Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Máme tu príbeh mladej migrantky, prisťahovalkyne do jednej z najbohatších krajín Európy. Zaujímala sa o kultúru a reálie danej krajiny a dokonca si kúpila miestny kroj. Jej príbeh je opísaný v knihe o jednej z najhorších udalosti danej krajiny. Odkiaľ táto dievčina pochádzala?
Táto postava skutočne žila a ako dieťa sa dávno pred dnešnou migračnou krízou prisťahovala na sever Európy.
V knihe sú podrobne opísané osudy troch osôb, dve skončili tragicky, jedna dostala čo si zaslúžila. Hľadaná osoba tiež skončila tragicky a pochádzala z oblasti, ktorá má prezývku "kolíska civilizácie".
Je to kniha od severskej autorky, ktorá píše reportáže. Napísala niekoľko kníh, táto je prvá, ktorá sa venuje jej rodnej krajine.
Keďže nikto neuhádol, poviem správnu odpoveď. Mala som na mysli Bano Rashidovú, pochádzajúcu z Iraku. Jej príbeh je opísany v knihe od Åsne Seierstadovej Jeden z nás, príbeh o Nórsku.
Ďalšiu hádanku môže dať, kto chce.
Åsne Seierstadovou a její knihu Jeden z nás jsem "identifikovala", ale o jednotlivých obětech v anotaci ani recenzích nic nebylo (a o těch hrůzách rozhodně nic číst nehodlám).
Zkusím zadat něco možná k rychlé odpovědi, možná delšímu dumání:
hledáme zemi, která v osmnáctém století obdržela od cizí vlády prakticky oficiálně pořadové číslo předurčující její začlenění do většího celku, aby se ale ani po mnoha pokusech (až téměř do dnešních dní) nikdy zamýšlenou "kolonií" nestala.
Napínavý román, zdaleka ne jen o této zemi, nese v titulu právě její původní označení, které obdržela od potenciálních kolonistů.
Toho jsem se bála, ale nevadí - je to úplně nová kniha a opravdu stojí za to (nejen informacemi o Kanadě jakožto cíli mnoha zájmů, ale také připomínkou studené války a zhůvěřilostí zejména Andropovova režimu a vůbec divného vývoje mezinárodních vztahů 80. let). Autor si dal práci a vykutal opravdu neuvěřitelné množství pravdivých informací (dodnes spousta informací unikla jaksi mimochodem a hodně archivů se postupně otevírá, i když o překvapení jistě nebude ani nadále nouze), nad nimiž zůstává často opravdu rozum stát. A přitom je to "jen" thriller...
Těch měst se moc nenabízí: myslela jsem zejména na Berlín, výrazně méně na Vídeň, nebo Budapešť (Praha snad ne), ale stejně mě nic odpovídajícího nenapadá.
Text příspěvku byl upraven 11.07.17 v 22:51
Na Prahu jsem sázela nejméně kvůli dalším indiciím jako "dopravní křižovatka, ale i hospody, kluby a tak."
on říká, že je to jednoslovný název a navíc poetický a "religiozní" nebo dokonce "teologický" (což rozhodně není totéž). Nusle to nebudou.
Máš pravdu, byl to úlet, to jenom ten šafrán mě spetl. Už jsem se i dívala, jestli ulice Na BOHdalci není někde v názvu knihy, a nic :=)
Vidíš - Bohnice a festival Mezi ploty - to by naplňovalo ty znaky kavárniček, hudby atd. Ale metro tam - stejně jako do Nuslí - nejede.
Ale s teologií by mohla mít něco stanice metra OPATov.
Text příspěvku byl upraven 12.07.17 v 19:10
...šišmárja, že mi tohle nenapadlo? Co je mi?!!! :=))))
To bude asi tím, že přes Anděl 2x denně projíždím, a nejsilnějším zážitkem jsou ti agresivní "bezdomovci" s ubohými psy, co okupuji schodiště do Alberta. Tam na literaturu vůbec nemyslím.
Text příspěvku byl upraven 12.07.17 v 19:25
Děkuji, děkuji, klaním se, a zvláštní poděkovaní patří Lúďovi, Kájovi, Anči, mému pejsánkovi Chlupičkovi, a mávám také (bere mě dvojka nebo čtyřka?) prababičce do LDN Štastná cyklostezka :=)
.....hledáme nějakou vodu a knihu, která o ní pojednává ...knihu napsal novinář a dobrodruh, kniha u nás vyšla 2x...... představte si nekonečný prales, květy překrásných orchidejí, spousty lián, svět papoušků, a motýlů, jaguárů, hadů, ještěrů, pavouků a mnoho jiných obyvatel pralesa.
Vložit příspěvek