Hádejte autory:)
...tak aspoň praví wikipedie.
Zvuk hledaného jména žijícího autora silně (ne úplně) připomene na straně jedné populárního hudebního skladatele, který zemřel skoro přesně před deseti lety, a na straně druhé známou autorku (zde již víckrát hádanou) knih pro děti a mládež, která zemřela o rok později.
Text příspěvku byl upraven 26.11.18 v 13:48
Ano, jeho zeměpisnou knihu, kterou jsem podsouvala, neprozradím, zato prozradím návodná jména Berkovec a Bořkovcová...
makika zadává
Ďakujem. Hľadáme českého spisovateľa a režiséra. Rozmýšľam, čo napísať ďalej... Životopis dotyčného tu na DK pozostáva z jednej vety. Včera som si pozrela jeho krásny film z roku 1970, ale to asi tiež veľmi nepomôže pri hádaní. Pána zaujala vnadná kráska z východného Slovenska, ktorú obsadil.
Petr Weigl? (ale ten nemá ani celou větu v CV zde a vlastně ani žádné svoje knihy, takže asi ne ;-)
Text příspěvku byl upraven 25.11.18 v 18:27
makika, tipuji, že to je Václav Matějka
https://www.databazeknih.cz/zivotopis/vaclav-matejka-12703
(a tou krasavicí byla Miss Kristina Hanzalová, že?)
Text příspěvku byl upraven 25.11.18 v 18:30
makiki-no potvrzení mé odpovědi obsahuje slovo, které mě inspirovalo k hledání jména autora, jenž od studia literární vědy a estetiky se propracoval až na traktoristu, posléze opět studoval, a opět "neuspěl" a skončil u lopaty, a tak se potácel celý život od výsluní k degradaci a zpět, ale nakonec se satisfakce dočkal.
Zeď nikoho netrkla, tak já to ode zdi ke zdi, jak se říká, nevezmu, dám si raději tribunál, opeřený. (Nenechte se mýlit, nápovědy cílí na autora.)
Hledáme stále žijící autorku:
* těsně poválečný ročník
* bývalá novinářka
* příběhy pro děti
nelovíme v našich vodách
* nepíše vysloveně pohádky, i když na můj vkus jsou její "dramata" trochu naivní
* na dámu více než sedmdesátiletou píše podivuhodně současně
* prohlásila: "Lidi říkají že moje knihy jsou samé drogy a sex, ale já si na žádnou takovou nevzpomínám."
Text příspěvku byl upraven 27.11.18 v 13:50
* svou první knihu vydala až v roce 1990 (dobrá zpráva pro spisovatele-čekatele, třeba taky prorazíte až ve zralém věku 45 let ;-)
* u nás (jestli nelžou místní údaje) se začala vydávat v r. 1992 a zatím je do češtiny přeloženo 54 knih (ten soubor 3 společně vydaných nepočítám)
* není sice v žebříčku nejoblíbenějších, ale i tak ji minimálně tady na databázi "oblibuje" 370 uživatelů
kupodivu už teď snadno přes oblibu odhalena Jacqueline Wilson
(nic jsem ale nečetla)
tos´ o moc nepřišla, i když první díl Hetty Feathers má něco do sebe
Tak podávej
Měla jsem k vybranému autorovi předvymyšlený delší popis, ale když jsem se pořádně podívala na jeho jméno, bude to krátké a bude to rébus.
HÁDANKA
Změnou pořadí ve jméně anglického básníka z něj rázem učiníme ne jednu, ale hned několik historických postav zodpovědných, každá ve své době, za velkou část lidstva.
O rozluštění rébusu hledaného jména se nepokusil nikdo.
Hledaný byl anglický básník, satirik a překladatel, považovaný za jednoho z největších básníků osmnáctého století. Byl mistrem hrdinského dvojverší. Přebásnil Ilias i Odysseiu. Připravil souborné vydání děl Williama Shakespeara, v nichž však provedl celou řadu změn.
Jo takhle, teď už chápu tu změnu pořadí – nejde o přeházení písmenek, ale přehození křestního jména a příjmení! Z Alexandra Popa uděláme papeže Alexandra...
Vložit příspěvek