Hádejte autory:)
Hledá se autor jehož, dá se říci, legendární kniha, vyšla v mnoha a mnoha vydáních a především se v různých vydáních vystřídalo nejméně devět ilustrátorů.
tipuji Jonathan Swift - když mnoho vydání a různé ilustrace, tak jedině mne napadly legendární Gulliverovy cesty
Text příspěvku byl upraven 25.10.21 v 11:42
Hm, zadala jsem hádanku opravdu moc široce. Máte pravdu, řešením by bylo mnoho autorů, tak já toho "svého" přiblížím více.
Můj autor na základě hlubokého studia, vlastního pozorování i experimentu se významně přičinil (a v podstatě dodnes přičiňuje) o to, že se s výše uvedenou knihou mohli a stále mohou čtenáři těšit. Ještě k té knize - jde vlastně o nezapomenutelnou, až klasickou báseň, která je již tradičně vydávána samostatně.
(Tak jsem se snad polepšila :-).)
PanPredseda : Ne, Havran ani Poe to neni, přestože ústřední postavou zmiňované básně je také živočich, ovšem ze zcela jiné živočišné skupiny. Také cílová skupina autorovy tvorby je hodně odlišná. (Až zjistíte o koho jde, možná se pobavíte :-).)
Hledaný autor psal i povídky, ale především byl básníkem. V mládí používal pseudonym, který byl odkazem na stavení zvané "U Pekařů", ve kterém a k němu přilehlých polích, jeho rod již dlouho před autorovým narozením hospodařil.
Velmi významná, kromě literární tvorby, je i jeho odborná práce, která byla a dodnes je, pro mnoho čtenářů již od roku 1913 nesmírně významná.
Ano, je to Josef Kožíšek (Polámal se mraveneček a genetická/hlásková metoda čtení).
Polámal se mraveneček,
je to horší nežli mor.
Doktor klepe na srdíčko,
potom zvolá: "Nevrmór!"
---
Hádanku vymyslím zítra.
Kdopak najde autora, který v lázních pletl hlavy mladým holkám? (V nadsázce.)
Před chvílí jsem se vrátila z návštěvy od kamaráda, který mi věnoval knihu autora, o němž před časem velice básnil. Hledaný (autor, ne kamarád) je z USA a k žánru se dostal přes čtení Tolkiena a lásku k Hvězdným válkám. Svůj první román, kterým vykročil na cestě k úspěchu, napsal v 25 letech. Je uváděn jako zástupce komerční fantasy.
Tak takových je halda. Amerických autorů komerční fantasy inspirovaných Tolkienem bude neúrekom, ale já zkusím R. A. Salvatoreho.
Hledaný se neinspiroval Tolkienem, pan profesor ho pouze přivedl k žánru :-).
Také ne :-). K Tolkienovi a SW se údajně dostal díky svým sestrám, když jako dítě onemocněl. Podle jedné z jeho sérií byl natočen seriál, který však - k velké nelibosti fanoušků, kteří sepsali i petici - skončil po první sérii. A i když Vám to jako nápověda asi nepomůže, kamarád mi jako dárek věnoval první díl oné série :-).
KristinTj: ve sci-fi se nevyznám, ale nejni (pardon, Záskok udělal své) Gaiman Brit?
Ve fantasy? V pohodě, jsem jen nepozorná, národnost jsem přehlédla. Díky za upřesnění!
Text příspěvku byl upraven 26.10.21 v 21:54
Gaiman to také nebyl :-). Sakryš, a to jsem myslela, že to bude jednoduché!
V knižní sérii, podle níž byl natočen zmíněný seriál, vystupuje jako hlavní hrdina detektiv, který je zároveň čarodějem.
Vložit příspěvek