Hádejte autory:)

DISKUZE » Volná diskuze

soukroma
soukroma 23.05.2018 v 12:26

ale odhaduji, že zrovna Rohr by si s Brownem nesedl ke stolu úplně ze stejného důvodu, navíc zřejmě hájí "katolické" principy

Lenka27
Lenka27 23.05.2018 v 12:45

Ano, Umberto Eco (ale s Rohrem má soukroma pravdu). Nicméně psala jsem o velikánovi, tak snad jsem to moc nezamotala.

Lenka27
Lenka27 23.05.2018 v 12:47

A pokud se jedná o brožuru - u nás byla přeložena v roce 1997 a byla cennou informací pro všechny studenty VŠ - v překladu "Jak napsat diplomovou práci".

VladiKlaisner
VladiKlaisner 23.05.2018 v 17:10

Hledáme autorku, která se dá považovat za "Husákovo dítě", je obdivovatelkou jisté spisovatelky-baronky a své knihy postupně přemístila mimo naše luhy a háje, což jí jenom prospělo.

soukroma
soukroma 23.05.2018 v 18:23

Michaela Klevisová

VladiKlaisner
VladiKlaisner 23.05.2018 v 18:28

Ano, můžeš pokračovat;)

soukroma
soukroma 23.05.2018 v 18:34

Matka ho krmila (nejen) náročnými pohádkami a legendami, otec se doma nezdržoval, neb byl zadržován v ústavu, a strýc se někde proháněl s vílami. A co z něj nakonec vyrostlo!

Text příspěvku byl upraven 23.05.18 v 20:02

soukroma
soukroma 23.05.2018 v 20:03

A co z něj nakonec vyrostlo? Studovaný odborník a praktik i velký spisovatel, kterého prostřednictvím jeho díla zná snad úplně každý. Sám sebe kupodivu nepromítl ani do hlavní ani druhé hlavní postavy (s oběma přitom na první pohled má spoustu společného), nýbrž do antihrdiny.
Kdo to byl?

Text příspěvku byl upraven 23.05.18 v 20:11

Lenka27
Lenka27 24.05.2018 v 11:45

Sice mi to tam všechno nesedí, ale spousta indicií sedí na Bohumila Hrabala. Alespoň to zkusím.

soukroma
soukroma 24.05.2018 v 13:29

Jejda, kdepak, ani trochu a ani náhodou.
Hledá se světoznámý autor - kdo vzal knihu do ruky, v jakémkoli koutu světa, už přes sto let, o něm jistě slyšel - povoláním lékař.

soukroma
soukroma 24.05.2018 v 17:17

to je on - to je tím, že jsem sledovala pořad, který hodně zaváněl ezoterikou a pojednával zejména o Doylově zálibě ve spiritismu (i když to u něj bylo asi spíš z vědeckého, analytického pohledu) a jiných paranormálních jevech, a při té příležitosti byly připomenuty podivnosti v jeho rodině (už jsem to dál neověřovala, ale že se toho nikdo nechytil, ve mně začíná hlodat nedůvěra k takovému "pěknému zdroji" informací). Zajímavé (opět k další úvaze) bylo vydedukování, že se ztotožnil nikoli s Holmesem či Watsonem, ale rovnou s Moriartym...

raffi
raffi 25.05.2018 v 06:50

To by mali určite byť Murphyho zákony :) Takže Arthur Bloch..

raffi
raffi 25.05.2018 v 12:29

Dám jednoduchú, aby to tu neviselo celý víkend :)

Hľadáme autora, ktorého knihy sú často rovnako krvavé ako by mohlo byť jeho meno...

soukroma
soukroma 25.05.2018 v 13:52

Nikdo jménem Blood/Blut apod. mě nenapadá, takže mě napadl podle barvy krve Juraj Červenák, ale možná jsem indicii dobře neporozuměla, ostatně autora také dobře neznám...

raffi
raffi 25.05.2018 v 18:02

Červenák to nie je, ale zostaňme u nás...
Niekto rád krvavé, niekto radšej prepečené :)

VladiKlaisner
VladiKlaisner 25.05.2018 v 18:28

Dominik Dán? Připadá mi jeho jméno tak utajené jako propečený/nepropečeny steak.

