Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Wiki říká, že v současné době žije Bill Bryson v Hampshiru, někde na vesnici, nic bližšího jsem nezjistil. Kromě toho si drží byt v Londýně v South Kensingtonu. Ale ta fara, o které mluvíš, byla ve Wramplinghamu v hrabství Norfolk - ovšem tam žil jenom do roku 2013. Předpokládám, že uhádnout máme i knihu Dům.
Stačilo napsat Norfolk (severní lid - Anglů) ;-) Doplním Východní Anglie, pobřeží Severního moře.
"Dům" touhle dobou už skoro znáte všichni, aniž byste třeba četli ;-)
Je to správně, předávám.
Jistého obézního, pobožného muže stihla smrt daleko od domova, když s manželkou projížděl cizím městem v automobilu. Zemřel okamžitě.
To je velmi stručně pojatý obsah vyprávění jisté ženy z lidu, rozmlouvající s osamělým obchodníkem, který u ní bydlí v podnájmu.
Ve kterém městě ten nešťastník zemřel? A co je to za román?
Text příspěvku byl upraven 09.12.17 v 10:51
He he, chytře vymyšleno. Projížděl se v Sarajevu a byl to následník trůnu. Švejkova bytná bude onou ženou stručně příběh vyprávějící. :-)
Mimochodem, je pikantní, jak se i v dnešní době učí historie v každé zemi jinak, podle vlastenectví: Zatímco v našem školství je Gavrillo Princip představován jako vrah a zločinec, na Balkáně po něm pojmenovávají ulice a mají ho za hrdinu...
Nojo, práskli ho v Sarajevu; pan arcivévoda byl hned hotovej, to vědí, s revolverem nejsou hračky. Máš babu.
Mimochodem, měl bys uvést i název románu.
Text příspěvku byl upraven 09.12.17 v 13:38
Považoval jsem to drze za „self-explanatory“, ale jde o Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.
Teď se obraťme po delší době k fantastické literatuře: Hledáme hlavní město království, jemuž vládne král kanibal. Hlavním hrdinům se ho podaří přemoci tak, že z jiné roviny bytí povolají nadpřirozené síly, které se krále zmocní.
Vidím vidím, že s tím nemůžete hnout. Co dodat? Král měl své sídlo v paláci postaveném na vrcholu vysokánského sloupu; vojensky jej tedy těžko bylo možno ztéci. Hlavní město leželo na ostrově uprostřed moře. Cestou přes moře se hrdinové museli utkat s bouří, která dokázala myslet a mluvit. Pořád nic?
No, přátelé, indicii je doufám již dost. Aspoň ti, kdo knihu mají v přečtených, třeba Soukroma a Woodward, by se už měli chytit. :-)
A líbilo se mi to? Vůbec si nic nevybavuji, tak jsem se schválně podívala do kategorie Fantasy ve svých přečtených a tam jsou vám věci - 90% z takto DK zařazených knih tedy rozhodně žádná fantasy není...;-(
To jsem zvědavá, co se z toho vyklube (teprve pak se zastydím) :-)
Tohle bych asi neváhal nazvat "fantastickou literaturou", ale do ranku fantasy bych to asi taky nedával. Problém je, jak se s touhle (dnes už nálepkou) pracuje. Slovo "fantasy" v dnešní době přitahuje pozornost tak, že ho přilípnou na každý zhovadilý film třeba s nadpřirozenými prvky. Proto asi i to pochybné zařazování zde na DK...
já to možná čet, ale stejně mě to netrká. spoustu těch fantasy co jejich autoři sekají jak na běžícím pásu, zapomínám hned jak jsem je dočetl.
Zkuste myslet trochu „out-of-the-box“, vždyť mě znáte. Je to samozřejmě kulišárna.
To ne, ale myslím, že už se trochu blížíme. V hledaném příběhu se také mísí nadpřirozeno/magie s moderními prvky (třeba jízdou na motocyklech).
není to taková ta trilogie od Marka Chadbourna, jak se v moderní Británii začaly zjevovat čáry kouzla duchové a příšery? Kdysi jsem to přečet ale fakt už si z toho nic nepamatuju.
Je to Edudant a Francimor a teď ještě království...Dyldylbuma Šlechetného ("panství
osvíceného krále Kruťáků jménem Dyldylbuma Osmnáctého z rodu Blamatých")
Text příspěvku byl upraven 11.12.17 v 16:00
No vida, že to jde. Dohledáš i jméno hlavního města Království metuzalénského?
Ujjahal
(pozn.: ten Ostrov v nebezpečí mě původně napadl proto, že tamní panovník se jmenoval Hannibal - tak jsem kanibalskou indicii měla rázem v kapse)
Text příspěvku byl upraven 11.12.17 v 18:09
Teď zas něco vpravdě zeměpisného dumání: tuhle oblast charakterizuje krom jediného vhodného označení pustina už jen málo dalších věcí, jako třeba korymbie, stanice, černí a také snění. Vaším úkolem je identifikovat územní celek, které se velikostí blíží rozloze Mongolska a přitom na něm žije tak málo obyvatel, že by dohromady vytvořili počtem v pořadí až naše čtvrté město.
Uprostřed ničeho se odehrává velice moderní napínavý příběh autora, který ze něj před deseti lety získal cenu označenou podle místního zbojníka. U nás kniha vyšla teprve letos (jako autorova dosud jediná) a její název se odvozuje právě od "snění" - jedna z hlavních hrdinek se od mala viděla jako vzácně blýskavý pták z rodu měkkozobých.
Tohle mě zaujalo. Tuším, že jde o Austrálii. Vychází mi titul Diamantová holubice a ten pustej kraj by mohla být třeba Nullarbor Plain ale neznám tu knihu, i když si ji určitě seženu.
Diamantová holubice (Adrian Hyland) je správně, Austrálie taky, ale ještě ta její nejpustší správní část (naznačených rozměrů)?
Ano, Severní teritorium - pustina nad pustiny, ale všude žijí lidé... (konkrétně 245000 hlav na 1,420,970 km²).
Text příspěvku byl upraven 12.12.17 v 15:14
Vložit příspěvek