Hádejte autory:)
Ještě dodám, že autorovo příjmení není nijak jedinečné, ale kupodivu v literárním světě velmi úspěšné - patřilo např. známému autorovi senzačních románů, nebo jedné z nejpopulárnějších spisovatelek pro ženy.
Text příspěvku byl upraven 25.05.18 v 20:09
Nějak mi to nesepíná - autor senzačních románů je předpokládám Michael Collins, nejpopulárnější spisovatelka knih pro ženy Jackie Collins a nějak mi nenabíhá ten pravý Collins - pokud to tedy je.
Přijmení už máte dobře, ale ani jeden ze jmenovaných to není - viz dlouhý popis autora výše, mj. letos sedmdesátník, zatímco Wilkie Collins byl autor tzv. senzačních románů a opustil tento svět roku 1889.
Text příspěvku byl upraven 26.05.18 v 19:20
ano, Max Allan Collins - Kriminálka Las Vegas, Akta X, Mumie a především Maverick!
Tato emigrantka sice není klasická spisovatelka, ale nejedna její kniha zde má slušné hodnocení. Do Čech se mnohokrát vrátila a to i pracovně, mj. v Troji přispěla k rozšíření japonské části botanické zahrady.
Je, a šlo to rychle. Snažila jsem se příliš neprozradit, ale ani tak ti to nedalo moc práce.
Předávám.
Hledaná spisovatelka tu má 4 knihy - jedna z nich je o mladé vdově, která se ve velkém městě cítí sama ... a navíc ji její šéf vůbec nemá rád...
Trpělivost jest jeden z pseudonymů mých. Jsem žurnalista a velmi plodný spisovatel.
A mou neznámější knihu znají děti po celém světě, jsem zakladatelem literárního žánru.
Za svůj prostý původ se styděl, tak si své původní jméno maličko vylepšil a pod tímto jménem je také světově známý.
Ne, Honoré byl de Balzac. Tento muž pochází z Anglie a ke svému příjmení přidal pouze slabiku, aby znělo aristokratičtěji - je to celé jméno, resp. příjmení.
Chápu, že jsem neodpověděla správně, ale nechápu tvrzení, že Honoré byl "de" . Nebyl. Nebyl urozený, nebyl šlechtic, nebyl "majitel přídomku", ale byl snob a hrozně po tom toužil, tak si to "de" ke jménu šoupnul :=)
Ano, byl to Daniel Foe, známý jako Defoe.
A ráda se nechám poučit o de Honoré Balzaca (jeho otec byl Bernard François de Balzac) . Co vím já, narodil se v měšťanské rodině , toužil vloudit se do aristokratické společnosti, což se mu i sňatkem podařilo, ale domnívala jsem se, že hlavním důvodem bylo, že de facto celý život tonul v dluzích.
Uhádla VlKa, nevidím důvod, proč bychom měnili pravidla :-).
Včera mi hádanka vrtala hlavou, i manžela jsem zapojila. Došla jsem i na slavného Robinsona Crusoe, ale Daniel Defoe mě jako "plodný spisovatel" zrovna nepřišel. Ten kdo píše a stále nepřemýšlí má ovšem výhodu.
VIka - ne, já jsem neuhodla, zadávat nebudu.
Jen na "okraj" Balzaka připomenu, je jeho otec nebyl žádný "de Balzac", ale tuším Balssa (jistě si to dohledáte z nějakého spolehlivého zdroje - nejspolehlivější budou asi francouzské prameny :=))).
A nedomnívám se, že by Honoré byl býval chtěl být šlechticem proto, že tonul v dluzích (ostatně - šlechtický titul v té době dluhy nezahlazoval, naopak - usnadňoval jejich nárůst), ale právě naopak - tonul v dluzích, protože všechny nemalé příjmy vydával za věci (nábytek, oblečení, bytové doplňky), kterými by se vnějškově přiblížil stylu života těch, k nimž chtěl tak zoufale náležet. /Asi jako když dnešní maminky - prodavačky, úřednice, knihovnice - chtějí pro své dcerky pořídit takové šatičky, jaké měla princezna Charlotte na svadbě , a myslí si, že těmi šatičkami se "dotknou" těch výšin, k nimž vzhlížejí. /
Dovolím si ještě vstoupit do diskuze nad "de" Honoré de Balzac. Snad mi bude prominuto, ale je to můj oblíbený autor, takže mi to nedá...Ocituji z knihy S. Zweiga Balzac (př. J. Koutecká, 1949):
"...Neboť Balssa, nikoli Balzac a dokonce již ne de Balzac zní správně rodné jméno proletářských předků; nemají ani zámky, ani znak, který by si básnický potomek mohl dát vymalovat na kočár; neharcují v třpytném brnění ani se neutkávají v klání na romantických turnajích, nýbrž den co den honí krávy k napajedlu a klučí v potu tváře languedockou zem. V chudobné kamenné chatrči osady La Nougaryrié u Cannezacu narodil se Balzacův otec , Bernard František, jako jeden z četných tam usídlených Balssasů...". Mohla bych dále pokračovat, jak to bylo s pozdějším postavením Balzacova otce, jejich rodiny, o tom, co a jak nejspíše ovlivnilo jeho život, a především tvorbu, ale kdo bude chtít, mohu jen doporučit právě tuto knihu S. Zweiga. I když Koka to pěkně shrnula. Jinak to "de" ve jménu, se objeví poprvé až asi ve třiceti letech autora, tedy po roce 1829, protože ještě jeho román Le dernier Chouan ou la Bretagne en 1800 (březen 1829), vyšel od Honoré Balzaca - tedy ještě ne od "de Balzaca".
Text příspěvku byl upraven 29.05.18 v 11:19
Já se omlouvám za svou neznalost, Balssa (H. de Balzac) mě jako člověk příliš dosud nezajímal, což napravím a děkuji za informace. Chtěla jsem si toho více vyhledat na německé wikipedii, neb to můj druhý, téměř rodný jazyk, ale více jsem toho nenašla. Jinak Daniel Defoe napsal přes 500 knih a množství článků a tuším, že pod 198 pseudonymy, z čehož jsem vycházela. A patient mi přišel nejzajímavější pseudonym z důvodů, které si může každý zjistit.
Vložit příspěvek