Hádejte autory:)
já to kdysi četl a taky jsem to viděl v televizi, ale už je to spoustu let. Tak já něco vymyslím.
Koná se sešlost významných lidí, jejichž úkolem je slavnostně zasadit rostlinu, která má přinést novou budoucnost. To je hotovo celkem rychle, ale pak se musí řečnit, televizní kamery natáčejí, a jedna z nich zachytí jednoho z přítomných, od kterého se žádné proslovy nečekají, i když je to postava dosti důležitá. Ten dotyčný přihopsá k čerstvě zasazené rostlince a začne ji okusovat. To je scéna z předposlední kapitoly románu slavného autora. Kterého?
Ten román vypráví mimo jiné o tom, jak byl slavný spisovatel dopraven na jinou planetu, částečně z reklamních důvodů, a učinil tam epochální objev.
Pořád nic? Ten škůdce, který oždíbal "oficiální" rostlinu, na rozdíl od zmíněného spisovatele byl na planetě doma.
ani omylem, tohle je opravdová scifi od jednoho z největších bardů. jak rostlina, tak "škůdce" jsou na planetě doma a jak se nakonec ukáže, pro tu zmiňovanou budoucnost jsou důležití oba.
Text příspěvku byl upraven 08.10.16 v 10:38
Co je s vámi? Jste nějak neiniciativní! Tak já vám pomůžu: Tou planetou, kde se to všechno děje, je Mars.
Tenhle autor je ještě o tři roky starší.
Ale minimálně stejně slavný jako Bradbury. Možná slavnější.
Text příspěvku byl upraven 08.10.16 v 15:41
Jasně, a kniha Marťanské písky, že? Já četl jen Impérium, Světlo země a Hluboké pastviny, takže jsem se žel nechytl. :-)
No vida! Marthas má babu a Hun má smůlu o 9 minut. :)
Mimochodem, Arthur C. Clarke už umřel, ale na správnost odpovědi to nemá vliv. :)
Text příspěvku byl upraven 08.10.16 v 16:02
Dobře, ale tohle je snadné... Tak zbystřete...
ZADÁNÍ: Autor, který většinu svého dospělého života prožil v rodné vesnici, ale ve vysokém věku se rozhodl na podzim roku XY odejít. Na cestě ale prochladl a zemřel...
Nikdo?
Další nápověda: Romanopisec a filozof, jenž si myslel, že chudým lidem nejvíce pomůže vzdělání...
To tatjana: Než jsem stihla ti odpovědět, tak to uhodl woodward... Bylo špatně století i národnost...
Opravdu je to Lev Nikolajevič Tolstoj...
Předávám ti babu woodwarde.-)
Který básník takto před víc než padesáti lety přiletěl do Ameriky?
Tělnatá babička ve venkovském šátku, která spala do poslední chvíle, se hrabe z letadla před vámi, zaklíní se do dveří a nemůže ven ani tam, pokoušíte se ji vystrčit, ale drží za kufr, posléze vstupuje do Nového světa pozpátku, ale stewardka s první částí cestujících mezitím zmizela a druhá část, v jejímž čele se zcela neradi ocitáte, počne oddaně bloudit po betonu, po skladištích, po chodbách, kam je vstup přísně zakázán, je opětovně vykázána z budovy, aniž by kdokoliv reptal a kdokoliv podal pomocnou ruku, až konečně najdete správné dveře, kde skrze razítka, velmi namalované stewardky a nenamalované celníky jaksi automaticky, skleněnými halami a pohyblivými schody, jste vyvrženi do mrazivého prostoru, do mrazivé řeky světel valící se vlny automobilů k Manhattanu.
Text příspěvku byl upraven 08.10.16 v 19:18
Teď trochu budu zanášet diskusi, ale nemohu si pomoct: Woodwarde, nevím, ale ten popis je nádherný. Těším se, až zjistím odpověď a půjdu se dovzdělat :-).
Jsem ráda, když se propagují i "stará díla" :
http://www.databazeknih.cz/knihy/andel-na-koleckach-33845
Tak tedy tipuji: Miroslav Holub
Hledejte autora, který přesto (nebo díky tomu?), že pocházel z dosti chladné země, se tematicky hodně věnoval velkým orientálním a jižním říším.
Vložit příspěvek