Petass
Petass 25.05.2018 v 18:31

Vůbec neznám... ale není hledaným František Kotleta? (ovšem je to pseudonym, Leoš Kyša )

Tedy neznám knihy, jméno autora si pamatuji právě pro tu "flákotu" :D

Text příspěvku byl upraven 25.05.18 v 18:31

raffi
raffi 25.05.2018 v 18:36

Petass, veľmi správna úvaha :) Je to síce pseudonym, ale ako autor vystupuje pod menom František Kotleta... buď krvavá, alebo správne prepečená :)
S radosťou predávam.

Petass
Petass 25.05.2018 v 18:37

Doufala jsem, že to bude špatně... nemám nachystanou hádanku :D Tak chvíli vydržte ;)

Petass
Petass 25.05.2018 v 18:51

Tenhle člověk není spisovatel... spíše napsal o svém životě a životní lásce... Zažil toho mnoho... dostihy, rodeo, hrál ve filmu, věřil, že to může jít i bez násilí, přišel o majetek a mluvil s královnou... Koho hledáme?

"Láskou" je myšlena životní vášeň/práce/obor, nikoli láska k ženě ;)

Text příspěvku byl upraven 25.05.18 v 19:00

soukroma
soukroma 25.05.2018 v 19:02

koňák Monty Roberts
(ještě jsem se nevzpamatovala z šoku postupných iterací při hledání správné odpovědi na předchozí hádanku ;-)

Text příspěvku byl upraven 25.05.18 v 20:09

Petass
Petass 25.05.2018 v 19:09

:D Ano je to on... měla jsem z toho po zadání trochu obavy, moc hodnocení tu nemá... Z Kotlety jsem byla taky v šoku...

Knihu "Muž, který naslouchá koním" doporučuji i pro nekoňáky (jezdila jsem jen chvíli a tohle četla spíš ze zvědavosti). Roberts v knize popisuje svůj velmi pestrý a zajímavý život. Je to určitě místy "přikresleno", ale stojí to za to. Metoda přirozené komunikace s koňmi inspiruje napříč obory... Vše lze dělat bez násilí a s úctou a porozuměním k okolí. ;) Už jsem ji četla dávno a přesto na ni často vzpomínám a většinu si pořád pamatuji.

Soukroma podává.

raffi
raffi 25.05.2018 v 19:17

To Vám Kotleta spôsobil taký šok? Ospravedlňujem sa, ale nemala som čas napremýšľanie sofistikovanej hádanky a chcela som to tu trošku odľahčiť :)
A keď si napríklad k Spadu prečítate komentáre, ono sa to priamo ponúka...

Petass
Petass 25.05.2018 v 19:20

Já jsem byla v šoku, že to bylo správně :D Jinak dobrý, zasmála jsem se. Hádanka určitě splnila svůj účel - pobavit a to hned dvakrát!

soukroma
soukroma 25.05.2018 v 19:28

Pohled na bibliografii hledaného překvapí, protože máte dojem, že se jedná o filmografii. Je totiž mimořádně úspěšným v psaní takových děl a sérií, které jdou rovnou na plátno nebo do televize - a jsou mimořádně úspěšné. Je především mistr žánru napínavého (dvě jeho naprosto odlišné série jsou už kultovní TV seriály i u nás) a historického (několik velkofilmů nás zavede do dávných a ještě mnohem dávnějších dob).
Ale on stojí i za mým absolutně nejoblíbenějším filmem (což jsem zjistila až nyní - patří k americkým sedmdesátníkům, mezi nimiž jsme tuhle hledali), který v sobě má historii i napětí, ale především skvělý humor - a samozřejmě skvělé výkony všech tří hlavních představitelů, nejen titulní role.
Z jakékoli mýlky, že je to spíš filmař než spisovatel, nás vyvede počet nominací na nejprestižnější ocenění v oblasti zejména detektivní literatury.

Text příspěvku byl upraven 25.05.18 v 19:43

Vložit příspěvek