Hádejte autory:)
Ačkoli už se ho nezeptáme, zajímalo by mě, zda se cítil více spisovatelem, či pedagogem.
Pedagogem každým coulem, právě i prostřednictvím svých literárních děl, byl Jan Amos Komenský.
Ne, ten to nebyl, ten se právě realizoval prostřednictvím svých literárních děl. Hledaný je "pan spisovatel", ale otázka vzdělání současného lidu ho rozhodně nenechávala chladným. Nepřemýšlel, ale i konal.
Tolstoj?
Ale Komenskýho bych nezavrhoval, když si vezmeš, jak ty kluky odnaučil vyřezávat do lavic ty obrazce... ;-p
Když ne Komenský, tak mě napadá Alois Jirásek nebo Jaroslav Vrchlický.
Woodward má pravdu, Tolstoj sepsal i učebnici azbuky, založil školu tuším v Jasnej Polaně. Jinak Komenský - obrazce fajn, ale škola hrou - mít ho někdy po ruce asi by skončil jako Hus :-).
Příběhů s krimi-tématikou je víc než hvězd v mléčné dráze. Schválně, jestli uhádnete, kdo napsal tohle:
… komisař Fusek se podobal přetopenému kotli a měl velmi intensivní pocit, že v nejbližším okamžiku vztekem praskne. K tomu ovšem nedošlo dík skutečnosti, že parní kotel má pojistný ventil a v každém muži dřímá smysl pro humor. V kritických okamžicích funguje obojí zařízení přibližně stejně.
Vypadá to asi takto: spěcháte na nádraží a cestou zmoknete. Jste rozmrzen. Pochopitelně. V polovině cesty vám praskne tkanička v botě. To vás rozzlobí. Pochopitelně. Nakonec vám vlak ujede. Nepochopitelně. Podle vašich hodinek měl odjet až za pět minut.
Máte pocit, že svět je řízen naprosto neodpovědným způsobem a netečné tváře nádražního personálu vás pobuřují. Připadáte si jako
dynamitová nálož a v duchu si myslíte, že byste teď nikomu neradil, aby si s vámi něco začínal.
Vtom se na vás oboří neznámá stará dáma, a považujíc vás za úředníka drah, arogantně vám vynadá za to, že automat na peronní lístky nefunguje. Vlna zadrženého vzteku vám stoupne až k hrdlu, pak se to ve vás nějak zlomí, sednete si na kufr a dáte se do smíchu.
Komisař Fusek se chvíli nechápavě díval na rozzlobeného černocha a pak celý smíchem přímo zavyl. Smál se dlouho a bouřlivě. Celý se v křesle jaksi sesul a dal si sprchou smíchu odplavovat z duše nastřádaný vztek. Černoch ho chvíli pátravě pozoroval, pak se zašklebil, zvrátil hlavu nazad a připojil svůj dunivý smích k smíchu komisařovu.
Malý mužík s křiklavou kravatou zřejmě neshledával v situaci vůbec nic komického. Pobouřeně sebou cloumal a snažil se vyprostit své pravé zápěstí z mohutné pracky smějícího se černocha. Když se mu to konečně podařilo, přistoupil blíže ke komisařovu stolu a řekl s typicky krátkou ostravskou výslovností:
"Dovolte, abych se představil. Jsem soukromy detektiv Vrana a žadam, aby me sděleni bylo brano važně. Tento muž se mi stal napadny tim, že kupoval prostředek proti piham. Taži se vas: nač potřebuje černoch prostředek proti piham? To se vas taži ja, soukromy detektiv Vrana."
Ten styl, hlavně v první polovině, mi přijde jako typickej Jirotka. Ale ten výňatek si nevybavuju, tak je to spíš odhad.
Velmi dobrej odhad. Je to Jirotka - Muž se psem. Te černoch toho Vránu přivlíknul na komisařství, protože si chtěl postěžovat, že o něm ten chlap tvrdí, že on je Jiří Teston.
No vidíš, já Muže se psem četl relativně nedávno (asi před 4 lety), ale tuhle pasáž ani jména zúčastněných si nevybavuju. Jak je tohle možný?
Ono tam těch historek o tom, co se kde přihodilo, když policie celé Evropy pátrala po Testonovi, je přehršel - a všechno vlastně na začátku, než se vlastní příběh pořádně rozběhne.
No jo, nedá se to všechno pamatovat...
Takže: I stará dobrá Anglie měla svého Erbena, tj. sběratele lidových písní. Na rozdíl od našeho Káji Jardy ale také sám hudbu skládal, a to vydatně. Navíc působil skoro o sto let později. Koho hledáme?
Napadl mě jenom dokument Kena Russela Ralph Vaughan Williams (sbíral, skládal, ale o tom, že by kromě dopisů něco napsal, nevím). Taková střelba naslepo.
Hledám dalšího milovníka pohádek a lidové slovesnosti. Úspěch mu přinesly básně, později se vydal jiným směrem a velmi úspěšně.
Ano, je to on. Zrovna dneska se mi vybavily scény z knihy Ivanhoe, a to už je drahně let, co jsem četla. Předávám.
G B Shaw možno? Ale je možné že sa väčšmi venoval anglickému pravopisu.
Text příspěvku byl upraven 18.08.18 v 22:00
Hledáme spisovatele, který se stal populárním především v meziválečném období, kdy vyšly jeho knihy ve více než 90 mil výtisků a na jeho autogramiádu v luxusním newyorském hotelu se stála několika hodinová fronta. Dnes už zůstává téměř zapomenut.
Asi ho mám: Maurice Dekobra? Ale pokud mám, tak určitě neznám. To jsou pády do zapomnění.
Vložit příspěvek