Hádejte autory:)
výborně, Rakušák Musil; a jen doplním ten trojlístek vrstevníků nekrajanských velkých spisovatelů s velkolepými romány: James Joyce a Marcel Proust
Hledaný autor žil ve Švýcarsku a v posledním roce života napsal dopis Václavu Havlovi v němž kritizoval švýcarské poměry. Tvorbou je spjatý s jeho druhou ženou.
Správně, jen pro upřesnění, ve hře Návrat staré dámy se loučila Dagmar Havlová- Veškrnová s kariérou... Máte slovo...
Kdo napsal tato slova:
"Věřím i já Bohu, že po přejití víchříc hněvu (hříchy našimi na hlavy naše uvedeného) vláda věcí tvých k tobě se zase navrátí, ó líde český."
Dnes uznávaný tragéd to neměl ve své době lehké - mladší dodnes oblíbený satirik se do něj rád trefoval.
Hledaní jsou poněkud věkovití a jejich jména začínají na naše nejoblíbenější samohlásky.
Věkovití jsou tak, že se do našeho letopočtu nevejdou. A jejich jména začínající na samohlásky jim úplně stačila ke štěstí. Někdy si k nim přidávali místa narození - nebyla tak daleko od sebe, pár desítek kilometrů vody je dělilo; jen jedno bylo ostrovní a v dějinách dost známé. Pověstná bitva se tam odehrála právě v roce narození staršího z autorů, tamního rodáka.
Ano, Aristofanés se svou Lysistratou a Euripides s Medeou, známe je dodnes, i když je jim skoro 25 století.
reader.007 jde na to
Jdu...
Který autor, jako jediný co já vím, vkomponoval do jedné ze svých pohádek nedávno zesnulého mnohonásobného zlatého slavíka?
nene, pohádce čistě literární, ve filmové nebyl sám za sebe, byl tuším Luciferem, že?
V pohádce kterou já myslím, byl označen vlastním jménem a spolu s ním i Eva Pilarová. Neměli tam velkou roli - jen seděli a nedutali (i když paní Pilarová prý nedutala poněkud méně) a následně tleskali až je dlaně bolely.
reader ....vím, že tohle není správná odpověd, ale zajímavost
Karel Gott má svou pohádku!
Nesmrtelný Zlatý slavík Karel Gott se dostal do pohádky. V nové pohádkové knize Jak maminka vylezla na věž rozhlasové reportérky Michaely Veteškové, kterou nyní vydalo Nakladatelství Prchal, je i pohádka nazvaná Jak se maminka proletěla se slavíkem. A tím slavíkem není nikdo jiný než Karel Gott, který v netradiční pohádce vystupuje jako slavný zpěvák Karel Gott.
Jak vidím, podcenila jsem české autory i atraktivitu Karla Gotta jakožto literární postavy.
Děkuji za kulturní vložku :-) a dáme další nápovědu:
Hledaný autor sice psal pohádky a příběhy pro děti, ale nezanedbával ani dospělé "publikum" a to nejen knižně. Některá svá díla sám namluvil - někdy jako nahrávky, jindy "life" v rádiu
Vložit příspěvek