Hádejte autory:)
Hledá se autor, po kterém dostala jméno družice, která nesla na palubě přístroje nazývané po postavách z jeho některých knih.
Googlila jsem a podle spisovatelů jsem našla 4 družice: San Marco - Yohanan Marcus, Chusig Sat - Eugenio Espejo `Chusig', Jules Verne a Stanislaw Lem. Jména přístrojů se mi dohledat nepodařilo, ale kdybych si měla vsadit, vybírala bych mezi posledními dvěma zmíněnými s vyšší sázkou na Verna.
Měla jsem asi uvést, že přesnější je "Hledejte autorku"... Navíc je po ní také pojmenována něžně růžová růže a z vesmíru ještě i asteroid.
Božena Němcová "má" asteroid i růži, ale o družici jsem tedy nenašla nic...
S Němcovou má asi společné dětské čtenáře, avšak hledaná autorka se literatuře pro děti věnovala mnohem intenzivněji. Dokonce mezi svými čtenáři často zapadla - měřila totiž jen 155 cm. Ale ona, podle svých slov, s nimi splynout chtěla, prý ji svět dospělých tolik nebavil. Ale přestože prosazovala ve výchově názor: "Dejte dětem lásku, hodně lásky a ještě víc lásky, zdravý rozum se pak dostaví sám.", vlastního prvorozeného syna dala do péče pěstounské rodiny a jako čtyřletého ho svěřila svým rodičům...
Ano, je to Astrid Lingren :-).
A jen pro zajímavost - přístroje na palubě první švédské družice (1995) Astrid 1 byly pojmenovány např. Pippi, Emil a Mio.
Hanba mne fackuje, že jsem tu nebyla dříve, neb s takovou nápovědou bych Astrid musela dát. Hezká zajímavost o té družici, o které jsem vůbec netušila, děkuji za ni :-).
ano, já jsem si jen stěží představila družici s přístroji Barunka, Sultán, Tyrl a babička ;-)
HÁDANKA
Už pěkných pár set let nám jeho dílo nastavuje řádné zrcadlo.
"Kde se tito lidé jak chytří chovají,
ošálit se hloupé zřejmě chystají.
Když nenajdou se již, kdo chválu by jim vzdali,
ti blázni nadmíru sami sebe chválí;
však kdo je moudrý muž, ten pravdivě jim tvrdí,
že chvála z vlastních úst vždy nepříjemně smrdí.
Kdo sebedůvěry má příliš ve své hlavě,
to vskutku blázen je, bloud nejhloupější právě.
Však běda zemi té, jíž v čele blázen vládne,
jenž nevědomý je a zkušenosti žádné.
Ach, běda rozumným, ach tisíckrát jim běda,
kde blázen za bláznem se vzhůru k moci zvedá!"
Není to on, ale jeho současník, jiné národnosti a jeho "bláznivé dílo" má poněkud jiný styl, srozumitelný všem.
Hledáme současnou autorku, jejíž knihy mají názvy podle stejného "vzoru": místo/budova v konkrétním městě/zemi.
Ano, přesně tak, je to Julie Caplin. (Pláž v Chorvatsku, Domek v Irsku, Čajovna v Tokiu atd).
Jedno město, které Caplin v názvu použila, také vetknul do titulu jistý velmi známý autor. Jedná se o dílko určené dětem, což je pro něj neobvyklé, a bylo nalezeno v rukopisu jako součást dopisu adresovaného vnukovi hledaného.
Hledáme spisovatele, který je také pastorem, učitelem, filosofem, zpěvákem, malířem.
Hledaný autor má stejné příjmení jako jeden z nejoblíbenějších dětských čarodějů. Vystudoval knihovnictví a většinu života působil jako redaktor v dětských časopisech (mj. spoluzakládal časopis Ohníček). Románová tvorba je zaměřena spíše na starší děti, ale s chutí ji čte i mnoho dospělých, kteří mají rádi "chlapeckou literaturu". Autorova dcera je ilustrátorkou dětských knih.
Vložit příspěvek