Hádejte autory:)
Pak to tedy není "Sympathy for the Devil" - Jagger stated that his influence for the song came from Baudelaire and from the Russian author Mikhail Bulgakov's novel The Master and Margarita
Autor je správně-Bulgakov, Jagger z Rolling Stones taky, jen v úvodu románu autora je použit citát jiného autora...ale hledaný autor je uhádnut
Text příspěvku byl upraven 04.05.21 v 19:34
Aha, už tomu rozumím - Goethův Faust je citován v úvodu Mistra a Markétky (takže zde právem použiji klišé: kdo taky jiný?). Já se soustředila jen na píseň...
Hledá se renesanční člověk a vynikající vypravěč: lékař, politik, zpravodaj, šlechtic, sportovec, automobilista, spiritista... A velký spisovatel: přes 300 beletristických děl (povídky, romány dobrodržné, historické, romantické a detektivní, divadelní hry) a přes 1200 děl populárně-vědeckých a odborných (mj. obsáhlé dějiny války, která se za jeho života odehrála).
Možná ho ale snáze poznáte podle toho, že jeho (zejména u nás) nejoblíbenější "produkt" sestává z celkem 60 literárních kousků, z nichž pouhou patnáctinu tvoří romány...
Hledaný autor rád chodí pěšky (hodně daleko) a napsal o tom už několik knih. Zúčastnil se také televizní vědomostní soutěže, kde spolu se soupeřem předvedli zajímavý souboj :)
Jak se spolu (ne)snesly dvě osobnosti naší (nejen) literární scény, když byly nuceny žít pod jednou střechou, o tom vznikla dokonce moderní hra, v níž byli hledaní přirovnáni k Hamletovi a Falstaffovi.
Asi je to docela těžké, ale věřím, že zde na Databázi jsou i znalci poezie a tak zkusím - uhodnete, který básník ve své básni opakovaně klade neznámé (své pozdní lásce?) otázku týkajících se jejích vlasů?
Ano, přesně tak. Obdivuji, že správná odpověď přišla tak bleskově - díky a předávám štafetu.
Je autorkou jediného románu, který ji velice proslavil. Za jejího života byl natočen neméně slavný film.
Nevím, jestli nejsem úplně vedle, ale mám tento tip:
Jarmila Glazarová: Vlčí jáma
myslela jsem na Margaret Mitchell a Jih proti severu, ale tady má uvedeno ještě jedno (mně neznámé) dílo..., takže ta to asi nebude
Autor jednoznačně synem svého otce, aspoň podle jména, přinesl do současného literárního světa jistě jednoho z nejstarších hrdinů (a ještě ho nepohřbil).
Vložit příspěvek