Hádejte autory:)
Joseph Henri Honoré Boex (Francouz belgického původu - už jsem málem hledala slavného Belgičana, mezi autory ale taký samozřejmě není - je to vážně Francouz, ten starší a slavnější ;-)
Text příspěvku byl upraven 16.05.18 v 11:23
Ano, měl jsem opravdu na mysli tohoto autora, který zůstal zastíněn Julesem Vernem. Navíc žádné z jeho děl nebylo za jeho života přeloženo do angličtiny, to asi taky přispělo. Kdysi jsem od něj něco četl – stojí to za to.
Podáváš.
Tohohle autora ale známe všichni: přesněji jeho osobnost ani moc neznáme - o to zůstat někde v skrytu se snažil celý svůj život, ale známe jeho román, jehož napsání nakonec prý až litoval. O moc víc už nenapsal, ale i tak se stal slavným, což nijak zvlášť nechtěl.
I s tím slavným románem je potíž: ovlivnil generace, přesto nepříliš a ne vždy pozitivně, a kdo jej čte opětovně, zejména ve vyšším věku, tak už trochu kroutí hlavou, co se mu na něm dřív vlastně tak líbilo...
Kdo to byl?
Dosud žádný tip???
Tak vám zamotám hlavu:
- narodil se na bohaté Park Avenue
- po bar micvah zjistil, že vlastně vůbec není žid (tj. matka nebyla židovka )
- studia univerzitní mu neseděla
- jako četař mj. pracoval pro kontrarozvědku
- s filmaři si nesedl - dostal nabídky od Brigitte Bardotové, Samuela Goldwyna, Billyho Wildera a Stevena Spielberga na zfilmování svých děl, všechny odmítl
- zemřel v našem století, ve vysokém věku ve svém domě pečlivě odděleném od okolního světa působivou zdí
Nepsala jsem zpočátku, že se o jeho životě moc neví? To byla donedávna pravda, tohle jsou jen střípky z životopisné knihy nesoucí v titulu autorovo příjmení. A tenhle životopis je dozajista objemnější než všechna autorova díla dohromady...
To také je "Sonny" Jerome (Jerry) David Salinger (neuvěřitelné - zemřel až v roce 2010 a jeho Holden Caulfield - tedy hrdina Kdo chytá v žitě vyšel v roce 1951) - info jsem čerpala z http://www.reflex.cz/clanek/causy/73356/j-d-salinger.html Knihu jsem milovala jako -náctiletá, v dospělém věku jsem už s ní měla problém - nebavila mě, velice (a pak něco hodnoťte).
Mám to podobně - knížku jsem četla kdysi na gymplu, tehdy se mi to docela i líbilo. Ovšem podle toho, co čtu dnes, tak už bych to určitě nezvládla.
Chvíli strpení, než něco vymyslím.
Mám dojem, že se tento autor a ani jeho díla ještě v hádankách neobjevily.
Hledaný autor patří k těm, kteří vystudovali úplně jiný obor, mezi nespisovateli poměrně velmi rozšířený. Své povolání vykonával relativně krátce, zhruba 10-11 let. Pak si musel dát pauzu pro onemocnění, které se v jeho době léčilo jen klidem a dietou, a v tu dobu začal psát. Hned jeho první kniha měla úspěch, proto se k vystudovanému oboru nevrátil a věnoval se psaní. V části svých děl vychází ze zkušeností a zážitků ze svého povolání (ty se mi svého času líbily nejvíc). Nějakou dobu strávil v USA kvůli filmování některých děl, v 50-tých letech se vrátil do Evropy a žil ve Švýcarsku, kde také zemřel ve věku nedožitých 85 let.
Jako první mě ale na základě indicií napadl jiný autor: toho jsem tipovala dle jeho nejznámějšího románu také na absolventa medicíny. Místo toho vystudoval literaturu na prestižní univerzitě a celých dvacet let před tím, než napsal svůj světoznámý román, se proslavil zfilmováním i scénáristikou děl, která doslova rezonují, protože na nich spolupracoval se skladateli nejvyššího kalibru, co do umění i popularity.
Ano, americký autor podepsaný např. pod Yellow Submarine (1968) ... Love Story (1970) ... Doktoři (1988)
Hledaný je autorem četných dobrodružných povídek, které uveřejňoval v jistém periodiku, do knižní podoby byly uspořádány až řadu let po jeho smrti. V povídkách zpracovával jednak své zážitky z cest po světě, ale také vyprávění lidí, s nimiž se při svém putování setkal. Byl i nadšeným radioamatérem, svých schopností pak využil v boji proti nacismu. Po odhalení a zatčení zemřel v koncentračním táboře.
Ruská židovská emigrantka strávila většinu života v USA, kde publikovala pod pseudonymem. Její nejobsažnější román se z díla odmítaného jedním nakladatelem za druhým nakonec stal velmi kontroverzní, ale dobře beletristicky zpracovanou, učebnicí autorčiny vlastní filosofie, podle níž nemá smysl nic než rozum a sobectví.
Stále hledáme autorku, scénáristku, dramatičku a hlavně filosofku, jejíž nejznámější román stojí a padá s tím, co udržuje naši zemi a nebesa tak, jak mají být. Jakmile se opory - v jejím případě z vlastního rozhodnutí - otočí ke světu zády, je zle.
Nevím, jak výrazně napomůže vydolovaná informace o tom, jak si zvolila pseudonym: křestní jméno používané ve Finsku či Estonsku, v trochu poangličtěné podobě (jiná verze je, že to bylo podle hebrejského slova pro "oko") a příjmení podle předního výrobce psacích strojů.
Ne.
Ano.
A teď by mě opravdu vážně zajímalo, co v indiciích tak mohlo vést k Mo Hayder - ruská židovská emigrantka, USA, filozofie, pseudonym, nic z toho na ni přece nepasuje, ani objemný filosofický román?
Hledanou je opravdu Ayn Rand (Alisa Zinovyevna Rosenbaum), zakladatelka a propagátorka filosofického směru "objektivismus".
Výše indicie odkazovaly na druhý objemný román - Atlasova vzpoura (Atlas Shrugged, 1957).
Vložit příspěvek