Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Já jsem to měla obráceně - napřed jsem četla knížku a pak byl film. Ve své době byli Scortia a Robinson špičkami v tomto specifickém žánru, jejich knihy tehdy byly dost oblíbené.
Hádanka: jeden z mých oblíbených hrdinů byl při pronásledování padouchů stržen proudem podzemní řeky. Na denní světlo se dostal až po několika dnech v jisté oblasti, jejíž název hledáme.
Vsadím se, že oblíbeným hrdinou je Dirk Pitt, takže připadá v úvahu Zlato Inků, kde to putování podzemní řekou hrdinu vyplivlo, pokud se nepletu, až v Kalifornském zálivu (poloostrov Baja California).
No jo. Ten "oblíbený hrdina" byl moc velká nápověda. Je to samozřejmě správně, takže opět předávám slovo.
A to zas ne; na tu akční scénu s podzemní řekou jsem si občas zavzpomínala a lokalitu jsem věděla, jen už jsem vskutku zapomněla, kdo byl tím chudákem, který se octnul "až tam hluboko dole", kde je proti všemu očekávání tak nehostinno...
Hledáme železniční stanici a malé městečko uprostřed pšeničných lánů, doslova uprostřed USA, s tak zvláštním jménem, že to (zase mého oblíbeného) hrdinu donutilo vystoupit z vlaku a ...
To jméno si nezadá s jinými podivnými jmény jako Why nebo No Name, ale významů hledaného jména se nabízelo více, a to velmi protikladných - název knihy vlastně tak trochu opisuje jeden z nich, nepříliš veselý, ostatně jako celá kniha.
Bez váhání a hledání: Mother´s rest - zatím poslední kniha ze série s Jackem Reacherem Odpočívej v pokoji.
Ode dneška už ne - Večerní škola už vyšla ;-)
Ale jinak mohu s klidem předat biki
K nám se knihy dostávají s malým zpožděním, ale Večerní školu už mám zamluvenou, doufám že ji dostanu na víkend.
Hádanka: vyvrcholení jednoho z detektivních příběhů se odehrává v pro nás exotické oblasti, kterou hledáme. Hlavního hrdinu tam uvěznil a ponechal svému osudu padouch, který chtěl hrdinovu smrt zakamuflovat jako nešťastnou náhodu v rámci reklamní akce.
Prosím, ještě upřesni lokalitu (jedna z nejoblíbenějších turistických oblastí) a je to tvoje.
Když já tu knížku nemám a tak dobře už si jí nepamatuju :-( Krugerův národní park?
Text příspěvku byl upraven 11.05.17 v 09:19
Ano, přesně tak, jednalo se o nějakou odlehlou oblast tohoto parku.
Dnes už by to asi nebylo tak jednoduché, park je nyní kontrolován hlídkami rangerů i drony, hlavně kvůli pytlákům, takže osamělé auto by asi bylo zaznamenáno relativně brzo (zvlášť, když to mělo připomínat nešťastnou náhodu).
Tudíž jsi opět na řadě.
Tak já zabrousím tentokrát do dětské literatury. Ve kterém městě museli všichni obyvatelé i návštěvníci stále nosit zelené brýle? Dokonce je měli na hlavě zamčené, aby si je nemohli sundat.
Hledá se malá podzemní řeka ve velkém městě, k níž se dnes už asi nikde (oficiálně a bezpečně) nedostaneme, přestože podtéká zajímavé budovy a místa v samotném centru. Před sto lety si její tok trochu upravil spisovatel pro svůj nejznámější tajuplný příběh, neboť ji zhusta využívá jeho hlavní hrdina pro své tajné přesuny.
Nikdo nic? Tak to se velice divím... Město je pověstné svým podzemím skoro stejně jako "nadzemím" (včetně budovy, na niž se román zaměřuje) a román (zpracovaný i umělecky jinak) je světoznámý stejně jako hrdina. Tak co teď?
Ano, je to podzemní říčka Grange Batelière známá z Fantoma opery.
Píše o ní i naše https://cs.wikipedia.org/wiki/Grange_Bateli%C3%A8re
předávám
...celkem známá osobnost nám ve své knize zanechala průvodce na cestu tam a zpátky .... je to vlastně dřívější /dnes populární TV Trivago/ informátorek - kde mají nejměkší postele, kde se nachází nejkrásnější veřejný záchodek na světě....a spoustu dalších zajímavostí o hledané zemi. Je mnohem jižněji, než naše čarokrásná země, kde sice vládnou po desetiletí idioti...ale na druhou stranu jsme světovou raritou v popíjení piva...pokud nemáte na cestování čas, tak s touto knihou můžete absolvovat imaginární výlet do kdysi bývalého království o kterém se říká : je to krásný kus země, které stres neprodukuje, ten se tam prý leda dováží…
Text příspěvku byl upraven 11.05.17 v 18:01
Portugalsko - Výlet do Portugalska aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpátky (Jan Burian)
Vložit příspěvek