Hádejte autory:)

DISKUZE » Volná diskuze

soukroma
soukroma 16.05.2018 v 10:30

Joseph Henri Honoré Boex (Francouz belgického původu - už jsem málem hledala slavného Belgičana, mezi autory ale taký samozřejmě není - je to vážně Francouz, ten starší a slavnější ;-)

Text příspěvku byl upraven 16.05.18 v 11:23

Hun
Hun 16.05.2018 v 11:39

Ano, měl jsem opravdu na mysli tohoto autora, který zůstal zastíněn Julesem Vernem. Navíc žádné z jeho děl nebylo za jeho života přeloženo do angličtiny, to asi taky přispělo. Kdysi jsem od něj něco četl – stojí to za to.

Podáváš.

soukroma
soukroma 16.05.2018 v 12:51

Tohohle autora ale známe všichni: přesněji jeho osobnost ani moc neznáme - o to zůstat někde v skrytu se snažil celý svůj život, ale známe jeho román, jehož napsání nakonec prý až litoval. O moc víc už nenapsal, ale i tak se stal slavným, což nijak zvlášť nechtěl.
I s tím slavným románem je potíž: ovlivnil generace, přesto nepříliš a ne vždy pozitivně, a kdo jej čte opětovně, zejména ve vyšším věku, tak už trochu kroutí hlavou, co se mu na něm dřív vlastně tak líbilo...
Kdo to byl?

soukroma
soukroma 16.05.2018 v 20:17

Dosud žádný tip???
Tak vám zamotám hlavu:
- narodil se na bohaté Park Avenue
- po bar micvah zjistil, že vlastně vůbec není žid (tj. matka nebyla židovka )
- studia univerzitní mu neseděla
- jako četař mj. pracoval pro kontrarozvědku
- s filmaři si nesedl - dostal nabídky od Brigitte Bardotové, Samuela Goldwyna, Billyho Wildera a Stevena Spielberga na zfilmování svých děl, všechny odmítl
- zemřel v našem století, ve vysokém věku ve svém domě pečlivě odděleném od okolního světa působivou zdí
Nepsala jsem zpočátku, že se o jeho životě moc neví? To byla donedávna pravda, tohle jsou jen střípky z životopisné knihy nesoucí v titulu autorovo příjmení. A tenhle životopis je dozajista objemnější než všechna autorova díla dohromady...

biki
biki 16.05.2018 v 22:12

To by mohl být J.D.Salinger (Kdo chytá v žitě).

soukroma
soukroma 16.05.2018 v 22:26

To také je "Sonny" Jerome (Jerry) David Salinger (neuvěřitelné - zemřel až v roce 2010 a jeho Holden Caulfield - tedy hrdina Kdo chytá v žitě vyšel v roce 1951) - info jsem čerpala z http://www.reflex.cz/clanek/causy/73356/j-d-salinger.html Knihu jsem milovala jako -náctiletá, v dospělém věku jsem už s ní měla problém - nebavila mě, velice (a pak něco hodnoťte).

biki
biki 16.05.2018 v 22:33

Mám to podobně - knížku jsem četla kdysi na gymplu, tehdy se mi to docela i líbilo. Ovšem podle toho, co čtu dnes, tak už bych to určitě nezvládla.
Chvíli strpení, než něco vymyslím.

biki
biki 16.05.2018 v 23:24

Mám dojem, že se tento autor a ani jeho díla ještě v hádankách neobjevily.

Hledaný autor patří k těm, kteří vystudovali úplně jiný obor, mezi nespisovateli poměrně velmi rozšířený. Své povolání vykonával relativně krátce, zhruba 10-11 let. Pak si musel dát pauzu pro onemocnění, které se v jeho době léčilo jen klidem a dietou, a v tu dobu začal psát. Hned jeho první kniha měla úspěch, proto se k vystudovanému oboru nevrátil a věnoval se psaní. V části svých děl vychází ze zkušeností a zážitků ze svého povolání (ty se mi svého času líbily nejvíc). Nějakou dobu strávil v USA kvůli filmování některých děl, v 50-tých letech se vrátil do Evropy a žil ve Švýcarsku, kde také zemřel ve věku nedožitých 85 let.

