Hra - zeměpisné a místopisné údaje v literatuře
Zeměpisně se posuneme jen o kousek a budeme hledat místo, kde se následník trůnu zamiloval do své nastávající, která následně okouzlila celou Evropu a její život (i smrt) nás fascinuje do dnes. Knih i filmů o zmiňované vzniklo nemálo... Budeme hledat knihu, která se stejně jako toto vlákno zabývá místopisem ;)
Text příspěvku byl upraven 01.07.18 v 13:06
Bad Ischl. Císařovna Sissi a její milovaná místa?
Text příspěvku byl upraven 01.07.18 v 13:20
Jeden významný český spisovatel má v názvu své sbírky (tu uvést postačí) jméno bájného místa hledaného mnohými, protože bohatství třpytivé skýtalo.
V jakém státě se odehrává příběh dívky, obdařené takovou dávkou nesmiřitelné odvahy, že dokázala pomstít smrt svého otce? Potřebovala k tomu i dva muže zákona jako doprovod - maršála a rangera.
Hledaný román starý přesně půl století je mnohými považován ze jeden z největších amerických románů, byl okamžitě zfilmován a v poslední dekádě nádavkem ještě jednou.
Hledaný stát hrdě nese jméno indiánského původu - proto ho našinci povětšinou stále nevyslovují správně. Aktuální informace: teď, tj. pěkně po ránu, je ve městě, kam dívku její záměr dovedl, stejně jako v Malém hlavním městě 28°C (předpověď na další dny nás hravě překoná: 34-36°C).
Text příspěvku byl upraven 01.07.18 v 15:45
Opravdová kuráž je správně, ale Oklahoma nikoli (tu vyslovujeme celkem bez obav správně ;-)
Text příspěvku byl upraven 01.07.18 v 17:36
Teď je to správně - jazykově/výslovnostně zapeklitý Arkansas, kde se odehrává Opravdová kuráž (dnes jde v TV ten starší film - Maršál - s Johnem Waynem, myslím, že jsem zatím viděla jen ten novější, ale útlá knížka byla lepší).
Dámy, zadejte se, pardon, zadejte si (a před tím se pěkně dohodněte).
Já špatně pochopila zadání. Kde se odehrává, jsem brala jako, kam se vydala. Uhodla VIKa.
z Vídně - Luisa a Lotka (Das doppelte Lotchen) - jako jednovaječná dvojčata ale doufám pocházely z jednoho místa ;-) a pak zamířily každá jinam (podobně jsem zmátla Ulrišku výše - mně se zalíbilo zůstat v Arkansasu, tam to všechno opravdu jen začalo)
Jako germanista samouk (těch slov, co znám, jen je dát správně do vět) jsem odpozorovala, že Bavorákům nerozumí skoro nikdo, ani sousední Němci a s Vídní to bude ještě mnohem dál, tedy odlišnější. Takže holky si pak možná chvíli úplně hladce nepopovídaly.
HÁDANKA
Tenhle chlupáč se hřál na výsluní proslulého kopce zasvěceného umělcům.
Kde pracuje dívka se zvláštním jménem Ilja?
Text příspěvku byl upraven 01.07.18 v 23:20
To mi nedalo a zapátrala jsem: Grandhotel (Jaroslav Rudiš) - děj se odehrává v dnešním Liberci.
Ano, pracuje jako pokojská v hotelu na Ještědu. Ale to už je jen drobnost.
Vložit příspěvek