Hádejte autory:)
Přiznám se, že znám jen film Útěk do divočiny, natočený na motivy jeho knihy, ale když jsme byli u těch dobrodruhů...
Takže Krakauera doporučujete?
HÁDANKA
Že se ze spousty krásy dá strádat až umřít, to jsem vždy považovala za poněkud nadnesené, něco jako literární licenci. Včera jsem se ale dozvěděla, že fyzické utrpení z přemíry až útoku krásného umění skutečně může vzniknout a je diagnostikováno jako syndrom. A světe div se, je pojmenován po světoznámém spisovateli, který tyto nepříjemnosti zažil při svých toulkách po milované Itálii, konkrétně ho to postihlo ve Florencii. Krom mnoha románů mu u nás vyšly i nějaké cestopisné knihy, ale mám dojem, že zrovna ta o Florencii, kde popisuje své nemilé stavy, nikoli.
Pomocí při pátrání budiž, že hledaný používal pseudonym.
ano a Stendhalův syndrom (pozor na něj, nebo spíš na Florencii, kde se té monumentální krásy skutečně valí na človíčka až moc - nikde jinde jím totiž ještě nikdo asi netrpěl...)
Mladší autor je někdejším laureátem ceny Jiřího Ortena, která mu vynesla výlet do Keni a další zájem o spisovatelskou profesi. Vystudoval LA Josefa Škvoreckého a teď sám učí, jak psát, a to velmi kreativním způsobem. Ve stejném duchu se nesou i jeho knihy.
Ulriška: Podle Wikipedie nikdy, jak koukám. Je možné, že šlo o jinou cenu, nebo že se odměňovala i další umístění. Tak to dopadá, když si myslíte, že autora velmi dobře znáte. Za případný omyl se zpětně omlouvám...
V roce 2005 Nekuda zvítězil v „první tištěné reality show“ Hledá se dobrovolník do Keni, kterou pořádaly čtrnáctideník Nový prostor a Humanistické centrum Narovinu. Nechápu, jak se mi tam dostal ten Orten... Pardon.
Vedle se hádalo mnoho ostrovů a jeden (zatím nehledaný) ostrov se taky skrývá za jménem velice oblíbeného autora.
Děkuji.
Teď budeme hledat takového trochu nešťastného autora. Měl totiž mimořádný dar si svými díly znepřátelit kde koho. Šla po něm církev, ale i stát, Němci v něm viděli Čecha, Češi zase Němce, byl obviněn z napomáhání nacismu. Když napsal vzpomínkou knihu na významného literáta, vyčítali mu, že je moc kritický. A během celého života se nedočkal docenění svých děl.
Až dlouho po jeho smrti byl na motivy jedné z jeho próz (psal jinak spíš poezii) natočen velmi úspěšný film (tři Čeští lvi).
Toho jsem nemyslel. Ani vlastně nevím, že by nějaké Rilkeho dílo bylo zfilmované, ale třeba ho jen neznám.
Každopádně hledaný autor byl na rozdíl od Rilkeho na kordy s Masarykem a především psal česky, byť krví i jazykem byl napůl Němec.
Nicméně Rilke i hledaný autor byli vrstevníci.
Ták, teď je to on. Autoři filmu Zapomenuté světlo převzali z jeho stejnojmenné knížky vedlejší dějovou linku.
Na tahu Soukroma.
Své přání ohledně svých děl vyjádřil před smrtí jasně, jeho přítel jeho přání ale nesplnil.
Psal romány, dramata, byl překladatel a literární kritik. Žil na Moravě, kromě několika let na studiích v Praze, což se v jeho díle také odrazilo. Jeho velkou zálibou bylo včelařství. Zemřel předčasně vlastní rukou.
Vložit příspěvek