Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Pořád nic? Knihu si vlastně můžeme přečíst jen šťastnou náhodou, protože nebohý autor ji už sám nestihl nakladateli předat...
Ale pevnost na něm se jmenuje Matanceros
Text příspěvku byl upraven 12.09.16 v 09:32
Ano, to je správně - fiktivní ostrov (takže i pevnost na něm) se jmenuje Matanceros, velmi "zabijácké místo".
Předávám Sarah01.
Hledáme místo, kde došlo k největší a rozhodující bitvě, které se zúčastnilo čtvrt milionu vojáků a kde byl smrtelně raněn jeden z hlavních hrdinů tohoto románu. Určitě budete mimo autora i názvu románu vědět i jména všech hlavních hrdinů :-)
1812, bitva u Borodina - Vojna a mír Lva Nikolajeviče Tolstého - kníže Andrej to odskákal
mně to sice taky napadlo, ale bitva u borodina dopadla spíš nerozhodně. sice asi zabrzdila napoleona natolik, že ho pak v rusku dorazila zima - ale to by se nejspíš stalo stejně, i když třeba o kus dál. v zadání se píše o "rozhodující bitvě".
Ano, je to tak. Ta bitva sice nebyla vítězná, ale rozhodující byla, pak už to šlo s Napoleonem v Rusku z kopce tak, jak píšete. Takže soukroma byla první.
Text příspěvku byl upraven 12.09.16 v 21:47
Jsme v době prolezlé cynismem a pohrdání všemi hodnotami (a kupodivu, není to dnešek). U nás pomalu ale jistě končí prosperita nastartovaná velkým panovníkem, protože - jak to taky bývá dodnes - děti se mu zrovna extra nevyvedly. A zastavíme se ve svobodném městě v důležitý moment pro naši hrdinku, protože se tam odehrála (v době konání římského sněmu) její svatba s králem. V tomtéž městě také dvě století před tím dlel velký Fridrich I. Barbarossa se svou chotí, jak si vzdělaná hrdinka neopomene připomenout.
Ptáme se na město, které už tenkrát mělo německý a český název (a dnes je na našem území), a na historický román, kterým nás právě zmíněná hrdinka provází neklidnou dobou, která v království měla zanedlouho přejít přímo do doby turbulentní a nenechat kámen na kameni.
Město je jednoznačně Eger alias Cheb (či Cheb alias Eger), svatebčané pak Václav, toho jména II. a Guta (Jitka) Habsburská. Knihu tipuji na "Dědici zlatého krále" od Ludmily Vaňkové.
Město je Cheb, ale myslím si, že to byla svatba Václava IV. a Žofie Bavorské.
A nejsem si jistá, jestli Ludmila Vaňková psala přímo o Žofii. Má to být román psaný vyloženě z jejího pohledu? Vím, že o ní napsal romány Otomar Dvořák, jinak nevím o nikom.
Sarah01 má ve všem pravdu - Eger/Cheb a Žofie Bavorská, stačí dodat název knihy Otomara Dvořáka, kde vystupuje Sofia jako vypravěčka dění v českých zemích samotného konce 14. století, aby mohla pak hned zadávat...
Je to trilogie: Past na královnu, Kacířska královna a Meč pro královnu. Tipuju, že jde o ten prostřední román, protože jsem to ještě nečetla, ale určitě to mám v plánu.
Text příspěvku byl upraven 13.09.16 v 13:42
Je to první díl: Past na královnu - Vášnivá cizinka na českém trůnu.
Předávám.
Hlavní hrdinka navštěvuje po válce tento ostrov, jehož obyvatelé přežili tuto válku velice zajímavým a svérázným způsobem.
Guernsey - Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů
(ještě jsem nečetla, ale moc ráda bych - pokud seženu... za rozumnou cenu, tady v bazaru je jediná nestoudná nabídka za 750 Kč!)
Text příspěvku byl upraven 14.09.16 v 12:18
Ano. Já četla v pdf verzi na pc, v papíru se mi taky nepodařilo sehnat a tolik za ni taky nejsem ochotná dát.
Pohádkový král (skutečný, avšak obecně považovaný za šíleného, sebestředného a přespříliš hudby- a labutě-milovného) skonal dodnes neobjasněnou smrtí na krajíčku jednoho jezera. V rámci vyšetřování smrti se ve stopách krále vydala i literární dvojka vycvičených hrdinů a právě jejich příběh (mezi mnoha knihami o tomto králi) nás zajímá - konkrétně pak jezero, kde si král na ostrově uprostřed začal nechat stavět jeden z mnoha svých pohádkových zámků, který však zůstal nedokončený (chceme jméno zámku, ostrova i jezera).
Kdo chce, může cvičně doplnit i jména některých dalších nejznámějších stavebních (zámeckých) počinů krále; zejména by mě potěšil správný název nejpopulárnějšího z nich, který nějaký neznalec kdesi kdysi zhůvěřile přepsal v originále jako "svinský kámen"...
Král Ludvík II. Bavorský, zemřel na břehu Starnberského jezera, zámek by měl být Berg, kam byl po zbavení svéprávnosti převezen. Ale ostrov netuším - zámek Berg je na pevnině a podle map na googlu je na jezeře jen jakýsi Roseninsel.
Jinak nejznámější zámek Ludvíka II. Bavorského je Neuschwanstein a je opravdu pohádkový, byla jsem tam na jaře.
Vložit příspěvek