Hádejte autory:)
Ještě dodám, že ta básnička, co jsem ji tu celou vypsal, se jmenuje Tylovo divadlo.
Werich napsal ledacos, ale takovouhle poezii nepsal nikdy. Je to Básník. S velkým B.
Básník s v elkým B je Seifert Jaroslav, ale jestli napsal toto, netuším :-).
Máš pravdu, tak to jsem hledela někoho víc staršího a on je mladší než můj děda, zmátl mě woodward tím dovětkem k Palachovi, tam ho málem pohřbil...
Mladší než děda? Seifert je ročník 1901, Ty máš dědečka z 19. století? :-) Zááávist, u nás jsou samí "mlaďoši" :-).
Tatjana1737 má babu. Je to báseň Tylovo divadlo ze sbírky Halleyova kometa.
Omlouvám se, že si dávám načas, musím si to promyslet a vymyslet nějakou "lahůdku" :-).
Autor, kterého hledáme, psal pod pseudonymem, který tvoří protipól-opak k jeho skutečnému jménu. Pracoval jako úředník. Vyrůstal a žil za carského režimu, pro jehož kritiku žil nějakou dobu ve vyhnanství, kde získal mnoho podnětů pro své povídky. Ty se staly ihned po vydání "bestsellerem".
Možná A. S. Puškin, byl úředníkem, byl ve vyhnanství. Ale pseudonym nevím.
Je méně známý, jeho díla u nás vycházela spíše až po roce 1945 a 1948 (ale to už byl dlouho po smrti).
Nápověda: narodil se měsíc po povstání děkabristů a zemřel v 63 letech. Jeho zmíněné povídky jsou přirovnávány k literárním obrázkům.
Aktivně se zúčastnil bojů jako důstojník dělostřelectva, ale v jednu chvíli jeho štěstí usnulo a on byl zajat, v zajetí strávil několik let.
Tááák... náš autor byl veliký milovník přírody a je řazen do vlny autorů, kteří hledali návrat ke kořenům a historii země, v níž žili. Na rozdíl od jiných ale nebyl jen teoretik a v divočině se opravdu pohyboval. Své knihy doprovodil i vlastními velmi zdařilými ilustracemi.
Ad Clavell: Vybavilo se mi, že jsem dokonce od něj i něco četla, ale to už je strašně let :-).
Vložit příspěvek