Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Tak nikdo nic, ticho po pěšině, a protože nechci, aby tu hádanka byla déle, stornuji ji (kdo by se snad přeci jen zajímal - viz moje poslední přečtená kniha).
Ring volný
Škoda, doufal jsem, že někdo zaboduje. Já se při pátrání nedostal přes Erfurt. Každopádně kniha vypadá zajímavě.
Jsem na tom stejně jako Hun. Skončila jsem v Erfurtu :)
Kdo má po ruce hezkou hádanku?? Sem s ni :)
tak když se tou hádankou přeci jen někdo zabýval, což nebylo nijak patrné a nebylo k silným indiciím moc co dodat), tak "odtajním":
Erfurt (starobylá univerzita Hierana), na Geře, býv. NDR (tam jsme mohli, i po stopách Martina Luthera) - Heidelberg (stále funkční významná univerzita), na Neckaru, největším pravém přítoku Rýna (býv. NSR/SRN, tam jsme tedy nemohli)
+kniha Medikus z Heidelbergu - německý autor Wolf Serno
tak, a je to
Vypadalo to, že jsme tě vyignorovali, že? Někdy se "pod povrchem" odehrává pilný výzkum, ale není vidět.
Ale když už píšu, dovolím si tedy zvednout žolíka: V jakém městě si utajený milionář nechává pořád dokola posílat z jednoho nádraží do druhého kufřík naditý penězi?
Ten milionář své peníze získal, když šikovně (a nelegálně) využil dramatických politických zvratů ve své vlasti. tytéž zvraty však zároveň způsobily, že si peníze nemá jak užít, a proto je nacpal do toho kufru a čeká, až se politicky zase vyjasní.
aha, takže žádná fantasy (už jsem studovala Pratchetta...s jeho hlavním městem A-M si stejně nejsem jistá, zda je nejen na břehu řeky, ale i moře, což se tedy současné hádnky netýká ;-)
Ne ne, fantasy ne, spíš dosti známá literární satira, zasazující smyšlený příběh do zcela reálných historických kontur, nikoli veselých.
Tak to bude Černomorsk (Черноморск, asi Oděsa) - Zlaté tele (lja Ilf a Jevgenij Petrov)
Text příspěvku byl upraven 17.04.18 v 13:43
Ano, je to skutečně Černomorsk v knize Zlaté tele. Zrovna to čtu a docela se bavím.
Soukroma je na tahu.
Tam jsou taky krásná osobní jména - vedle pověstného Ostapa Bendera taky Plašmuška či Pitvora, a ty se skvěle hodí v běžném životě - počastovávám jimi kde koho, spíš zvířata než lidi, aniž už bych si vzpomněla na Zlaté tele...
Hledáme čtvrť velkoměsta, kterou s jeho centrem spojil úžasný (stejnojmenný) most vyznačující se chrámovými okny. V té čtvrti se odehrává na konci 19. století napínavý krimiromán představující mnohé významné postavy tehdejší doby, včetně jedné mladé policistky (první svého druhu). Právě její nové pracovní působiště je v češtině titulem románu (a nese v sobě i název hledané čtvrti).
Potřebujete víc nápověd? Tak tu jsou:
Hledaná čtvrť velkoměsta v době konání příběhu (rok 1888) ještě byla samostatné město, ale ikonický (stejnojmenný) most již pět let stál.
V detektivce se dozvíme zajímavé a nepříjemné věci o slavném Edisonovi - šel doslova přes mrtvoly (pohřbil i Teslu, i když jen obrazně), protože ho zajímala především komerční stránka převratných technických vynálezů a konkurenci zrovna nevítal (spíš ji využíval, až zneužíval). Naneštěstí toto není žádná fabulace autora, ale fakt...
Hledaná detektivka je prvním (a u nás zatím jediným vydaným - 2017) románem autora, který je ale uznávaným filmovým a televizním autorem, s cenou Writers Guild of America a dvěma nominacemi na cenu Emmy. Připomínám, že v titulu románu zazní v našem překladu i jméno hledaného města, později čtvrti.
soukroma, nejen Edison. Bratři Wrightové neletěli první, ale zato si nechali létání patentovat a vyžadovali od těch ostatních, co se vznesli, poplatky. A pomník jim nechal postavit ten přeživší brácha. Jak se jmenoval ten první letec si nepamatuju, už je to dost dlouho, co jsem to viděla.
...kam šel vojenský pucflek pěšky, když prohrál jízdenku v kartách?
Teď jsem to omylem smazala..konzultovala jsem to s mužem, také říká, že Švejk
peníze propil... uvidíme...ale do Budějovic šel
Také občas nacházím rozlišné informace.
Hledáme přesné určení místa v Evropě, kde má sídlo známý komisař
ano - tohohle jsem myslela - Maigreta
ale napadá mě i další - napiš, pokud chceš...
Vložit příspěvek