Hádejte autory:)
To je asi jediný, který podle titulu znám, byť jsem (zatím) nečetla. Slovy klasika: Tak hodně knih a tak málo času!!!
Po o. napíšu nové zadání ;-). Jsou hand made buchtičky s krémem - to moji mysl momentálně zaměstnává víc než hádanky :-).
Tak ne, inspirace přišla jen s prvním nahlédnutím do knihovny:
Hledá se autor, který sdílí stejné křestní jméno s jiným, oblíbeným, nedávno hádaným a o rok starším. Ba dokonce mají i podobné příjmení, jen ten hledaný ho nemá ve zdrobnělé formě. Kromě toho, že je hledaný spisovatelem, je i hercem, scénáristou, publicistou a překladatelem. Hodně populární jsou jeho knihy věnované jisté evropské zemi, které jsou napsány velmi lehkým perem a čtivou formou, leč - jak jsem zjistila - autor v nich poněkud fabuluje a zjednodušuje :-/. Nicméně je populární a nedávno mu vyšel nový titul. Autor je také sběratelem - pohlednic města Chrudim a knižních vydání Máje.
To už je, myslím, dostatek indicií, aby byl uhodnut dříve, než můj muž naservíruje oběd na stůl ;-).
Text příspěvku byl upraven 28.10.19 v 12:44
Indicie shořela, otec Fura nezemřel, jen si šel dáchnout, a já po o. taky, takže až teď potvrzuji, že je to Jiří Žák :-).
Dvojnásobný držitel Pulitzerovy ceny, napůl Francouz a napůl Američan, pracoval tři roky na neuvěřitelné kauze, kterou vloni popsal v knize (letos vydané i u nás) a která musí poděsit každého (a ještě neskončila - soud začne příští rok). A vůbec nejde o žádné velké věci jako oteplování, vesmírné programy, nebo blackout... Je to fakticky faktografický thriller.
Který český autor je držitelem mezinárodní literární ceny přirovnávané k Nobelově, neb se nevztahuje k jednotlivému dílu, ale oceňuje držitele za celou tvorbu?
Renesanční osobnost, ovšem, jak to v našich končinách bývá, zcela zapomenuta. Přitom jeho stěžejní dílo, vydané bezmála před sto lety, je světově uznávané a ve své době zcela unikátní. Podrobnější rozpracování už nestihl dokončit. Nicméně jeho jméno najdeme právě tam, kam směřovaly jeho zraky a jeho úsilí. Ono to jméno ho vlastně přímo předurčovalo k tomu dívat se tak nějak vzhůru...
Renesanční osobnost, ovšem, jak to v našich končinách bývá, zcela zapomenuta. - takže to byl Čech
Protože je to opravdu málo známé jméno a bude zřejmě třeba pohledat, tak velká nápověda: dnes jsem na DK autorovo stěžejní dílo doplnila, takže odpověď je na jedno dvě kliknutí...
Teda, tak bez poslední nápovědy bych to nedal. Je to tedy Karel Anděl. Přiznávám, že ani já jsem o něm nikdy neslyšel. Prozradíš, díky čemu je Mappa Selenographica světově tak uznávaná?
Nejsem astronom, předpokládám, že byla ve své době tou nejpřesnější mapou přivrácené strany Měsíce. A používá se dodnes, aspoň ji zmiňují jako součást opakovaně vydávaného Norton's Star Atlas. Mne potěšilo prosté "seznámení" s Andělem, spoluzakladatelem České astronomické společnosti, asteroidem a měsíčním kráterem - prokazatelně existují aspoň dva andělé ve vesmíru ;-)
Děkuji za info!
V jistém chladném městě, kde často prší, mají na zdi jednoho z domů vyobrazeného slavného autora, který se tam nenarodil, nikdy tam nežil ani se v tom městě a vlastně celé té zemi neodehrává žádný z jeho příběhů. Tak proč si ho tam takhle vyobrazili?
Odpověď je prostá: V jiném městě té země, vzdáleném 40 km, se narodil spisovatelův dědeček. To by asi nebyl dostatečný důvod k tomu, zvěčnit spisovatele na zdi, ale on ten autor zároveň zachytil životní osudy svého děda a dalších členů rodiny v jednom ze svých románů.
A teď poslední paradox: Ten román se odehrává v lokalitě naopak velmi slunné a suché.
to by možná mohl být John Steinbeck - dědové byli jak z pršlavého Irska, tak severního Německa
Trefa hned na první dobrou. Postava Samuela Hamiltona v knize Na východ od ráje je totiž napsaná podle skutečného Steinbeckova dědečka, který se dokonce Samuel Hamilton opravdu jmenoval. Pocházel ze severoirského městečka Ballykelly, odkud kvůli hladomoru v 17 letech odešel do slunné Kalifornie.
Steinbeckův nástěnný portrét mají v nedalekém městečku Bushmills, proslaveném místní whiskey a také blízkým Obrovým chodníkem.
Když o tom tak přemýšlím, ta hádanka by se hodila spíš do zeměpisného vlákna. Ale co už. Soukroma je na řadě.
Text příspěvku byl upraven 30.10.19 v 14:02
Autorů s běžným jednoslabičným příjmením je tu nepočítaně, ale jeden měl značný rozptyl v žánrech svých 32 zde uvedených knih: romány, westerny, detektivky, cestopisy, místopisy... Svoji známou románovou trilogii nezvykle umístil do nejsušších oblastí USA.
A tenhle hledaný má jednoslabičné nejen (běžné) příjmení, ale i (skoro nejběžnější) křestní jméno. Samozřejmě u nás.
Vložit příspěvek