Hádejte autory:)
Hledáme autora, který o hrdinovi své nejslavnější knihy napsal:
Byl příliš prostý na to, aby uvažoval, kdy dospěl k pokoře. Ale věděl, že k ní dospěl, a věděl, že pokora není člověku k necti a není na újmu opravdové hrdosti.
Hledáme překladatele (mj. Hemingwaye), nakladatele a spisovatele jehož hlavní hrdina prochází všemi romány a je tak trochu Donem Quichotem.
Tipla jsem si pro sebe (a následně snad i ověřila), že by to měl být Josef Škvorecký (Danny Smiřický jako Don Quijote...?).
O významném hledaném se hojně dozvídáme v průběhu školní docházky, ale kdyby se jeho plánovaný osud naplnil a na poslední chvíli z něj kvůli změně politiky nesešlo, misionařil by si někde u Bengálského zálivu a o jeho zásluhách o náš jazyk bychom si museli nechat jen zdát.
ano, kouzelná perlička ze života mo(u)drého abbé:
"V roce 1772 se stal novicem jezuitského řádu a připravoval se na misionářskou cestu do Ándhrapradéše. Ta nebyla uskutečněna, protože roku 1773 byl zrušen celý jezuitský řád v českých zemích a Josef Dobrovský se rozhodl dokončit studium teologie a jazyků v Praze. Namísto řádového oděvu si oblíbil tmavomodrý plášť, v němž je vyobrazen na portrétu od Františka Tkadlíka, podle něj mu bylo někdy přezdíváno Modrý abbé."
Hledaný vystřídal několikero zaměstnání, než se uchytil jako detektiv. Velmi úspěšný detektiv! A nebýt první světové války asi by v této dráze pokračoval dále. Kterému žánru se věnoval jako spisovatel je nasnadě. Byl v jeho rámci dokonce otcem zakladatelem určitého směru.
Narodil se v Belgii, zemřel ve Švýcarech, přitom stvořil ikonického hrdinu úplně frankofonní země.
Dnešní datum mi připomnělo tyhle verše:
Pod bílou zdí má bláto barvu perleťovou
a zvony odletěly za větrem do Říma.
Určitě nebude těžké určit autora.
Mám je spojené s Karlem Krylem, nepletu-li se a konečně mi to došlo, Bílá hora, dnes je výročí, ale které, nevím.
Text příspěvku byl upraven 08.11.18 v 13:19
Nedávno nás opustil přední autor literatury faktu - zajímala ho jak země tak vesmír.
Vložit příspěvek