Hádejte autory:)
Pak to zřejmě bude můj oblíbený Skot Ken McClure :-)
(Tady na DK nemá vpravdě žádný životopis.)
Ano, je to on.
Taky patří k mým oblíbencům, ale už poměrně dlouho od něj nic nového nevyšlo.
A tady dva zdrojem, z nichž jsem čerpala:
http://www.centrum-detektivky.cz/vse/ken-mcclure
https://www.alpress.cz/mcclure-ken/
Já jsem se mrkla na jeho stránku, kloudný životopis nemá ani tam, jen něco maličko. Z těch uvedených zdrojů by se třeba dalo něco přidat sem...
HÁDANKA
Osobnost, která tolik chtěla poznat Boha a prozkoumat pořádně Bibli, že ji představitelé hned dvou světových náboženství vyloučili ze svých řad, pronásledovali a všechny spisy dali na index. Není divu, byl to racionalista a to se nikomu nelíbilo. Většina jeho (nedokončených) děl byla vydána až po jeho brzké smrti. Vedle teologicko-politických spisů také psal gramatiku svého rodného jazyka.
Hledaný autor by se celkem snadno hledal ve slovníku. K psaní knih se dostal přes práci na několika seriálech (z toho jeden je hodně ceněný), u nás zatím vyšlo pět (chystá se šestá) klasických knih a jeden komiks s jedním hlavním hrdinou, který má neobvyklé schopnosti.
Hrdina pracuje jako policista a své schopnosti objevil poté, co vyzpovídal svědka, se kterým (skoro) nikdo jiný mluvit nemohl. V názvu série (i prvním dílu) se objevuje evropské hlavní město, do kterého je zasazen děj.
Nic? Hned dvě knihy byly v posledních letech nabízeny v rámci Velkého knižního čtvrtku.
"Rudí bratříčci sem, rudí bratříčci tam, já jsem zkrátka neměla Indiány ráda a čím víc jsem je poznávala, tím víc jsem docházela k názoru, že vzít jim tuhle krásnou zemi byl báječný nápad."
Tohle by autorce dnes asi neprošlo, ale kupodivu v době vydání jejího vpravdě bestselleru to nerozpoutalo žádnou kampaň (i když žalobám se její milé dílo kupodivu nevyhlo - kvůli obsahu přicházely od některých zvěčněných hrdinů).
Ano, to bylo snadné (i když o těch žalobách jsem se dočetla prvně - Kettleovi vedli).
Občas tu na DK zazní nedůvěra k rozhodnutím, komu přidělit Nobelovu cenu za literaturu, resp. k dílům mnoha "nobelistů". Já se k tomu tak trochu připojím se svým údivem nad zjištěním jednoho oceněného z východu - vůbec jsem netušila, že cenu za svá objemná díla obdržel, a nepamatuji se na jeho propagaci ani v dřívějších (režimově pro jeho tvorbu vhodnějších) dobách. Kromě toho tento autor např. obdržel dvě tehdy významné ceny, kterými by se dnes ale nechlubil vůbec nikdo.
To by mohl být Michal Alexejevič Šolochov - Tichý Don mi zůstal v hlavě - asi mu paní učitelka věnovala hodně prostoru.
Ano, přesně on - Nobelova cena za literaturu (1965)...a Stalinova cena, Leninova cena...
Jen si špitnu: No vzhledem k tomu, kdo všechno a za co Nobelovku dostal, Šolochov si ji podle mne zasloužil, a když ne za ta obsáhlá díla, tak za Školu nenávisti jistě.
Celoživotním koníčkem autora jsou starožitnosti, největší přízeň věnuje kubistické keramice.
Vložit příspěvek