Hádejte autory:)

DISKUZE » Volná diskuze

soukroma
soukroma 20.06.2016 v 15:27

Ano, maltský rodák Edward Charles Francis Publius de Bono, propagátor laterálního myšlení, má na svém kontě přes 50 knih přeložených do více než třicítky jazyků.

Předávám.

Ajrad1981
Ajrad1981 20.06.2016 v 16:13

Tento autor se tak trochu přiživil na díle jistého anglické sira - asi se mu nechtělo vymýšlet si svého hrdinu, tak si vypůjčil parťáka jednoho slavného detektiva. :-) Přestože knih napsal celkem dost, česky vyšla zatím asi jen jediná (aspoň co se mi podařilo zjistit) - právě ze série se zmíněným "vypůjčeným" hrdinou

MarkétaLore
MarkétaLore 20.06.2016 v 16:28

tak že by Dr. Watson hledal Roberta Ryana?

Ajrad1981
Ajrad1981 20.06.2016 v 16:48

Tady se hádají jen autoři, ale ano, Robert Ryan je správně :-D

MarkétaLore
MarkétaLore 20.06.2016 v 23:06

Tak hádáme autora a toho autora hledá jedna postava :-) Ve filmu o sobě říká že je němec, ač žijící v americe. Z kniky si pamatuji, že to je sirotek, kterého si dovede domů nejstarší syn hlavní postavy, po které je pojmenovaná i kniha. Ta hlavní postava je přistěhovalec, a ačkoliv je to velmi drsný člověk, ujme se našeho hrdiny a ta se stává jeho v pořadí už čtvrtým synem. Náš hrdina je vychováván jako plnohodnotný člen jeho rodiny. Vystuduje práva a stane se důležitým v rodinném biznisu.

MarkétaLore
MarkétaLore 21.06.2016 v 11:03

To mě neříkejte že nevíte, a přitom je to jedna z nejúspěšnějších knih vůbec a i tady je v žebříčku nejlepších knih pekelně vysoko. a i ten film patří na čsfd k těm nejlepším, kdybych vám napsala kdo tam hrál, tak to hned uhodnete , a ani nebudete muset gůglovat.

Hun
Hun 21.06.2016 v 12:36

Je to Mario Puzo?

MarkétaLore
MarkétaLore 21.06.2016 v 13:15

je to on.. A hledal Toma.

Hun
Hun 21.06.2016 v 16:24

Hledáme evropského historika a básníka, který před mnoha staletími sepsal řadu nádherných legend v dnes již nepoužívaném jazyce. A pozor, nebyla to latina.

soukroma
soukroma 21.06.2016 v 17:12

Snorri Sturluson?

Hun
Hun 21.06.2016 v 17:59

Trefa! Jazykem je stará severština. Soukroma podává.

soukroma
soukroma 21.06.2016 v 19:16

Tak pro mě budete hádat autory dva, jeden má na svědomí původní francouzskou předlohu a druhý ji o hodně později pro nás nádherně přebásnil v češtině. Příběh je to v podstatě smutný, ale je obsazen hezkými lidmi, jejich (zamilované) dialogy zní krásně a celé to vypadá roztomile a dojemně (zejména pokud si při čtení vybavíte starší televizní inscenaci, kterou naneštěstí už hodně dlouho z archivu nenabídli). Třeba už nemusím ani nic dalšího dodat...

woodward
woodward 21.06.2016 v 19:21

Abbé Prévost-Vítězslav Nezval

soukroma
soukroma 21.06.2016 v 19:29

Ano, a musím zde slavné verše připomenout (jsou to jedny z mála, které znám zpaměti, pak samozřejmě ještě pohádku o králi a vose):

Manon je můj osud Manon je můj osud
Manon je všecko co neznal jsem dosud
Manon je první a poslední můj hřích
Nepoznat Manon nemiloval bych
Manon je motýl Manon je včela
Manon je růže hozená do kostela
Manon je všecko co neztratí nikdy svůj pel
Manon je rozum který mi uletěl
Manon je dítě Manon je plavovláska
Manon je první a poslední má láska
Manon ach Manon Manon z Arrasu
Manon je moje umřít pro krásu..
...tak pravil kdysi dávno rytíř des Grieux

Medunkavera
Medunkavera 21.06.2016 v 21:18

soukroma: Když jsme byly jako malé holky - já a moje sestra - tak ona tohle milovala.
Moje sestra je starší a já tehdy nevěděla, co cituje.
Ale byla do toho strašně zamilovaná.
Děkuji. Je to taková hezká vzpomínka.
Už dávno zapomenutá a Vy jste ji oživila.
Takže, ještě jednou děkuji.

Text příspěvku byl upraven 21.06.16 v 21:23

soukroma
soukroma 21.06.2016 v 23:16

Děkuji, pro mne je to také velice příjemná vzpomínka...

Medunkavera
Medunkavera 21.06.2016 v 23:19

Tak jo. Půjdeme spát Dobrou noc.

soukroma
soukroma 21.06.2016 v 23:22

To ale záleží na [woodward], ten má zadávat další hádanku. Miluji tohle hádání (i zadávání), přináší totiž často víc, než se na první pohled může zdát...(pro zadávající, hadače i pouhé pozorovatele)

Text příspěvku byl upraven 21.06.16 v 23:24

woodward
woodward 22.06.2016 v 00:34

Hledáme autora, který v osmdesátých letech dvacátého století uveřejnil velkolepý příběh o statečném mořeplavci z přelomu století šestnáctého a sedmnáctého. Ve svém díle se inspiroval skutečností - ale jen do jisté míry. Jeho hrdina je vymyšlený a přece není. Události ve vzdálené zemi na opačném konci světa, kam jeho hrdina dospěl po dlouhé, strastiplné pouti a kde se celý příběh odehrává, se skutečně staly, i když ne přesně tak, jak je autor popsal a jejich protagonisté skutečně existovali, i když pod jinými jmény.

Atuin
Atuin 22.06.2016 v 08:50

James Clavell a jeho Blackthorne, Toranaga, Mariko a další...čili Šógun?

woodward
woodward 22.06.2016 v 08:52

Vzhledem k tomu, že hádáme autory, stačilo odpovědět James Clavell. Máš babu.

Medunkavera
Medunkavera 22.06.2016 v 09:46

Omlouvám se, že jsem se do toho tak vložila. Ale... prostě mě to tak napadlo.
Prostě . . . hezká vzpomínka, no.
Tak jsem to napsala.

soukroma
soukroma 22.06.2016 v 10:43

Medunkavera: vložila jste se hezky, aspoň mně se to líbilo. Širší zpětná vazba je potřeba, aby to nebylo jen hádání pro hádání, omezené na hrstku zadávajících.
Někdy jsou i správné odpovědi bez kontextu k ničemu (i mně). Uhodne se autor, jede se dál, ale není snadné si třeba dohledat, o jakou knihu se jedná, pokud je čtenář navnaděn samotnou hádankou. Nevím, proč se tu soustavně připomíná, že se má odpovídat pouze jméno autora a zásadně nedodat nic víc.

Medunkavera
Medunkavera 22.06.2016 v 10:56

soukroma: Děkuji.
Jako ... nevím, co na to odpovědět. Vy jste to napsala za mě.

Atuin
Atuin 22.06.2016 v 11:51

Hledáme expresionistu a lékaře, byl velice zatížen Kantem a Nietzschem, kromě jiných knih napsal i mimořádnou fresku kolem našeho velice známého generalissima, který sklízel velké úspěchy za třicetileté války a jemuž i byla nabídnuta koruna.

Vložit příspěvek