Hádejte autory:)
Hledaný toho napsal hodně, ne ale pro děti. Přitom byl velký pedagog na vlastním území (doslova) - napsal čítanky, sestavil vlastní slabikář, rukověť pro učitele a vydával pedagogický časopis. Za jediné kritérium pedagogiky považoval volnost (hraničící až s nedostatkem kázně) a za jedinou metodu zkušenost.
Tak tohle jméno vůbec neznám, hledaný byl (a je) Velký Romanopisec a jeho jméno i pár hrdinů a děl zná naprosto každý.
Hm, Eduard Petiška to zřejmě nebude i když napsal čítanku a Ondřej Sekora díky Ferdovu slabikáři asi taky ne...
Velký a Romanopisec...a jeho šlechtickému rodu patřila známá vesnice, kde se narodil a později vytvořil svá nejslavnější díla.
Text příspěvku byl upraven 29.08.22 v 11:26
Pomohly poslední dvě nápovědy :-).
Nyní se hledá někdo, jehož alterego prohlašuje, že si zlolajně vybudoval identitu renomovaného novináře. Faktem je, že hledaný se skutečně živí jako novinář (sama jsem ho zaregistrovala nejen v časopisu věnovaném fantastice, ale i jako spoluautora fejetonů v Ženě a život, které psal se svojí manželkou), ale čtenářské obci je zřejmě mnohem známější jeho pseudonym, pod kterým vydal přes 30 knih. Na poli sci-fi patří j nejprodávanějším autorům a já s hanbou přiznávám, že jsem dlouho netušila, že alterego (pseudonym) a hledaný jsou toutéž osobou.
Pobýval dva roky v Americe, většinu času se protloukal jako tramp, prošel zemí od Michiganského jezera k Mexickému zálivu, pracoval na pacifické dráze, dělal plavčíka na řece Mississippi a pomocného honáka na dobytkářských farmách, sklízel bavlnu a ovoce, něco vydělal, pak ho zase přepadli a okradli o všechno, nějaký americký přítel ho zlákal hledat v horách zlato, ale nebylo to k ničemu, osobně mluvil s obávaným lakotským náčelníkem Sedícím Býkem a dostal od něj darem přívěsek ve tvaru slunce, zdobeným medvědími drápy a jabloneckými skleněnými korálky...
(Doufám, že většinu překvapí, kdo byl tímhle trampem ;-) A současně doufám, že ho přeci jen někdo znalý odhalí :-)))
samá voda, velký básník to byl - a o něm jsme se tedy něco ve škole učili (na rozdíl od výše hádaného Mayera)..., ale byl to také novinář a nabytá znalost angličtiny ho předurčila rovněž ke skvělým překladům anglosaských autorů, i jednu Píseň nám přeložil...
a je to Sládek - tohle vše měl zažít v letech 1868-1870 (na naší wikipedii, koukám, je jen lakonicky uvedeno, že tam vedl dobrodružný život...), mne to hodně překvapilo - čerpám z knihy o Nerudovi, Srdce v kleci, tam je spousta zajímavých věcí, přestože zrovna s touhle dobou a skupinou autorů nás už škola seznámila hodně podrobně
Slovy Rona Weasleyho: To čumim! I pro mne zajímavá novinka! Škoda, že se takto literatura 19. století nevyučuje i ve škole :-).
Další autor pocházel z Prahy, ale psal německy. Byl židovského původu , před fašismem uprchl do USA. Cesta ho vedla přes Lourdy, což byl podnět k napsání známého románu .
Žid, který dostal 2x Pulitzera, byl 6x ženatý a zplodil 8 dětí. Zajímavé je, že pomohl na svobodu vrahovi, který po propuštění spáchal další vraždu. Citát z jeho velmi objemné (1264 stran) a známé knihy: “ Ďábel je nejkrásnější bytost, jakou Bůh stvořil. Na Databázi má 19 knih.
Vložit příspěvek