Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
To bude spíš něco ve smyslu "Planeta milovnic kabelek" nebo tak něco: Tři miliony "obyvatel", ani jeden samec... :-)
...a naučná literaruta k tomu? Leda by to mělo být upozornění na chybu v zařazení...
Nevím, našla jsem Mars a Venuši v podání mnoha knih Johna Graye (jako Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše), ale žádná neříká to, co první indicie, takže zas nic.
"Existuje kniha, která tvrdí (a je to obsaženo už v názvu), že existuje planeta, na které žije přes 3 miliony savců, ale žádný samec. "
Mylně jsem to vzala doslova, že tohle všechno je obsaženo v názvu... Pokud jsou ženy z Venuše - není 3 milióny nějak málo?
Nečetla jsem, proto se asi snadno nedomluvíme ;-))
Tři miliardy! Páni! To je skoro jako když náčelník počítal ty zásoby na polární výpravu, a zapomněl, že to má bejt "krát dvě"! :D
Z téhle diskuse je zřejmě jen jedno jediné, nikdo si po sobě nečte svoje vlastní hádanky (o příspěvcích ani nemluvě), a když už je čte, pak chyby prostě nevidí, a když už je vidí, tak je neopraví.... A tak je to se všemi, bez ohledu na pohlaví (pochlubím se: ty 3+ miliardy mi došly hned při tvorbě odpovědi na dotaz stylu "kde jsem to udělal chybu" - ve skutečnosti to znělo samozřejmě jinak, ale napovídat, to se nedělá ...;-)
Pánové (a dámy, až se připojí), následující geografickou hádanku si budu pečlivě připravovat, zatím se na vás těší mnohé jiné zapeklitosti na sousedních vláknech.
soukroma -když jsem dělala účetní, bylo strašně těžké najít po sobě chybu. Ale po někom jiném snadné, takže jsme to dělaly tak, že každá kontrolovala ne sebe, ale tu druhou.
Text příspěvku byl upraven 28.05.17 v 13:49
Raksa A: To neplatí jen o účtech a číslech. Ze stejných důvodů existují editoři a korektoři. A taky je známé, že kibic nad šachovnicí vidí víc než sami hráči. ;)
Raksa A: Já to všechno vím (jsem mj. autor i korektor), takže sebe nevyjímám z celku, proto jsem si také mohla dovolit tu poznámku takto zevšeobecnit. Tady na DK je ale úžasné, že příspěvky jakéhokoli druhu (krom zpráv) lze bez omezení zpětně editovat - v rámci daného obsahu, tedy opravovat faktické i gramatické chyby, či pouhé nepříjemné překlepy... Já svoje chyby odhalím vždy až po odklepnutí příspěvku, proto se často musím vracet (a jistě mi leccos unikne).
Před odklepnutím i třikrát PEČLIVĚ přečtu
+
Po odklepnutí se stejně ještě třikrát vrátím!
+
Stejně tam občas něco zůstane.
(Ještě, že systém ty překlepy podtrhuje.)
...
HÁDANKA
Jedna naše úspěšná autorka detektivek většinou umisťovala své příběhy do domácího (česko-slovenského prostředí), ale udělala jednu zajímavou a podařenou výjimku, kdy nás vyvedla do přímořského letoviska - sice u tehdy oblíbeného a dostupného moře, ale do míst, kam se i tak dostali hlavně vyvolení.
Nicméně od 80. let, kdy byla detektivní novela napsaná, se událo mnohé a toto místo se velice změnilo, a zřejmě dnes turisty na krásy moře nenaláká. Nejen že se celá oblast vymanila z područí velkého státu, ale chtěla by být za každou cenu samostatná - to se jí ale zatím nepodařilo.
Hledáme název celé oblasti a přímořského městečka, kde se detektivka odehrávala. Titul knihy připomíná v názvu nejen zmíněnou oblast, ale - jakoby pro zmírnění tragiky celého příběhu - i sladkou pochoutku.
ano, vše správně
(rusko-gruzínská) Picunda na kavkazském pobřeší Černého moře a nechvalně proslulá Abcházie - docela jsem se "zasmála", když jsem na wikipedii četla, kdo všechno ji uznal jako samostatnou republiku (např. Tuvalu) a kdo všechno ji už zase zneuznal (např. Vanuatu).
Pozn.: děkuji za ocenění za "kvalitní zadání" - ale na sousedních vláknech to neplatí ;-(
kapr: "systém ty překlepy podtrhuje" - jaký systém to máte, že vám to zde na DK pomáhá s kontrolou pravopisu?
Ono to moc nepomáhá, občas si vymejšlí - třeba zrovna teď mi podtrhnul vymejšlí, protože si myslí, že bych měl psát spisovně. :)
Ale jak jste safra všichni dostali "spellchecker" sem? Co jste pro to udělali?
Tak nevím, v mém Firefoxu jsem dohledala, že mám sice zapnutou kontrolu pravopisu, ale rozhodně mě to neupozorňuje na nic...
Já mám pocit, že v Chromu na počítači mi to podtrhovalo, ale už si nejsem jistá, teď na DK chodím vlastně jen na mobilu...
soukroma
operační systém
Ubuntu Linux 16.04 LTS
prohlížeč
Firefox 53.0.3 (64 bitů) - mi to podtrhne
Arora 0.11.0 - mi to nepodtrhne
Chromium mi to podtrhne
Vylné výli věnce vyly.
Text příspěvku byl upraven 28.05.17 v 21:10
Když já mám staré dobré Windows 10... V MS prohlížeči (Edge) jsem teď vyzkoušela a tam funguje kontrola pravopisu, ale chci zůstat na Firefoxu, tak budu pátrat dál. Aspoň jsem zatím z obliga, když se u mne objeví překlep ;-)
Při luštění slavné šifry učinil hlavní hrdina nakonec vlastně smyčku, vrátil se do stejného místa, odkud vyšel - ale předposlední zastávka na divoké cestě mohla a měla být ta pravá, a tak to také bylo pro hrdinovu společnici. Takže hledáme ono místo, jeho přesný název a lokalitu, a samozřejmě název knihy.
Je to Rosslynská kaplnka v Škótsku? A kniha je samozrejme Da Vinciho kód od Dana Browna.
Ano, je to přesně ono: Rosslyn (česká wikipedie uvádí počeštěné Roslinská kaple) u Edinburghu. A aby se to nepletlo, v češtině byla kniha vydaná (i) jako Šifra mistra Leonarda.
MonikaJanka zadává.
Vložit příspěvek