarketaLore: Mě napadá pouze Enid Blyton... U nás to vyšlo dvakrát jednou jako Holky z internátu podruhé jako Dvojčata...
PS: Marketo, neboj se mi říct, že nemám pravdu, hlavu ti neukousnu, aspoň nebudu muset mít další výkop.-)
Jo máš pravdu, je to tvoje oblíbená spisovatelka, bohužel jsem četla pouze dvojčata, zato všechny díly, byly super.
To MarkétaLore: To znamená, že vykopávám já:-/ Takže něco lehčího.-) Hledá se kdysi populární autor příběhů o koních, v jehož stopách kráčí jeho syn, celá série ano:-), mluvím o sérii, byla jak zfilmována tak podle ní byl natočen seriál a aby to bylo ještě lehčí, běželo to i u nás.-))
To encyklopedie: Tento autor se přímo nabízí, že ale já zapomněla dodat jeden podstatný detail a to, že to je autor knih pro děti.-)
Jelikož se už po encyklopedii nikdo nehlásí s dalším tipem, nezbývá mi než přidat info...
Ano hledáme tedy kdysi populárního amerického autora pro děti a mládež, který psal příběhy o koních a u nás dávali pouze tři zfilmované knihy jako filmy, které u nás též vyšly pouze tři z původní 21 dílné série, jehož syn Alex se už v 21 díle spolupodílel na jeho tvorbě a pokračoval pak v sérii svou vlastní sérií se stejnou zvířecí postavou ale jinými hrdiny... Jinak u nás běžel i v 90. letech mnou zmiňovaný seriál a to dvakrát na jedné komerční televizi ....
Napadá mě ještě Černý hřebec a tudíž autor Walter Farley, kdysi v dávnověku jsem snad viděla i film. Ale o těch dalších okolnostech - nové díly, seriál, syn jako pokračovatel série, atd., nevím nic.
Tramtadadaá.... Sice jsem měla ještě v rukávu nápovědu o edici KOD, ale koukám, že ani není třeba, takže tedy předávám...
Vykopáváš biki...
PS: Možná se to hůře googlilo, jelikož jsem nechtěně uvedla špatné jméno syna, tedy se opravuji...
Jedná se tedy o autora Waltera Farleye a (nehledaného ale zmiňovaného) Stevena Farleye - Alex je pouze postava v Černém hřebci
Text příspěvku byl upraven 07.04.16 v 18:19
Tož co nadělám, tak opět něco z pokleslého žánru:
Velmi úspěšná autorka detektivek, která je u nás známá dvěma sériemi, které se ale před několika málo lety spojily do jedné řady. Příběhy jsou značně ponuré, hlavní postavy nejsou žádní supermani, spíše naopak. Poslední dva roky u nás ale vyšly dvě samostatné knihy.
Grant County
Will Trent - dyslektik
Karin Slaughter
Text příspěvku byl upraven 07.04.16 v 22:01
...furt jsem na dovolené, jezdím na vembloudech a pozoruju sonorožce ...
...hádaný autor byl přední romanopisec, jak ho nazval americký magazín GQ. Taky byl "vzteklým psem beletrie" ....oblíbil si žánr drsné detektivky a stvořil drsného soukromého detektiva, "duchovního syna" Sama Spadea uřadujícího v ulicích LA.
V mládi nedokončil školu, pětatřicetkrát byl zatčen pro různé přestupky. Stal se závislým na alkoholu a drogách...jedna jeho kniha zabývající se mravní zkázou v ulicích LA, zkorumpovanou policií mu přinesla slávu a znovu "obrodila" styl americké drsné školy.
...končím...vembloud stojí na rampě
Nevím proč, ale autor mi připomíná jakéhosi vychrtlíka, kterého by v pařátech odnesl snad i sokol. Možná je to tím, že máme asi něco do jisté míry společného (ale talent to želbohu není).
encyklopedie - kašli na vemblouda a ať tě ani nenapadne vlézt za ním na rampu, hořce bys litoval.
Text příspěvku byl upraven 07.04.16 v 23:05
Vložit příspěvek