Hádejte autory:)

Nečekala jsem, že to bude správně :D nemám nachystanou hádanku... Tak zkusíme:
Moravský rodák, od mládí píšící do několika časopisů, autor fejetonů, novel, dramaturg, scénárista... Jeho nejznámější dílo bylo zfilmováno a lze ho směle označit za nejlepší český psychologický thriller...
Text příspěvku byl upraven 16.04.18 v 21:26

Ano :) Jeho dcery jsem sem dávala nedávno a myslím, že i minule uhodla Litocha ;) Předávám.

Na řadě je autor, jehož život nebyl jednoduchý. Učitelské povolání opustil a snažil se uchytit jako spisovatel, ale žil ve velké bídě. Dožil se jen Kristových let a padl za první světové války. Kromě povídek o zvířatech, které u nás ani nevyšly, se mu ale povedla kniha, která vlastně hezky zapadá do jednoho z témat letošní výzvy. Tenhle příběh o klucích a (nejen) pro kluky si vysloužil nejen filmové zpracování, ale dokonce i operu.

(K tomuhle mě inspirovala předminulá hádanka...)
Byl autorem mimořádných psychologických románů, mnohé z nich bychom dnes směle označili za psychothrillery. Překvapivě je jeho filmografie ještě delší než bibliografie, protože se celé poslední tři čtvrtě století točily filmy/TV inscenace nejen podle jeho románů, ale i dalších jeho námětů...

Další autor, který zemřel mlád - nebylo mu ani čtyřiadvacet let. Jmenuje se jako rostlina a známé jsou od něj především dvě básně, které mají podobný motiv.
Text příspěvku byl upraven 16.04.18 v 22:45

Karel Hlaváček
(i když ty odkazované básně si nevybavuji...?)
Text příspěvku byl upraven 16.04.18 v 22:47

Jistě - Hrál kdosi na hoboj a Svou violu jsem naladil co možná nejhlouběji.

Aha, tak ty znám, ale myslela jsem, že se má jednat o "bylinnou" tématiku ;-)

Kane byl hrdinou Roberta E. Howarda, což ale nedává smysl. Jedině snad, že by jeho hrdinou byl Barbar Conan? Nu, každopádně ač pro mě příšerný brak, tak znám více, než mnoho zapadlých cenných knih.

Tak jinak, Kane nebyl jeho "občanským" hrdinou.
A jsme na rodné hroudě tzv. budovatelských let.

Tak ještě vylučovací metodou:
hledaný nenapsal Občan Kane, Občan Vince,...(ani Občan Vaněk)...

...chudáku Conane, tys to dopracoval ...a v hadačském fóru ....už jsem se tady dlouho nezasmál...
Text příspěvku byl upraven 17.04.18 v 17:22

Stojím si za tím, že je to brak. Literární vkus je různý. A kam ten svět spěje, si taky občas říkám ....
Text příspěvku byl upraven 17.04.18 v 21:31

Vraťmež' se k hádance, jejíž řešení se stále nikam nepřiblížilo (nabízím přehled dosavadních postupně se rozšiřujících indicií):
Kane nebyl jeho hrdinou.
Kane nebyl jeho "občanským" hrdinou.
A jsme na rodné hroudě tzv. budovatelských let.
hledaný nenapsal Občan Kane, Občan Vince,...(ani Občan Vaněk)...
Tak ať už - teď už ho - občana i autora - úplně máte před sebou.
Vložit příspěvek