Hádejte autory:)
Tento autor používal řadu pseudonymů a pro začátek prozradím, že kdybych znala včas celé jeho dílo, nikdy bych se nedala na pedagogickou dráhu a nepořídila bych si papouška.
Není to Zdeněk Svěrák ? Vzpomněl jsem si na hru Vyšetřování ztráry třídní knihy, která zaručeně člověka odradí od pedagogické dráhy :-)
Ne, ne, tento zahraniční autor je známý pod několika pseudonymy. U nás je nejznámější jako autor série knih jednoho velice populárního žánru, které napsal pod jedním z těch pseudonymů. Ze školního prostředí napsal myslím jednu knihu (jako začínající pedagožku mě tam docela vyděsil ten pokus o znásilnění na schodišti) a taky působil jako scénárista (proto ta moje "fóbie" z ptactva).
Správně, Raksa.A, je to Evan Hunter (autor Džungle před tabulí), známý především pod pseudonymem Ed McBain (scénárista hororu Ptáci a autor kriminální série o 87. okrsku).
Máš tedy slovo.
Vrátíme se domů. Tento autor jednak psal pohádky pro děti, jednak laskavé a humorné povídky
a také měl v radiu ranní pořad, kde vyprávěl svým nezapomenutelným hlasem laskavé historky.
Jestlipak si na něj aspoň někdo vzpomene?
Již nežijící autorka humoristických knih pro dospělé i knih pro děti, ve své vlasti téměř neznámá, ale u nás se často objevuje na předních místech žebříčků.
Děkuju tedy verbule za hádanku a zadávám další, která bude doufám jednou z těch jednodušších. Jedná se o básníka a moravského patriota, který se v jednom ze svých děl zamýšlí nad otázkou moravské hymny.
Tak den uplynul a nikdo ani nezkusil tipnout, takže předpokládám, že hádanka byla příliš těžká a přidávám další nápovědu. Hledaný básník je čestným občanem Brna, kde prožil většinu života a několik dní před sametovou revolucí tam i zemřel. Na slova jeho básní složil Jiří Pavlica ze skupiny Hradišťan písně, mimo jiné i píseň Modlitba za vodu (voda má).
Už jsem sice dávno přestal hádat - tohle ale... Až na mne padla smuténka a málem bych se skácel, že se nikdo z Brňáků k tomuhle pánovi nezná - i když ta první nápověda s moravskou hymnou - nehymnou možná způsobila, že se tady rozhostilo ticho.
Tak to bude Jan Skácel, slavný moravský sklípkan - opěvatel brněnských uliček, rozpadlých katedrál a zvířete zvaného promyka. Mám ho hněvivě rád, leč o té moravské hymně jsem netušil.
Noční pták mě těsně předběhl - inu, je noc a okřídelní predátoři jsou hbití a smrtící. Ale už jsem vymyslel další hádanku, a tak ji pustím do světa.
Hledaný autor má jméno podle významného jezuitského světce, ale sám příliš svatý nebyl a uctíval zlo ve všech jeho podobách; vzýval Satana i Stranu. To první mu šlo přece jen poněkud lépe.
Rád pobíhal nahý po přírodě, až mu bříško pleskalo o stehna, a nevybíravými způsoby šířil anarchokomunismus mezi lesní zvěří.
Před třiceti lety by vám pravděpodobně řekli, že je jedním z nejvýznamnějších umělců, co kdy kráčeli po české prsti.
Jenom potvrzuji, že hledaným básníkem byl opravdu Jan Skácel a jsem zvědavý, kdo se vyklube ze zlovlkovy hádanky.
Text příspěvku byl upraven 26.03.14 v 10:56
Zlovlk měl asi na mysli Jana Nepomuka Neumanna. Jestli ano, tak bych měla takovou malou, hodně maličkou, poznámečku, že to byl redemptorista:)
Vložit příspěvek