Hádejte autory:)
Ale k podumání to bylo, ne že by to bylo snadné: asi Henning Mankell - nějak jsem Ystad z jeho detektivek nestihla vnímat jako významné město na "Evropské cestě cihlové gotiky", takže teď už to vím ;-)
Trocha zajímavostí nikomu neuškodí, aspoň je soukroma bohatší a má opět skvělý výsledek, předávám.
Hledanému autorovi bude už devadesát, takže není divu, že za svého života stihl vlastně dvě po sobě následující kariéry: filmař a od 70. let spisovatel (jeho syn je pro změnu malíř a architekt).
Ve svých románech se v poslední době rád vrací do české historie. Jeho příjmení připomene jednu výjimečnou historickou osobnost, která zamotala hlavu starým Římanům.
Vedle výrazných mužských postav mocných rodem i postavením zvěčnil výše hledaný autor také několik zajímavých dam naší historie, jako Polyxenu z Lobkovic, Evu z Rožmberka či Marii Kristýnu.
Ač sám nebyl sportovec, významně se angažoval na poli sportu, nicméně jeho jméno je neodmyslitelně spjato se zcela jiným oborem.
jen opatrně nabízím: Ota Pavel (sportovní beletrie, rybářství a příroda)?
Tento člověk sport prosazoval v nejvyšších kruzích, 4 roky byl generálním tajemníkem určitého sportovního výboru.
Ne, zkusím to z druhé strany. Mistrem svého oboru je v současnosti Ladislav Špaček.
PhDr. Jiří Stanislav Guth-Jarkovský
Text příspěvku byl upraven 08.05.18 v 20:20
Hledaný si svými básněmi zajistil nesmrtelnost literární, ale není vyloučeno, že jí dosáhl i "fyzicky" - nemáme totiž zprávy o jeho skonu a je stále nezvěstný, a to přesně 555 let.
Tenhle světoběžník rozhodně nebyl původem Francouz, přesto je považován za průkopníka francouzské literatury. Ovlivnil i české spisovatele první poloviny 20. století.
Když jsme letos unášeni na osmičkové vlně, tak jedna cizí osobnost má těch osmiček také hodně - hned tři ohraničují začátek a konec jeho života (přesně za dva dny uplyne sto let od jeho narození). Nejen za svého života, ale i nadále ovlivňuje svými myšlenkami vývoj jednoho oboru s širokým polem působnosti a přitom mezi jeho knihami si počte nejen odborník, ale i laik, protože hledaný se přirozeně zamýšlel nad životem jako takovým, a to s nebývalým nadhledem a humorem. Ostatně i jeho jméno zní svým způsobem pohodově.
Skvěle mi k tomu sedí Richard Phillips Feynman, fyzik, matematik a nobelista.
To snad nemyslíte vážně jsem četla už hodně dávno.
Ano, je/byl to "fajn chlap" a "To snad nemyslíte vážně, pane Feynmane" je okřídlená věta
Se svým kamarádem a spoluautorem tvořili nerozdelitelnou dvojku, když se řekne jméno jednoho, okamžitě se vám vybaví jméno druhého. Oba maturovali ve stejném roce a i ve stejném roce dokončili vysokoškolská studia přerušená válkou. Jeden z nich už bohužel není mezi námi, ale já se ptám na toho druhého.
Vložit příspěvek