Hádejte autory:)
Hned mě napadl Pablo Neruda. Ale ono žije na Západě dost potomků dávných slovanských emigrantů, takoví ti John Lysacek nebo Paul Cerny, takže to může být dkokoli
Jen jestli to není zde v hádankách často uváděný (a jinak všemi milovaný) Jerome Klapka Jerome, který ale česky znějící jméno Klapka dostal na počest rodinného přítele maďarského generála Györgya Klapky...
Není to ani Jerome Klapka Jerome. Autor své jméno dostal naprosto přirozenou cestou a napovím, že jeho příjmení není česky znějící proto, že by v ČR někdo nosil za jménem, ale spíš proto, že je velmi podobné tomu slovu český.
Hledáme spisovatele, jehož nejznámější dílo vlastně není jeho, dalo by se ale říci, že tuto knihu "znovunapsal" a jen díky němu je u nás tolik oblíbená.
Ne, nejedná se o v pravém smyslu napsání nové knihy, ale o obdivuhodnou překladatelskou práci. Autor mimo jiné úspěšně spolupracoval i s rozhlasem.
Můžeš to trochu vysvětlit? Ten dotyčnej přeložil knihu tak, že vznikla jiná kniha?
Hraboshka to má - vzhledem k charakteru knihy musel být Přidal při překladu dost tvůrčí.
No, dobře. Já nemám nic proti Přidalovi, ale když se to jmenuje hádejte autory...
Další autor si zvolil pseudonym podle místa, které se mu líbilo. A u překladů zůstaneme - tenhle totiž zvládal překládat hned z osmnácti jazyků.
Jaroslav Vrchlický - nevím, jestli překládal z osmnácti jazyků, wikipedie říká "z literatur osmnácti národů".
Je to on. My se to tedy učili jako osmnáct jazyků - to je fakt hodně... Zadáváš :)
Kdo tohle napsal?
"Člověk si třeba může myslet, že druhá víra je špatná víra, ale nemá si myslet, že ten, kdo ji má, je špatnej a sprostej a podvedenej chlap. To je v politice a ve všom."
"A proto se tolik lidí nenávidělo a pobilo," ozval se páter Jošt. "Víte, čím větší věci někdo věří, tím vzteklejc pohrdá těma, co v ně nevěří. A přece největší víra by byla věřit v lidi."
"Každej to myslí náramně dobře s lidstvem, ale s jedním každým člověkem, to ne. Tebe zabiju, ale lidstvo spasím. A to nejni dobře, Velebnosti. Svět bude zlej, pokud nezačnou lidi věřit v lidi."
Karel Čapek, závěr Továrny na absolutno. (Četl jsem asi před dvěma lety, tak to bylo snadné...)
Text příspěvku byl upraven 10.04.17 v 14:30
Vložit příspěvek