Hádejte autory:)
HÁDANKA:
Prozaik, novinář pochází z města, které proslavili jiní spisovatelé. Jeho křestní jméno je též trochu nezvyklé, přesto v jeho branži není úplně osamocené.
to tedy nečtu ;-), ale zaujala jsem se zvláštními jmény našich autorů (a není jich málo) a bylo to
"Nade mnou tančí se, hudba tam hraje swing...
Rej hostů nepevných, který má pevný příjem. Dupání střevíčků...
Teď kdosi číší cink: tož, carpe diem!
Po svém jsou pravdiví, teď zase zazněl waltz...
Ale já v přízemí, podepřen o stín loktem, přemýšlím, jak bych moh',
když dne můj všechno vzals: carpere noctem."
Vpravdě poezie všedního dne: v jednom slavném domě totiž svého času žili dva velcí umělci, nebyli zrovna přátelé, ale respektovali se a rozhodně neměli pochyb o uměleckých kvalitách toho druhého. Jak vidno z veršů, dole žil citlivý samotář, introvert, velký básník, nahoře velká osobnost (nejen básník), extrovert, milující život každým coulem.
Otázka je tedy nasnadě - kdo byli oba tito (náhodní) spolubydlící a slavní autoři?
(Zajímavý je i ten dům, je na ostrově, čítá přes půl tisíciletí, takže v něm žilo hodně lidí - dnes už ale ne, po dlouhých peripetiích a velkém úsilí jedné dámy slouží "všem". Z dávnějších slavných hrdinů jej obýval i Modrý abbé...)
Pokud tam bydlel Dobrovský, tak jedním z obyvatel musel být Jan Werich.
A našla jsem na toto téma dokonce i existenci divadelní hry:
https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/2934629-sousede-werich-a-holan-sdileji-sve-hadry-kosti-kuze
Ano, autor veršů byl básník Holan a jeho horním sousedem v domě Na Kampě byl opravdu mistr Werich. O hře jsem neslyšela, čerpala jsem ze zajímavé knihy Příběhy domů slavných - Na známé adrese, o spisovatelích tam tedy moc není (jakoby jich v Praze žilo nějak málo)...
předávám
Dáme něco jednoduchého... hledáme autora nesmrtelných děl, která se dotkala mnoha filmových adaptacích. Ač se dotýkají historických témat, autor sázel hlavně na čtivost, takže neskrblil akcí, milostnými zápletkami a dramatickými zvraty. Vliv na jeho úspěch měla spolupráce s historikem, který mu vytvářel podklady, což autorovi odpůrci ve zlém označili za "továrnu na romány".
No,... nabízí se to, takže to asi bude jinak, ale zkusím to: A. Dumas - otec?
Je to on a bylo to opravdu těsně. Předávám slovo VladiKlaisner. A o woodwarda se nebojím, klapne to příště ;-).
Přestože nebyl tento nobelista klasickým spisovatelem, získal několik spisovatelských cen. Nyní si užívá v požehnaném věku se svou rodinou a netrápí ho ani světová krize ani plný diář.
nakonec jsem zakotvila mezi "mírotvorci" - tam vyčnívá Henry Kissinger, i když nepochybuji, že právě jeho diář je stále plný (a světová krize ho trápí), takže medle vedle ;-)
Bingo, byla to právě parodie na jeden z jeho citátů a myslela jsem, že se woodward chytí, když jsem mu ukradla o pár sekund předchozí hádanku. Nicméně soukroma je na tahu.
VladiKlaisner: to je typický problém cílených hádanek - většinou ten dotyčný tu k zodpovězení právě není, pak to může trvat věčnost (vyzkoušeno, ověřeno), nicméně jsem ráda, že jsem trefila do cíle já ;-)
Tak ještě jednou z americké administrativy: dáma se stejným příjmením jako jeden z prezidentů úzce spolupracovala v Bílém domě s několika jinými prezidenty. A napsala o tom knihu.
Laureát státní ceny za dílo, které inspiroval osud jeho matky, vězněné, emigrující, odtržené od syna, jenž kvůli tomu několik let vyrůstal v dětském domově.
Hledaný je také scenáristou. V této profesi využil předlohu jiného kolegy spisovatele a vznikly tak animované příběhy dobromyslného chlupáče.
Křestní jméno hledaného nosil i mnohem známější autor, u kterého stačí říci nikdy víc.
Vložit příspěvek