Hádejte autory:)
Připomíná mi to titul skvělého knižního rozhovory s Radkinem Honzákem Všichni žijem v blázinci. Ale musela bych se podívat doma, jestli je citace právě z téhle knížky.
Opravdu klasik, ale tak starý jako Erasmus zase ne, i když ho fascinovalo období ještě mnohem starší - antického Řecka. Ale pořád nemáme ani správnou národnost.
Vypsat vše, co a čím byl, budete mít hned jasno, takže jen polehoučku: cestovatel, radikál, polyhistor a samozřejmě veliký spisovatel všech žánrů.
Tak inspirována sousedním vláknem: hledaný je mj. autorem veršované tragédie, kterou označují za možná nejvýznamnější součást národní literatury, přitom se ovšem jedná o „nehratelné knižní drama“...
Ano, hledaným byl Goethe, jehož citát o "vesmírném blázinci" byl prvopočátkem hádanky (a zřejmě stále nemáme ověřený zdroj, pokud to bylo z jeho díla).
Hledaný muž je ze "sousedství" a můžeme se s ním vypravit nejen do světa fantazy, ale i do historie.
Nemám nic připraveného, takže si opět vypomůžu tím, co čtu... bude to lehké až nepříjemně banální: Hledáme současného českého autora, který napsal oboustrannou knihu.
“Vždycky, když padne první sníh,
mráz zamkne tůně na tři zámky,
zahodí klíče do studánky
sekerou třikrát rubané,
bývá mi smutno jako nikdy. “
Kdopak takhle pozdně podzimně smutní?
Tak zůstaneme u poezie. Komu patří následující verše?
Byl jednou jeden mocný král,
nejvznešenější v světě širém,
ve válce strašný, vlídný s mírem,
nad všechny krále vynikal:
strach budil v sousedech, klid vnášel mezi stavy
a všichni zřeli nadšeni
rozkvétat v slunci jeho slávy
jak ctnosti, tak i umění...
Literární průkopník? Tak to mě hned napadne Shakespeare (i když byli i mnoohem starší ;-). Ale verše jsem neidentifikovala.
Text příspěvku byl upraven 30.11.17 v 23:45
To nebude Shakespeare, ale zní to renesančně, i když "kontinentálně"...
Co takhle Cervantes nebo Boccaccio?
Text příspěvku byl upraven 01.12.17 v 04:57
Kdepak, to je zase o kousek mladší než uvedení bardi.
Autorovo dílo všichni známe, i když většinou netušíme, že duchovním otcem je právě on. Ale to je ta největší pocta, ne?
Božena Němcová (?), nebo spíš František Hrubín. To jsem tedy zvědava... :)
Text příspěvku byl upraven 02.12.17 v 10:20
Bylo řečeno, že má být starší než Karel Havlíček. Mně hlavně vrtá hlavou pojem "literární průkopník".
Vložit příspěvek