Hádejte autory:)
Ivan Blatný? Básníka si chci sice přečíst znovu, ale snad mi něco přece jen utkvělo v paměti.
Autor sám o sobě napsal, že pracuje hodně a pořád, a to proto, aby se nenudil.
Když se tak na to dívám, informace je vágní. Ačkoli otec chtěl, aby se stal lékařem, byl to on, kdo ho naučil lásce ke knihám.
Mám tip, ale zatím chabý a nebudu jím plýtvat (může se hodit jindy ;-):
Takže se ptám, zda je to autor žijící, a pokud ano, je též herec a dramatik?
Není to autor žijící, je to český autor, jeho díla patří k zlatému fondu české literatury. Byly zfilmovány, hrají se na divadelních prknech.
To by pak mohl být některý z našich plodných lékařů-spisovatelů - František Langer, nebo Vladislav Vančura.
Ne, plodný ano, ale jak už jsem psala lékařství nevystudoval. Jeho otec - ač sám lékař a zároveň čtenář podporoval mladistvé básnické sklony svého syna.
Ano, trošku jsem si teď četla něco o jeho dětství a mládí a Čapkovic děti vyrůstaly ve velmi podnětném prostředí. Těším se na hádanku a s radostí předávám.
Budeme pátrat po osobě, která sice není spisovatelem, přesto je v oblasti literatury velmi známá. Ač původně bylo doporučení ke studiu ze strany významného českého malíře a rytce, nakonec nedostudoval. O jeho talentu hovoří v jednom českém filmu Jan Kodet.
Hledaný zběhl z medicíny, pracoval v mnoha profesích, až se z něj vyloupl všestranný dramatický umělec a spisovatel většinou drobých útvarů. Přes nevelkou výšku není k přehlédnutí, ale ani k přeslechnutí. Jeho humor je pro nás často příjemně nezvyklý, protože v něm čerpá ze všech svých kořenů rakousko-ukrajinsko-česko-polsko-židovských.
Pokračujeme v hledání pomenšího, zdánlivě pomalého - pohybem i řečí, vousatého autora, který rád trousí moudra, třeba i na téma hobby Čechům hodně blízkého.
A i jako germanista-amatér identifikuji význam jeho jména - může nás pěkně oslnit, nebo lépe osvítit.
Ano, až jsem se divila, že to trvalo tak dlouho. Asi se dnes moc nehádalo ;-)
Hledáme německého básníka, překladatele, který se nechal inspirovat Schopenhauerem a Nietzschem. Zemřel předčasně v italských lázních na tuberkulózu.
Budeme hledat plodnou americkou básnířku 19. století...
Ráda chodila v bílém...
a byla označena za "nejsoučasnější a nejživější z básníků"...
Než někoho vymyslím, tak alespoň pro chvíle čekání nabízím báseň č. 1096 výše zmiňované poetky (napsáno kolem roku 1870) :
V cizím světě mě cizinci
žádali o pomoc -
pomoz jim, jinak v nebesích
budeš jak běženec.
Vložit příspěvek