Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Původem z Evropy, dodnes výrazně se odlišující skupina od okolí, soudržná a oddělená, s vlastním jazykem, pevnými pravidly a vírou v nejvyšší autoritu, i když hřích odpouštějí za určitých podmínek sami. Ptám se na stát, kde jich žije nejvíce a kam také umístila současná spisovatelka celou napínavou sérii právě z jejich prostředí. Titul druhé knihy série hodně naznačuje.
Tipoval bych tvůj popis na amiše. Pak by státem byly samozřejmě USA a onou knižní sérií snad Kate Burkholder od Lindy Castillové?
V principu správně, ale tím státem myslím opravdu stát, ne Spojené státy (to by bylo vážně moc jednoduché). Tak ještě vybrat ten správný ;-)
Pak tedy zřejmě Ohio. Jinak skupina je to nesmírně zajímavá. Asi před 10 lety jsem zhlédl v rámci výstavy World Press Photo nesmírně zajímavou sérii snímků pořízených v jejich komunitě. Jejich věrouka je podobně zajímavá jako způsob života.
Ale mně už se asi při slově "amiš" vždycky vybaví především toto:
https://www.youtube.com/watch?v=lOfZLb33uCg
Ano, je to Ohio. O Amiších za posledních deset dvacet let leccos víme i tady u nás z filmových pláten a televizních obrazovek, ostatně i z literatury, takže nejsou tak tajemní jako třeba mírně odlišní menonité aj. náboženské odnože a sekty. Aspoň v knihách se často zdůrazňuje "rumspringa", doba volnosti pro mladé, kdy se teprve rozhodují ke křtu. A většinou je poté ani nenapadne opustit "své jisté" a jít do velkého, zářivého, svůdného světa. Ale to neznamená, že v tom jejich bezpečném světě jim bude hej, ale to je jasné (copak je dnes někde ráj na zemi?).
Jinak ještě pro úplnost doplním název druhé knihy ze zatím čtyřdílné série od Lindy Castillo, kterou zmiňuji výše: Modlitba za mlčení.
Předávám.
Ještě k tomu jazyku, který je tak pěkně archaický: Amiši přišli ze Švýcar, ale svůj jazyk označují pro zajímavost jako Pennsylvánská němčina, či holandština (Deitsch) ;-)
Text příspěvku byl upraven 13.07.17 v 19:52
Nuže, pojďme po výletu do Ameriky zpět na náš kontinent. Hledáme hlavní město, v němž se odehrává strhující příběh započatý klasickým milostným trojúhelníkem: On, on a ona. Manžel je sice bohatý, ale milenec taky, a navíc je velmi pohledný. A tomu byste nevěřili – nakonec vše rozřeší kůň!
Ta poslední indicie mi okamžitě připomněla divadelní hru Slaměný klobouk (autor Eugène Labiche), a to by pak musela být Paříž.
to nebude žádná legrace, jako zelená kobyla. tohle je nějaká kulišárna. možná ten kůň manžela shodí, ten si zláme vaz a bude z toho tragédie. anebo detektivka, jenže mě žádná nenapadá.
Paříž to není a detektivka též ne. Díky tomu koni se hrdinka vrátila ke svému zákonnému manželovi. VELMI slavný příběh.
Ale jestli je to tak, potom je v zadání chybička, když se tam píše, že se vrátíme na "náš" kontinent. Troja ležela v Asii... ;)
Proto jsem nenapsal světadíl, ale kontinent – eurasijský. :-)
Je to samozřejmě Trója a ty máš babu.
Pánové, pak pro vás bude nejen hračka, ale skoro povinnost správně zodpovědět hádanku na sousedním vlákně - Poznej knihu podle tří indícií ;-)
Velmi mladý muž se vydal z rodného Walesu do světa za slávou a bohatstvím. Získal obojí, nakonec se stal guvernérem Jeho Veličenstva. Ale historický román o jeho životě, který mám na mysli, prvotina slavného autora, vypráví hlavně o tom, jak se ten největší poklad vypravil hledat do dalekého, obtížně přístupného města.
Ten příběh, jak ho autor vypráví, je s historií "spřízněn" jen vzdáleně, ale hlavní postava, i ono (tehdy) pohádkově bohaté město (které stojí dodnes) jsou skutečné.
Jak se jmenuje to město, jehož bohatství symbolizuje i název románu? Ten název musíte uhádnout taky.
Napovím vám, že náš hrdina, než se definitivně usadil ve službách krále, provozoval nějaký čas velmi nezákonnou "živnost" a velmi se v tom řemesle proslavil. Zdůrazňuji, že toto je autorův románový pohled poněkud odkloněný od reality.
Slavným se ale stal doopravdy a skutečně dosáhl úřadu guvernéra. Jeho jméno je dodnes spjato s významným produktem, pocházejícím ze země, kde svůj úřad vykonával.
Text příspěvku byl upraven 16.07.17 v 09:44
Tak si dáme něco současného (a pro mnohé jistě velice jednoduchého):
mladý dálkový chodec se prošel před nedávnem dvěma zeměmi a dostal se až na hranice země třetí, které sice všechny sousedí, ale nemohou snad být rozdílnější - kulturou, náboženstvím, historií, ale i velikostí populační, plošnou i výškovou. Hledáme všechny tři země a knihu, která až tak nepopisuje jako spíš přináší laskavý humor a příjemné pocity z četby, života i krásné češtiny.
Základní charakteristiky dvou navštívených zemí jsou přímo v názvu knihy.
Vložit příspěvek