Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
V zámeckem parku zabili staříka. Byl to místní všeuměl, spíš nespolečenskej, ale šikovnej a nadanej. Ten zámek a park autor umístil do fiktivního města, ale není vůbec těžké přijít na to, které skutečné město mu bylo vzorem. To skutečné město máte uhádnout - a taky název knihy, samozřejmě.
"V noci na dnešek se mi znovu zdálo o ???. Zdálo se mi,
že opět stojím před železnou fortnou na začátku soukromé cesty
a nemůžu dovnitř, protože na vratech visí řetěz se zámkem. Volám
na vrátného, ale marně. Pak jsem se podívala pozorněji mezi zrezivělé
tyče a zjistila, že vrátnice je opuštěná.
Z komína se nekouřilo, zamřížovaná okénka na mě civěla jako nezatlačené
oči nebožtíka...."
Úvodní slova jistě málokoho nechají na pochybách, o jaké místo a jakou knihu se jedná...
...furt tady probíráte Daphne...to se to potom hádá ... Mrtvá a živá ....a zdálo se ti o Manderley
Nezdá se mi, že by se tu nějak probírala Daphne Du Maurier, a přitom by to nebylo docela marné.
Ne mně, ale její bezejmenné hrdince (druhé paní de Winterové) se skutečně opět zdálo o Manderley, rodovém sídle jejího manžela, jak nakonec dopadlo...
....někdo založil téma
http://www.databazeknih.cz/diskuze/o-autorech-8/daphne-du-maurier-3570/str-1#new
a co má bejt? tady někdo zakládá nějaký témata každých pět minut. ale v hádankách se du maurierová neobjevila už několik dní.
Malé království s "koňským" názvem, ležící mezi vrcholy ??? a ???, si udrželo až dodnes tradiční tibetskou kulturu. V této fotografické knize s ní čtenáře seznámí cestovatel, kterému se jako jednomu z mála poštěstilo tento zapadlý kout světa zdokumentovat.
Jedno z mála míst v horském regionu, který bylo schopno si udržet tradiční tibetskou kulturu neposkvrněnu.
...hledáma dva vrcholy v horském regionu a knihu, která o tom všem pojednává....
Z anotace http://www.databazeknih.cz/knihy/kralovstvi-lo-mustang-99734: "Malé feudální království s názvem Mustang, ležící mezi himálajskými vrcholy Annapurna a Dhaulagiri,..."
...a šlo to i bez připomínek ....soukroma uhodla a má slovo
https://video.aktualne.cz/dvtv/procestoval-170-zemi-dosel-na-oba-poly-nejtezsi-je-zvednout/r~3029de783e7311e783fe002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_content=editor1-recombee&utm_term=position-1
Text příspěvku byl upraven 22.05.17 v 19:31
Blíží se večer, takže si jistě můžeme dopřát nějaké opravdu dobré víno (i když tohle to asi nedude, neb je velice drahé).
Místo, které hledáme, je součástí názvu vinice a současně bílého vína, které má zcela mimořádné postavení mezi víny slavného regionu.
Od skutečnosti k fikci: i mezi enology bují zločin, jak naznačuje celá série detektivek z vinařských regionů - a jednu z hledané oblasti (má ji přímo v názvu) právě teď hledáme.
...nepiju víno už víc jak 40 roků....jedině co si z knih "o víně" pamatuji je Kritik....jedná o vinařském regionu Gaillac
Ale to není správná odpověd....
..ještě jako neznalec jsem našel nějakou serii, kde je kniha Vražedné Chardonnay
Zdroj: http://www.denik.cz/jihomoravsky-kraj/vinarske-krimi-vrazedne-chardonnay-pokrti-fojtova-mezi-vinari-20140917-cbuc.html
Nečetl jsem
Ano, hledané místo je Yquem, v kraji Bordeaux, vinařství/víno Château d'Yquem, bílé typu Sauternes označené Premier Cru Supérieur ... Kniha taktéž správně (ze série Krev na vinici).
Geniální, leč naivní konstruktér, který se zapletl s ohavným diktátorem, byl zavražděn, aby nemohl vyzradit nejcennější diktátorovo tajemství. Diktátor i konstruktér byli skuteční, ale příběh, v němž je konstruktérova vražda pouhým předznamenáním, je skrznaskrz vymyšlený - aspoň myslím... ;)
Hádáme město, kde toho chudáka zavraždili, a jméno knihy, která vypráví o tom, jak se to diktátorovo tajemství nakonec povedlo odhalit ještě včas.
Brusel, kniha Boží pěst od Fredericka Forsytha. Tím zavražděným byl Gerald Bull, konstruktér obřího děla.
Text příspěvku byl upraven 23.05.17 v 11:00
V jakém městě byste hledali šlechtice, který se rozhodl, že celý život stráví v korunách stromů a do své smrti tento slib neporušil.
Vložit příspěvek