Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Když do minulosti, tak pořádně, a ještě nelehce:
HÁDANKA
Kde přesně vstoupil nejslavnější hrdina do království zapovězeného pro živé?
Knihu nechám na volbě úspěšného hadače, existuje jich více, ale zkusme zabrousit mimo domácí vody.
Hledáme jedno ze tří nejjižnějších míst Evropy. A podle osudu hlavního hrdiny je asi zřejmé, v které zemi to bude.
Napadá mi bájná Atlantida nedaleko Punta Tarifa ( Gibraltar ) a knih bude asi více, třeba 20 000 mil pod mořem nebo Ztracená civilizace....?
intelektuálka: Přihořívá, ale hledáme konkrétní místo - země nestačí, a tím hrdinou cíleně putujícím do Hádu ale není Odysseus ;-)
Text příspěvku byl upraven 12.06.18 v 20:07
Tipuji Orfea, ale konkrétní místo nevím... Byla tam řeka a tříhlavý pes :)
Text příspěvku byl upraven 12.06.18 v 21:24
Největším hrdinou by mohl být Héraklés. Jeho posledním úkolem bylo přivést psa Kerbera, což předpokládalo cestu do podsvětí. No, a tady už pomohla wiki - bůh Hermes mu ukázal tajný vchod v blízkosti propasti Tainaru. Pak ho Athéna provedla krajinou stínů k řece Styx atd., atd.
Ano, také jsem našla Hérakla - ale i Orfeus se vrátil s Eurydiké
ano - opravuji - vracel se a nesměl se ohlédnout
Text příspěvku byl upraven 13.06.18 v 08:57
Byl míněn Orfeus, a pro šikovné hadače bude jiště když ne snadné, tak možné zjistit, kde se nachází brána do Hádu - nejjižnější místo v Řecku, ale není to nikde na ostrově ;-) To jméno se tu už možná mihlo, ale patří k něčemu povrchově výraznějšímu, co spatří i poutník na lodi.
A rovnou přihoďte knihu, kde se (nejen) o příběhu Orfea a Eurydiky můžeme dočíst (ale nikoli z pera některého z českých autorů).
Odpověď přenechám k dohledání někomu dalšímu :) Orfeus mě napadl hned odpoledne, ale neměla jsem čas to hledat a teď se mi budí děti :) Dobrou noc hadači.
Text příspěvku byl upraven 12.06.18 v 22:13
Knihu můžu přihodit, ale samozřejmě špatnou. Čestmír Vejdělek - Do tmy se neohlédni.
Cituji z knihy ruského historika N. A. Kuna - Starořecké báje :
Temnou rozsedlinou Tainaru Orfeus sestoupil k břehům posvátné řeky Stygu...
A Tainaru je mys na jihu Peloponesu.
Výborně, mys Tainaron, dříve Matapan – "mys na Peloponésu, nejjižnější pevninský bod Řecka, 36°22' severní šířky a 22°30' východní délky", kde se podle pověsti nachází vstup do podsvětí, Hádova království. A máme i cizojazyčnou knihu řeckých bájí (měla jsem na mysli knihu známější, ale takto si aspoň rozšíříme obzory ;-) (a Zamarovského i Petišku jme tu už hádali víckrát, tak proto jsem se chtěla zaměřit mimo naše vody).
zadává intelektuálka
Děkuji - tady jsem sklidila vavříny, i když nás to dohromady složilo víc.
Hádanka:
hledáme oblíbené místo v Česku, o němž velmi rád a s láskou píše náš soudobý autor.
Jeho knihy jsou hodně čtené a dobře hodnocené.
Možná jižní Čechy a Povltaví - Jiří Hájíček (Selský baroko, Rybí krev, Dešťová hůl).
Tak já vás zavedu dál, mnooohem dál. Na místo, kde se jednomu přihodilo něco, co mu nikdo nezávidí, ale co se může stát každému z nás, až na to, že se to nikomu ještě nestalo. Byl úplně opuštěn a shlížely na něj děs a hrůza.
Tak se zase vrátíme na zem. Žil byl kdysi jeden pán, můj oblíbený neobvyklý detektiv - samozřejmě v knize. Hodně toho zažil, v lidech se vyznal, změnil svůj život a teprve pak se věnoval detektývování. Ale nebylo to to hlavní, čemu se věnoval. Jakpak se jmenoval a kde žil?
Vložit příspěvek