Hádejte autory:)
Ale hned mi to vnuklo asociaci:
růže .... Filip
(koho netrkne, lehce napovím: na tehdejší dobu kontroverzní autor po mnoha skandálech opustil domovinu a ani po smrti do domovské půdy nevrátil).
Jistě (ještě pro úplnost objasním svou asociaci: báseň Slavík a růže; hra Jak je důležité míti Filipa, The Importance of Being Earnest).
předávám
To soukroma: Přesně to mne napadlo, pokud počkáte, promyslím si, ještě co vykopnu, nechci, aby se to zase uhádlo za deset sekund...
Začneme krátkou citací: Poupě odpočívá v černé sloji,
v kterém kdysi život jako slunce jásal,
kníže Temnot vzal si kořist svoji,
nezachránila ji ani ctnost a krása...
Kdo toto napsal.-)
Text příspěvku byl upraven 02.06.16 v 18:59
Nevíte, mám přihodit? Autor toto napsal o jedné ze svých sestřenic, která zemřela... Časem se ukázalo, že jeho posedlost sestřenicemi není čistě náhodná... Nebyly mu cizí ani incestní vztahy...
Text příspěvku byl upraven 03.06.16 v 18:13
Ne.. Edgar Alan to není... Hledaný autor je víceméně známý nejvíce jako básník... a je zakladatelem jednoho z ismů...
Jeho přítel byl slavný spisovatel...
Arthur Rimbaud (zakladatel surrealismu), anebo jeho přítel Paul Verlaine??
Text příspěvku byl upraven 03.06.16 v 10:36
To soukroma: Máte pravdu v tom, že se jedná o zahraničního básníka ale přesně tito to nejsou... Není to ta správná generace...
Jasne, lord Byron - alebo teda George Gordon Byron.
Myslela som si to už včera, ale nechcelo sa mi na večer vymýšľať hádanku, no teraz tomu stejne neujdem...
To raffi: Ano, je to anglický básník, zakladatel romantismu, známý buřič, zhýralec a nevěrník, jenž se zapletl se svou nevlatní sestrou Augustou a splodil s ní dítě nedlouho po svém vstupu do manželství s jistou Anabelle Milbankovou... Zemřel velmi mlád v Řecku...
Tedy předávám... Též jsem nemohla uvěřit, že něco tak lehkého bylo tak těžké:-)
Jinak výše zmíněný citát je z básně o jeho sestřenici Margaret Parkerové, která zemřela v pouhých 15 letech a je to tzv. dřívější tvorba...
Abych se zdlouhavě nevykecávala velmi zajímavý je popis Byronova životního příběhu od životopisce André Mauroise, též jsem čelta...
Škoda, že jeho tvorba je u nás vydavatelsvími opomíjena, vždyť k němu vzhlížel a inspiroval se i Baudelaire....
Text příspěvku byl upraven 03.06.16 v 15:26
Marthas - Zmátly mě ty zdůrazněné sestřenice, které nakonec nehrály roli, a také slavný přítel - spisovatel, to byl kdo?
To soukroma: Přesně jak píše, raffi Percy Bysshe Shelley a jeho manželka známá to autorka Mary Shelleyová
a neřekla bych, že ty sestřenice nehrají roli, jak jsem se později opravila Byron měl sklon se zamilovávát do svých příbuzných ženského pohlaví... Takže tak bezvýznamné nejsou... Navíc ten úryvek souvisí s jednou z jeho "lásek"..- lásky u básníka = inspirace , hlavně zpočátku.
Text příspěvku byl upraven 03.06.16 v 18:11
Myslím, že toto bude hodne jednoduché:
Hľadá sa autor, vyštudovaný právnik, ale každý ho pozná ako novinára a spisovateľa, ktorý sa rád túla po tajomných miestach a ešte radšej medzi hviezdami...
Hledaný autor již před více než 30 lety postavil (ve své celkem uvěřitelné fikci) do čela USA ženu...
Snad víc ani nebude třeba dodat.
merle - muži pod ochranou .....i když ty roky nesouhlasí, tak jenom dělám frnk okolo
Vložit příspěvek