Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Ale jistě že je někdo na příjmu - aspoň jeden ... Ale já na sci-fi nejsem a i když jsem zkusila pátrat - a jako dva autoři mě napadají jen Strugačtí - tak bezvýsledně.
No tak zkusím, po určitém pátrání, přidat Svět Poledne (jako jediné místo, které jsem schopna identifikovat ;-)...
Ne, ne, Poledne to není. To hledané místo je v jejich snad první knize - alespoň pokud jsem mohla zjistit.
uranová Golkonda (https://cs.wikipedia.org/wiki/Planeta_nachov%C3%BDch_mra%C4%8Den)?
Jasně! Venuše - Uranová Golkonda! Vidím, že sis dala práci a teď je na tobě další práce.
Tak od vesmírného místa, které "ještě není", se přestěhujeme na Zem, do místa, které naneštěstí už není. Bylo totiž zcela mimořádné a zářilo mnoha prvenstvími, však také bylo zbudováno k významné události a hostilo spoustu návštěvníků, včetně královské rodiny v kočáře. Ti všichni si užívali nebývalých pohledů dovnitř a ven, mohli tam chodit mezi stromy, vidět věci nevídané, dokonce použít (za poplatek) prvních veřejných toalet.
Místo bylo tak populární, že po něm bylo mj. pojmenováno nádraží a dokonce krásná část města. Alespoň těmito jmény se dodnes připomíná, protože z úchvatného originálu nezbylo prakticky nic...
Do residenční čtvrti nesoucí hledané jméno umístila jeden díl své detektivní série současná autorka, které také čtenářům pečlivě přiblížila původní místo mnoha dobovými a hodnotícími úryvky informací a zvolila titul knihy, který doslova rezonuje s koncem hledaného místa.
Původní místo bylo impozantní (92.000 m2) a specifické svým vzhledem, a to díky dvěma použitým materiálům, z nichž ten převažující nakonec dal základ hledanému jménu. Po několika letech se z centra velkoměsta muselo přestěhovat jinam, což ale umožnilo jeho zvýraznění co do parametrů. V roce 1936 ovšem podlehlo požáru.
Jakmile uhodnete místopisnou část, vyhledavač vám hned napoví i poptávanou detektivku...
Věřte nebo ne, našel jsem to přes ty veřejné toalety. :-)
Nuže tedy, jde o Křišťálový palác zbudovaný roku 1851 v Londýně. Kniha bude Zvuk rozbitého skla od Debory Crombiové.
Ano, Crystal Palace byla skutečně úžasná stavba - v původní podobě (pro Velkou výstavu v Hyde Parku) půl kilometru dlouhý a 39 metrů vysoký "skleník", tedy stavba ze skla a oceli (katedrála sv. Pavla by se tam vešla třikrát). A zajímavé je i kdo ji nakonec postavil - "skleníkář" Joseph Paxton (nikdo jiný z renomovaných oslovených architektů si na takovou experimentální stavbu netroufl a on měl své zkušenosti se skleněnými stavbami, však taky v nich zkultivoval jednu banánovou odrůdu ;-).
Takže předávám.
Díky. Hledáme město, jehož obyvatelé neznali sůl, takže náš hrdina vydělal spoustu peněz tím, že ji začal na pobřeží vyrábět a prodávat.
Jenomže pak se do nového, prosperujícího odvětví pustily velké koncerny a úplně ho položily, takže zase zchudl a o továrničku přišel. A protože šlo o přímořské městečko tyjící z turismu a vodních sportů, nechal se nakonec zaměstnat jako vrtikol.
Vrtikol mě zaujal, copak že to vlastně je... A od Buchtíka zaměstnaného jako vrtikol na čertově kole byl jen krůček k dohledání Los Kabanos a Neználka na Měsíci.
Přesně tak. Ani jsem netušil, že zadáním slova "vrtikol" do vyhledávače se už hádanka sama zodpoví. :-) Což ale nijak nesnižuje tvoje zásluhy, takže zadáváš...
V tomhle městě si se solí taky užili svoje: pokusili se ji vypěstovat na úrodném lánu, nicméně to, co jim vyrostlo, bylo spíše štiplavé než slané.
Ano, právě tam se jim povedla i další spousta věcí, ale ještě je třeba doplnit knihu.
Ano, teď je to komplet a správně.
Zde je pěkný souhrn toho nejpovedenějšího z dějin kocourkovských filutů https://cs.wikipedia.org/wiki/Kronika_m%C4%9Bsta_Kocourkova
Předávám.
Tak podle všech těch "pětek" to bude Pentagram, tedy Oslo (tohohle HH jsem zrova nečetla).
V podobném duchu pokročíme, vraha neprozradíme:
V kterém skutečném městečku čeká ve skutečné cele smrti na svoji popravu usvědčený mnohonásobný vrah? Hrůzné zločiny lidé označili téměř lyricky podle výrazné květinové ozdoby místa "posledního odpočinku" obětí, a obětem se později říkalo souhrnně také tak (takže kniha se ani nemůže jmenovat jinak).
Zločiny se odehrály nedaleko jednoho z nejvýznamnějších měst státu, nejedná se ani o město největší ani hlavní, ale proslulo už v polovině minulého století jiným zločinem (takže i jeho jméno můžete přihodit). Vlastně se vraždilo ve městě podle populace následujícím za zmíněným "slavným" městem, ale právě to vás přivede snadněji k cíli.
Text příspěvku byl upraven 08.01.18 v 15:55
Míst ve státech, kde se dodnes popravuje, není tolik...
Zmíněné květiny mají poetický (antropomorfní) lidový název obsahující ženské jméno, odborný název zní Thunbergia alata.
Text příspěvku byl upraven 07.01.18 v 23:38
Kniha vyšla původní profesí americké novinářce v roce 2015, u nás o dva roky později (jediná od autorky) a má docela slušných 250 čtenářů.
Ke státu, na který se máte zaměřit, snad už není co dodat - jakožto druhý největší a hodně bohatý jej přehlédnout opravdu nelze.
Je to mestečko Fort Worth pri Dallase. Kniha je Černooké Zuzany od Julie Heaberlin.
Je to skoro všechno dobře, ale ani jedno ze zmíněných míst není odpovědí na úvodní dotaz: "V kterém skutečném městečku čeká ve skutečné cele smrti na svoji popravu usvědčený mnohonásobný vrah?"
Podle wikipedie jsou výše zmíněné metropole pěkně veliké: Dallas (1,3 miliónů obyv.), Fort Worth (790 tisíc obyv.), zatímco my hledáme městečko celkem starobylé, úhledné (až na vězeňské budovy) s pouhými 38 tisíci obyvateli (měst stejného jména je po USA asi 7, hledané v Texasu se a jmenuje podle staršího a většího města v Alabamě).
Vložit příspěvek