Hádejte autory:)
Celý příběh jsem projel, ale bohužel to tam není zmíněno. Zbyl jim doma pouze skrojek, tak to asi vážně vypadá na patku. Zítra to budu vědět jistě :-)
Jestli mohu přispět k tématu "skrojek" - neměla by to být pouze "patka", skrojek se používalo jako označení části, která se "skrojila" z určitého celku (mám ve znovu vydaných receptech Rettigové skrojky i ovoce, zeleniny). Takže konkrétně u chleba než k přirovnání "patka" bych se klonila třeba k výrazu "skýva", "kousek"(i ten koncový), ale to samozřejmě také není přesné.
Prostě skrojek je skrojek :-)
evelinaevelina, děkuji za obohacující vysvětlení! V kontextu názvu té knihy hádaného autora (Rumburský skrojek pohádek, pověstí a příběhů) to totiž vypadalo spíše na to, že jde o špalíček, směs, mnohočetný výběr, a tak mi tam to slovo nesedělo.
No, zní to zvukomalebně (ten název), ale v jakém smyslu by tam "skrojek" byl.....snad myšleno tak, že vám, čtenářům autor zatím pouze odkrojil kus z mnoha tamních pohádek, pověstí atd.
V kontextu ano, ale nezapomínejme, že v tomto Rumburském skrojku pohádek, pověstí a příběhů je přímo povídka s názvem Rumburský skrojek, což vypadá vážně na tu tvrdší část božího daru :-) evelinaevelina, díky za příspěvek.
Na skrojku chleba jsme si už pochutnali, a tak zopakuji pozapomenutou hádanku:
Neznámý autor se narodil do rodiny bankéře, vystudoval práva, měl výrazný literární i hudební talent, ale světovou literaturu nejvíce obohatil tím, že porušil slib daný zemřelému příteli.
Koka, o skrojku chleba asi vedeme diskusi z nouze, čekajíc, zda pustíš ještě nějakou indicii.
Tvůj autor je pro nás stále moc tajemný.
Hľadá sa autor, ktorý:
- opustil tento svet v najlepších rokoch
- pôvodným povolaním nebol literát
- väčšinu svojich diel nedokončil
- uznania svojej tvorby sa nedožil
Brodov priateľ opustil tento svet mladý.
Tento pán tak "učinil" v najlepších rokoch.
Bol ženatý dokonca viackrát.
Ne, to už je fakt zákon schválnosti... Když výjimečně něco vím, tak tu nikdy nejsem.:D
Nebyl uhádnut.
Hledala jsem mezi básníky, ale s tím, že byl několikrát ženatý......
Byl to básník?
Ještě jedna hnidopišská, Kafka (Brodův přítel) zemřel skoro ve 40, což je mladý. Co tedy znamená nejlepší věk?
Jestli ještě také můžu o upřesnění - většinu svých děl nedokončil, mnoha uznání se nedožil, potud jasné.
Uznání tedy posmrtně dosáhl (pokud tedy vůbec dosáhl?) za díla, která stihl dopsat nebo i za to, co za něho někdo zkompletoval?
Text příspěvku byl upraven 07.03.14 v 22:50
O deväť viac a mladosť je v čudu.
P.S. Vekom si každý individuálne posúva hranicu "najlepšieho veku" tak, aby sa tam zmestil, keď
už je jasné, že o mladosti nemôže byť ani reči.
ešte raz indície:
Pôvodné povolanie dosť mimo "písanie"
Viackrát ženatý
Zomrel okolo 50-tky
Veľkú časť prác nedokončil
Uznania sa mu dostalo až po smrti
Vložit příspěvek