Hádejte autory:)
Autorův otec, divizní generál, se narodil v tropech a do Evropy přicestoval ve 14. letech.
Hledaný autor ve své době patřil k nejčtenějším spisovatelům, jeho dílo číta 257 svazků - dramata, komedie, romány, novely, paměti, knihy cestovních dojmů, obrazy mravů, ale i historická pojednání. Jeho spisy byly přeloženy téměř do 100 jazyků. Zemřel ve věku 68 let v domě svého syna, také známého spisovatele.
Napsali společně řadu knih, které byly před pár desítkami let těmi nejžádanějšími v akčním žánru: dramatické, válečná a/nebo špionážní, z různých končin světa a o to děsivější, že vždy vycházely z reálých situací na politické světové scéně. K tomu se rozhodně hodila novinářská průprava a dobrodružná povaha obou autorů. Jeden z dvojice je rodilý Američan (dnes již nežije) a druhý zná Ameriku také jako svoje boty, i když je jiné národnosti a je na to (typicky) pyšný.
Hledá se filosof, prozaik, esejista, literární kritik, tak trochu narkoman. Mimo jiné úchvatně vylíčil útěk poloviny tatarského národa Kalmyků z nedobrovolného usídlení na Volze přes celou Střední Asii až do Číny. Nejsem si jist, jestli tohle vyprávění bylo někdy přeloženo do češtiny.
Text příspěvku byl upraven 01.07.16 v 15:34
hledaný autor žil na přelomu 18. a 19. století. u nás je asi nejznámější jeho kniha inspirovaná jeho zkušenostmi s drogou.
Dva autory je třeba uhodnout. Nepsali spolu, ale protože mají mnoho společných rysů, půjde je možná lépe najít dohromady než každého zvlášť:
- prozaici
- téměř shodná příjmení (jedno má o jednu hlásku více než druhé)
- Britové
- vrstevníci
- hodně zcestovalí
- některá jejich díla byla úspěšně zfilmována
- autor s iniciálami EMF byl mj. výborný znalec indického koloniálního prostředí
- autor s iniciálami CSF (pseudonym) se zaměřoval na dramatické válečné situace zejména na vodách v různých částech světa, a zpracoval tak romanopisecky (a v celé jedné sérii) hned několik dějinných autentických událostí většího či menšího významu
Edward Morgan Forster
Cecil Scott Forester
Text příspěvku byl upraven 01.07.16 v 23:50
Ano, správně, spíš známe jejich dílo z filmového zpracování - Cesta do Indie, Africká královna, Potopení lodi Bismarck...
Tak to ne. Já mám doma kompletního Hornblowera a taky Křižník Artemis, to je obzvlášť skvělá kniha. Potopení Bismarcka se ve filmu moc nepovedlo. Forstera prakticky neznám, ale Forester je můj oblíbenec už dlouho.
Nějakou chvíli se odmlčím, tak mě nehoňte, až budu mít další hádanku, ozvu se.
Hledaný autor, rodák z malé země, proslul především sérií románů odehrávajících se ve velké zemi, zejména v hlavním městě. Nedokončil střední školu, učil se cukrářem, pracoval v knihkupectví, byl novinářem, pod několika pseudonymy napsal řadu sešitových románů.
Pod vlastním jménem napsal cca 200 románů a asi 150 kratších povídek. Hlavní postavu jeho nejslavnější série ztvárnilo postupně 29 filmových a televizních herců.
To bude hračka: Kterýpak uprchlý vězeň napsal o svém životě v zajetí i na útěku veleúspěšné knihy dýchající krom napětí a hrůz také exotikou?
Vložit příspěvek