Hádejte autory:)
Výborně, už jsem se bála, že se nenajde, ale po přidání hádanky o založení skautingu by to jistě bylo snadné ;). Věděla bys ještě jméno manželky? Jinak samozřejmě můžeš zadávat.
O generaci starší světoznámý autor si předpověděl datum své smrti (a taky ho poctivě dodržel). Přesto za svého života musel dementovat své mediálně oznámené úmrtí a učinil tak jak jinak než vtipně.
Byl jeden strašně slavný člověk - ve století devatenáctem, jeho teorie sloužily (a slouží dodnes) k hádkám a dokonce i k slavnému procesu. Já si nedávno užila jeho jediný cestopis. Kdopak je ten pán?
Temný život, temné dílo. Všichni jeho blízcí, včetně manželky a milenky, umřeli mladí na tuberu, nemanželská dcerka ještě v peřince. Jakkoli jeho ikonickou báseň vydávanou v novinách citovaly i děti na ulici, on s ní spokojen moc nebyl. Nicméně ostatní básníky až na výjimky ustavičně veřejně haněl. Jeho největší sok v díle i v lásce mu to oplatil hned po smrti, a tak dlouho na něj plival, až vlastně stvořil temnou legendu. Však ani smrt hledaného se nikdy zcela neobjasnila.
Ad Hun: Pokud se nemýlím, tak nemanželská dcerka na Poea nesedí. Ale nechme se překvapit...
a je to Edgar Allan Poe, podomácku Eddie, který zemřel ve 40 za nejasných okolností a jehož (tedy Havranovo) Never more si prý pobrukovali v roce 1845, kdy vyšel v novinách, skoro všichni, aspoň v New Yorku...
- čtu právě Mrs. Poe, kde je mezi faktografickým doslovem poukázáno na Poeovu báseň Ulalume, kde hlavní hrdinka by měla být právě dcera (Fanny Fay) Poea a jeho lásky, básnířky, Frances Osgoodové
Vida, Poe mne napadl hned při první nápovědě, ale netušila jsem ani to, že měl nějakou rodinu.
Podle mne je ta informace o nemanželské dceři zavádějící. Že by šlo o dítě Poea a Osgoodové, je podle Poeova životopisce Kennetha Silvermana možné, avšak velmi nepravděpodobné.
Shodněme se, že život a smrt E. A. Poea jsou obestřené mnoha záhadami…
Teď budeme hledat autora, se kterým se život taky zrovna nemazlil. Vyrůstal v chudé vesnické rodině, a když se pak snažil ve městě prosadit jako spisovatel, třel bídu s nouzí. A nakonec padl ve válce, když ho zabilo vlastní dělostřelectvo. Nedožil se na rozdíl od Poea ani té čtyřicítky.
Do svého krátkého života stihl kromě básní a několika povídek vměstnat jeden román, který ho proslavil.
No vida, na toho by indicie seděly taky. Ale toho jsem nemyslel. Nicméně historická epocha i národnost jsou správně. A dodám, že hledaný autor psal povídky ze života zvířat a že v tom jeho jediném románu jsou hlavními hrdiny převážně děti.
Tak tak, autor slavné La Guerre des Boutons čili Knoflíkové války.
Na řadě je tatjana1737.
Ač nebyl zařazen do Antologie černého humoru, sklízel obdiv surrealistů a je považován za největšího světového humoristu.
Nápovědy tvoří úryvky z autorových her:
SYN TŘÍ MUŠKETÝRŮ: A ty, můj věrný lokaji s profilem, jejž vytvořila sama Prozřetelnost, copak Ti je? Tvá ruka krvácí? Jsi snad zraněn?
LOKAJ: Ne, pane, ale nabrousil jste mě tak dobře, že jsem si pořezal prsty, když jsem se chtěl vysmrkat.
A odjinud:
BARON XY: Ano, zelené dítě, jež mandarínka přivedla na svět, mělo úplně zelenou kůži. Žasl jsem. Ptal jsem se své milenky: "Toužila jsi snad obzvláště po špenátu?" - "Nikoli," odpověděla mi mandarínka. A tak jsem se jal uvažovat, hluboce uvažovat a náhle mi unikl veliký výkřik, pochopil jsem! Mandarínka byla žluté barvy a já, její šlechtický milenec, jsem měl v žilách modrou krev, naše dítě tedy mohlo být jen zelené, neboť žlutá a modrá, dají smíchány zelenou. (...) Několik let po mém návratu do Francie jsem se dozvěděl od cestovatelů, že zelené dítě vykonává v Pekinu povolání zeleného hracího stolku. Dřepí na všech čtyřech a pronajímá za hodinový nájem svá zelená záda hráčům čínského mariáše.
Je to on. Jeho útlounkou knížečku Kleštěnec z pralesa doporučuji všem milovníkům černého a leckdy absurdního humoru. Za nejlepšího humoristu na světě ho označil Charlie Chaplin. Předávám slovo.
Vrátím se k předminulé hádance: autor napsal románů více, ale i našim čtenářům je hodně známý svým jediným u nás vydaným kouskem, kterým si dovolil pohlédnout na válku pod poněkud nezvyklým úhlem.
Vložit příspěvek