Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Existující oblast, která svým názvem hledaný svět silně připomíná, se vyznačuje tím, že nedávno jaksi změnila majitele.
[woodward]
woodward:
Teď momentálně nejsem schopen to vyhledávat, ale já si onu příhodu vždy spojoval s památníkem císaře (dále viz Mapy.cz)
Park Národního probuzení
Zahrada, park
Praha
Nevelká plocha zeleně vznikla v souvislosti s úpravami nábřeží v letech 1841-45. Jeho dominantou je
novogotický památník císaře Františka I.
Od roku 1996 je park ohraničen litinovým zábradlím.
kapr: Ono to taky může být rozdílným překladem. Například "housemaid knee" bylo v prvním vydání přeloženo jako "horečka omladnic", později už "sklon k samovolným potratům" (v posl. desetiletích už totiž nikdo neví, co horečka omladnic je a že se týká pouze žen).
Takže je docela dobře možné, že v jednom vydání je Franz a v jiném maršálek.
Každopádně raději opakuji hádanku se všemi indiciemi:
Hledáme fantasy svět, jehož název je skoro totožný s názvem jedné skutečně existující oblasti, která se nedávno stala centrem pozornosti médií, protože se o ni rozehrála politická hra – nedávno změnila majitele. Tu knižní sérii začala před cca 30 lety psát dvojice autorů, muž a žena.
K názvu světa doplňte prosím název dané knižní série, která se v něm odehrává.
Kamarádi, už úplně nevím, co napovědět. Ta skutečná oblast, jejíž název je velmi podobný názvu hledaného fantasy světa, už je dle nápověd asi každému jasná. Odtamtud by pátrání nemělo být těžké.
Snad jen dodám, že autoři se nechali inspirovat vlastním hraním hry na hrdiny – svět i většina postav pocházejí z něj. Celá sága je pojmenována podle zbraně.
Pokiaľ by to niekomu pomohlo, tak územie zo skutočného sveta bude asi Krym, ale ostatné neviem.
Ano, tím územím je Krym. A hledaný fantasy svět se jmenuje prakticky stejně. Ona sága je samozřejmě brakovka jak vyšitá, ale velmi slavná. Mám dojem, že podle ní vznikla i nějaká PC hra, ale těm se nevěnuji, tak detaily neznám.
Ech, co s vámi? Vystupují tam takové podivné rasy jako šotkové nebo tupí trpaslíci.
DragonLance ????????? Krynn
Text příspěvku byl upraven 04.06.17 v 22:19
Hurá, to je vončo! Sága dračího kopí.
V naší maloměstské knihovně byl jenom první díl, ale přečetl jsem ho jako kluk asi pětkrát. Je to samozřejmě brak, ale jako kluk jsem to žral. To bylo asi naposled, kdy jsem za den přečetl 500 stran...
Každopádně Encyklopedie zadává.
...cestopis inženýra z poloviny 70-tých let nás zavádí nejen mezi velkolepé přírodní krásy hledané země, ale i její obyvatele a zvláštnosti místního života.....Autor svým vyprávěním informuje o setkáních s příslušníky domorodých kmenů i o stycích s Evropany, žijícími v hledané zemi.
Hned poradím, že tento cestovatel se narodil v roce 1930....
Hledáme /pro mne pořád exotickou / zemi a knihu, kterou jsem ve stínu lípy přečetl.
Text příspěvku byl upraven 05.06.17 v 18:32
Snad Miloslav Stingl? A kniha by mohla být Tajemství indiánských pyramid, dříve Za poklady mayských měst. Hledali bychom Mexiko – Yucatán...
Text příspěvku byl upraven 06.06.17 v 11:14
....tenhle cestovatel to není....zemi nehledejte za velkým oceánem, spíše hledat za velkým mořem...ta země vznikla sloučením dvou původně nezávislých států
Tak tou zemí, na kterou sedí popis, je Tanzanie (Rumunsko je Evropská země. Tanzanie, nesprávně Tarzánie, vznikla sloučení Tanganiky a Zanzibaru). A tou knihou by mohla být Dni a noci pod Južným krížom od Františka Kele.
F.Kele nesplňuje rok narození a tudíž i kniha je špatná...a nějak jsem nepochopil proč zmiňuješ Rumunsko...
..hledanou knihu nikdo nečetl, jeden, co má nick podle světového veletoku ji má v knihotéce. Četl jsem ji akorát já. Když jsem půjčoval na vesnici, stalo se mnohokrát, že za celé 4 hodiny nikdo nepřišel - hlavně v létě. Před knihovnou stála lípa, pod ní lavička - tam jsem sedával a četl cestopisy, které si na dědině skoro nikdo nepůjčoval - a snil jsem o dalekých, exotických zemích ....a třeba o Viktoriiných vodopádech, o Okavangu, o Dračích horách ...a tak jsem si ve stínu lípy snil..... a to se dá určitě snít i jinde...
Hledaný "necestovatel" inženýr, napsal cestopis, který se odehrává v deltě Gangy a Brahmaputry..... ale ten nehledáme...........
Text příspěvku byl upraven 06.06.17 v 20:11
...konečně je vidět, že snít se nemusí jen "ve stínu lípy" jak jsem psal, ale jde to i "ve stínu kilimandžára"
soukromá je to tvoje ....a dej něco, aby mne to nezaujalo / to já pak nehádám- hihihi
Neohrožený (spíše ostřílený) manželský pár s místními pomocníky putuje jedním z nejméně probádaných a nejvíce neproniknutelných pralesních systémů světa. Důvod je zdaleka významnější, než "jen" fotografovat a kreslit přírodu (výsledkem je nádherná kniha, na kterou se také ptáme). Ve výsledku výprava zdokumentuje místo bifurkace dvou ohromných řek. Ale otázka zní jinak: kam přesně měla tato v podstatě malá výprava před pár lety namířeno (napovím: není to ani prales ani řeka ani město ani Indiáni...) a svého cíle plně dosáhla?
...zaujalo
Kamila Broulová - Šimková a její manžel Vladimír
Zápisky z cest po Jižní Americe
vydali se po stopách u nás téměř neznámého misionáře Samuela Fritze /trutnovský rodák Samuel Fritz, který vytvořil první víceméně přesnou mapu celé řeky - Amazonky/
Text příspěvku byl upraven 06.06.17 v 20:48
Hezké, že zaujalo, ale není to ono: hledáme jiný manželský pár, který se sice také pohyboval v Amazonii, ale cíl jejich výpravy popsaný v hledané knize byl zcela přesný, topograficky rozhodně nezanedbatelný (a pro danou zemi jedno z jejích nej...) - takže ještě se hledá dál
Text příspěvku byl upraven 06.06.17 v 21:57
Mám dojem, že s tímhle pánem cestuje i manželka.
http://www.databazeknih.cz/knihy/s-jaguarem-v-posteli-136925
podařilo se objevit dosud nezmapované říční propojení mezi Amazonkou a Orinokem, místo, kde se z řeky Baria odděluje přírodní kanál Maturaca
Taky to není ono, ale alespoň máme autora. Hledáme o maličko starší knihu, o řeky a prales jde také, ale nás vedle titulu knihy zajímá to místo, kvůli kterému celou výpravu zrealizovali. Hodně napovím: leží na brazilsko-venezuelské hranici, ve stolových horách, v překladu mlžný vrchol a je to brazilské nej...
Vložit příspěvek