soukroma
soukroma 16.05.2018 v 23:34

Příhody z černého kufříku nezklamou nikdy ;-) - Archibald Joseph Cronin

biki
biki 16.05.2018 v 23:48

No jistě. Musím si je zase někdy přečíst.

soukroma
soukroma 16.05.2018 v 23:54

Jako první mě ale na základě indicií napadl jiný autor: toho jsem tipovala dle jeho nejznámějšího románu také na absolventa medicíny. Místo toho vystudoval literaturu na prestižní univerzitě a celých dvacet let před tím, než napsal svůj světoznámý román, se proslavil zfilmováním i scénáristikou děl, která doslova rezonují, protože na nich spolupracoval se skladateli nejvyššího kalibru, co do umění i popularity.

biki
biki 17.05.2018 v 07:10

Erich Segal?

soukroma
soukroma 17.05.2018 v 09:40

Ano, americký autor podepsaný např. pod Yellow Submarine (1968) ... Love Story (1970) ... Doktoři (1988)

biki
biki 17.05.2018 v 20:59

Hledaný je autorem četných dobrodružných povídek, které uveřejňoval v jistém periodiku, do knižní podoby byly uspořádány až řadu let po jeho smrti. V povídkách zpracovával jednak své zážitky z cest po světě, ale také vyprávění lidí, s nimiž se při svém putování setkal. Byl i nadšeným radioamatérem, svých schopností pak využil v boji proti nacismu. Po odhalení a zatčení zemřel v koncentračním táboře.

biki
biki 17.05.2018 v 23:25

Jedná se o českého autora.

soukroma
soukroma 17.05.2018 v 23:35

trochu mysteriozní Otakar Batlička

biki
biki 17.05.2018 v 23:53

Přesně tak, opět předávám slovo.

soukroma
soukroma 18.05.2018 v 00:07

Ruská židovská emigrantka strávila většinu života v USA, kde publikovala pod pseudonymem. Její nejobsažnější román se z díla odmítaného jedním nakladatelem za druhým nakonec stal velmi kontroverzní, ale dobře beletristicky zpracovanou, učebnicí autorčiny vlastní filosofie, podle níž nemá smysl nic než rozum a sobectví.

soukroma
soukroma 18.05.2018 v 13:43

Stále hledáme autorku, scénáristku, dramatičku a hlavně filosofku, jejíž nejznámější román stojí a padá s tím, co udržuje naši zemi a nebesa tak, jak mají být. Jakmile se opory - v jejím případě z vlastního rozhodnutí - otočí ke světu zády, je zle.
Nevím, jak výrazně napomůže vydolovaná informace o tom, jak si zvolila pseudonym: křestní jméno používané ve Finsku či Estonsku, v trochu poangličtěné podobě (jiná verze je, že to bylo podle hebrejského slova pro "oko") a příjmení podle předního výrobce psacích strojů.

ddkk
ddkk 18.05.2018 v 14:23

Že by to byla Mo Hayder?

ddkk
ddkk 18.05.2018 v 14:27

Tak koukám, že to asi bude vedle...:-(

soukroma
soukroma 18.05.2018 v 15:46

Ne.
Ano.
A teď by mě opravdu vážně zajímalo, co v indiciích tak mohlo vést k Mo Hayder - ruská židovská emigrantka, USA, filozofie, pseudonym, nic z toho na ni přece nepasuje, ani objemný filosofický román?

ddkk
ddkk 18.05.2018 v 17:33

soukroma: No, asi nic.

Lenka27
Lenka27 19.05.2018 v 12:09

Ayn Rand: The Fountainhead (v češtině myslím přeloženo jako "Zdroj").

soukroma
soukroma 19.05.2018 v 13:16

Hledanou je opravdu Ayn Rand (Alisa Zinovyevna Rosenbaum), zakladatelka a propagátorka filosofického směru "objektivismus".
Výše indicie odkazovaly na druhý objemný román - Atlasova vzpoura (Atlas Shrugged, 1957).

Vložit příspěvek