Hádejte autory:)
kopeceli: snad můžu :-)
Hledaný autor:
- seznámila jsem se s jeho dílem jako dítě, kdy jsem na prázdninách u babičky opakovaně (tenkrát se mi moc líbila :-)) četla jednu jeho knihu (z nostalgie jsem ji obtížně sehnala nyní na Aukru)
- autor si upravil své jméno, aby se odlišil od svého strýce spisovatele
- byl bratrancem spisovatele stejného příjmení
- byl strýcem spisovatele stejného příjmení
- jeho dcera byla překladatelkou literatury a také redaktorkou
Spisovatel pocházel ze staré učitelské rodiny, takže není divu, že i on po studiích pracoval v různých funkcích na několika školách. Od studentských let se však také věnoval ochotnickému divadlu, především se však později stal literárním spolupracovníkem významného ředitele a spoluzakladatele velmi známého divadla. Poprvé se potkali v roce 1920 a společně napsali většinu textů pro divadelní představení i rozhlasové pořady.
Postavy, které vystupují v autorových knihách i scénářích zpravidla nejsou běžní lidé, ale naprosto specifické bytosti, z nichž většinu všichni důvěrně znáte. Autorova tvorba je zaměřena především na děti, ale dával často také konečnou podobu hrám, určeným spíše dospělým. Kromě vlastní literární činnosti převyprávěl také řadu českých a slovenských pověstí.
Legendární postavy, kterým autor vkládal do úst text byla dvojice - otec a syn. Jejich jména také nese divadlo, s jehož ředitelem autor úzce spolupracoval.
Ulriška uhodla Františka Weniga, který publikoval pod jménem Frank. Se Skupou a jeho divadlem S+H spolupracoval. Knížka, která mě v dětství tak nadchla jsou "Kutílkové" :-).
Autorka se věnovala výchovné zábavné literatuře, jakési předchůdkyni červené knihovny, s tím rozdílem, že vedle trablů zamilovaných se soustředila i na popis prostředí a duševních stavů postav a připojovala i vlastní úvahy.
Text příspěvku byl upraven 02.05.21 v 10:06
Tipuji na Věnceslavu Lužickou...
Text příspěvku byl upraven 02.05.21 v 16:37
Ulriška: No, tak to dopadá, když zpětně nekontroluji, co mi tablet opravil...
Dík za připomenutí, zapomněla bych :-)!
Tak:
Hledaný autor jako dítě sdílel smýšlení rodiny, takže pod jejím vlivem vstoupil ve škole do Pionýra a na činnosti organizace se velmi aktivně podílel. Ale! Po roce 1968 se netajil znechucením z poměrů ve státě, nespokojeností s normalizací a svým postojem k Sovětskému svazu, takže byl vyhozen ze zaměstnání, a ač absolvent vysoké školy, pracoval i jako pomocný dělník. Přesto pod pseudonymem začal vydávat na pokračování sérií článků, které byly tak úspěšné, že se později dočkaly knižní podoby.
Hľadáme autora, ktorý napísal takmer 50-dielnú sériu románov z dejín svojej vlasti (po česky vyšli dva diely z tejto série). Aj bez toho bol plodný spisovateľ.
Narodil sa Kanárskych ostrovoch, ale takmer celý život prežil v Madride.
V roce 2003 v Praze na Letné zazněl slavný hit anglické rockové skupiny, který byl inspirován magickou silou slavného románu, skladba byla vlastně jeho interpretací. Hledáme autora tohoto románu uvedeného mottem jiného autora jiného neméně slavného díla.
Text příspěvku byl upraven 04.05.21 v 18:20
Půjde patrně o Ernesta Hemingwaye, který si motto svého románu Komu zvoní hrana vypůjčil od angl. filozofa Johna Donna. A tou kapelou je Metallica?
Vložit příspěvek